Ga naar inhoud

Kieskeurig.nl

Kieskeurig blog auteur
  • Aantal items

    147
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    1

Blog ingangen die geplaatst zijn door Kieskeurig.nl

  1. Kieskeurig.nl

    DAB+ in de auto
    Heb je een auto waar nog een ‘klassieke’ FM-radio in zit, maar je wilt ook naar DAB+ kunnen luisteren? Dan zijn er adapters verkrijgbaar waarmee dat mogelijk wordt.
    DAB+ ook op de weg
    DAB+ is een vorm van digitale radio die in Europa steeds verder wordt uitgerold. In Nederland tref je er een grote berg aan zenders in aan, meer inmiddels dan alleen op de FM-band te vinden zijn. Voordeel van DAB+ is dat het ruisvrij is en de kwaliteit kan – afhankelijk van de bitsnelheid waarvoor een zender gekozen heeft – beter zijn dan FM. Nadeel is dat het een digitaal signaal betreft, wat betekent dat als het signaal te zwak wordt, je simpelweg niks meer hoort. Auto’s van inmiddels alweer een jaar of wat oud hebben veelal geen DAB+-radio aan boord. Wel – natuurlijk – FM en ook is vaak Bluetooth paraat, of is voorzien in een lijningang. Dat biedt mogelijkheden tot uitbreiding!
     
     
    Bluetooth, FM of draad?
    Je kunt diverse DAB+-adapters kopen, die niet meer dan een paar tientjes hoeven te kosten. En in een mooie aanbieding vaak zelfs nog minder! Veel van die dingen prik je simpelweg in de 12 Volt ‘sigarettenaansteker-plug’. In de adapter is een complete DAB+-ontvanger gebouwd; de meegeleverde antenne dien je op het raam te plakken. Je gebruikt een van de hierboven genoemde methoden om verbinding te maken met de autoradio (of ‘car entertainment system’ zoals dat tegenwoordig zo mooi heet). Heb je een echt oudere auto die zowel Bluetooth als een lijningang ontbeert, dan moet je altijd op zoek naar een DAB+-adapter met ingebouwde FM-zender. Op die manier kun je je autoradio afstemmen op de door jou in de adapter ingestelde frequentie en naar DAB+ luisteren.
     
    Of gewoon alles
    Mooier is Bluetooth, als dat voorhanden is in je auto. Voor de allerbeste geluidskwaliteit is eigenlijk het aloude audiokabeltje waarmee je de DAB+-dongle koppelt aan je autoradio het mooist. Maar je hebt dan wel weer een extra snoer lopen. Ben je van plan om zo’n adapter te kopen, check dan eerst welke mogelijkheden jouw autoradio heeft qua aansluiten van externe audiobronnen. Baseer daarop je keuze. Het handigst zijn vanzelfsprekend de modellen die simpelweg zowel een FM-zender, Bluetooth alsook een lijnuitgang voor een draadverbinding aan boord hebben. Kun je zelf bepalen wat het best klinkt en de dongle ook zonder problemen in eigenlijk elke auto gebruiken.
     
     
    Verdeelstekker komt goed van pas
    Enig nadeel van de DAB+-adapter is dat deze continu de 12 Volt-aansluiting van je auto bezet houdt. Het betekent dat je dan bijvoorbeeld niet ook je telefoon kunt opladen of een ander apparaat kunt gebruiken. Handig dus om meteen een 12 Volt ‘stekkerdoos’ mee te nemen. In z’n eenvoudigste vorm is dat simpelweg een splitter die van één twee aansluitingen maakt. Handiger – maar ook duurder – zijn de verdeeldozen die netjes in een koffiekop-houder passen. Vaak tref je daar vier aansluitingen in aan, soms een Voltmetertje en ook USB-poorten. Ben je in één klap klaar.
  2. Kieskeurig.nl

    Voor- en nadelen van draadloos opladen
    Een flink deel van de moderne smartphones beschikt over de optie om draadloos te laden. Ideaal! Of toch ook weer niet helemaal…?
    Draadloos opladen van je smartphone klinkt in theorie ideaal. En ook in de praktijk oogt het prima. Je legt je telefoon simpelweg op het plateau van de draadloze lader en je hebt er verder geen omkijken meer naar. Extra voordeel: de laad- en syncconnector van je toestel slijt op deze manier ook niet. Wel is het zaak om voor aankoop van zo’n draadloos laadsysteem goed na te vragen of het ook geschikt is voor jouw telefoon. Dit, om teleurstellingen te voorkomen vanzelfsprekend.
    Soms loopt draadloos laden niet helemaal lekker
    Verder is er soms een meer onbekende ‘bijwerking’ aan draadloos opladen. De kans bestaat namelijk dat de batterij in je smartphone er sneller door veroudert. Hoe dat zo? Wel, de laadstroom die een draadloze oplader biedt is niet altijd voldoende om je smartphone én te laden én te gebruiken. Even een handsfree-gesprek aannemen terwijl je toestel op de lader ligt, kun je dus beter niet doen. Op het moment dat je dat doet, wordt de batterij mogelijk weer een heel klein beetje leeg getrokken, om vervolgens weer bijgeladen te worden. Goed, nu zal dit scenario waarschijnlijk niet heel vaak voorkomen. Als jij je toestel gewoon op de laadplaat laad liggen is er niks aan de hand. Nou ja, bijna niet. Want telkens als het scherm van je telefoon even aan gaat, bijvoorbeeld bij meldingen of binnenkomende berichten en dergelijke wordt steeds weer die batterij even ontladen. Dat is minder gezond voor de accu. Zie ook dit Engelstalige artikel.
    Leg telefoon goed op laadplaat

    Natuurlijk kun je draadloos opladen zo af en toe best gebruiken, bijvoorbeeld als je telefoon toch op het bureau ligt tijdens het werk. Maar ga je een flink lege smartphone opladen in de nachtelijke uren dan kun je dat beter gewoon via de ‘ouderwetse’ laadkabel doen. Verder geldt dat – gelukkig – niet alle telefoons last hebben van dit probleem. Hoe nieuwer, hoe groter de kans is dat het geen problemen geeft. Maar desondanks kan een beetje voorzichtigheid natuurlijk nooit kwaad. Zorg in ieder geval dat je telefoon goed midden op de laadplaat ligt (of ertegenaan steunt in geval van een staande lader), voor een optimale energieoverdracht!
    Warmer bij draadloos laden
    Tot slot geldt ook dat je telefoon warmer wordt tijdens het draadloos laden. Vanzelfsprekend heeft een smartphone ruim voldoende zelfbescherming aan boord om daar geen last van te krijgen. Maar op een bloedhete dag draadloos laden, waarom zou je het risico nemen?
    Gezond verstand
    Kortom: even bijtanken op de draadloze lader is geen enkel probleem. Voor een hoop telefoons zal het standaard draadloos laden ook geen grote risico’s met zich meebrengen. Maar helaas zijn er toestellen in omloop (en/of draadloze laders) die niet voldoende efficiënt werken. Iets om in het achterhoofd te houden. Dat aloude laadkabeltje in de nachtelijke uren is immers ook geen probleem!
  3. Kieskeurig.nl

    iPad Air of iPad Pro?
    Sinds Apple de iPad Air 2022 uitbracht, zijn de verschillen met de duurdere iPad Pro zo op het eerste gezicht minimaal. En dat werpt de vraag op wat beter bij jou past: de iPad Air of de iPad Pro?
    De iPad Pro van vorig jaar was en is de eerste iPad met de razendsnelle M1-processor (of eigenlijk SoC, system on a chip) aan boord. Dezelfde die je ook aantreft in bijvoorbeeld de iMac, de Mac Mini en de Macbook Air. En in net weer iets krachtiger varianten in andere Mac’s. Hoe dan ook, die M1 blijkt in veel gevallen een stuk sneller dan de meest recente Intel desktop-processoren, en tenminste gelijkwaardig. Maar dan met als groot voordeel dat de M1 vele malen energiezuiniger is. Kortom: voor de veeleisende gebruiker die z’n iPad als laptopvervanger wil gebruiken was de iPad Pro tot voor kort dé meest voor de hand liggende keuze.
    Air met M1
    En toen kwam de nieuwe iPad Air. Ook voorzien van een M1-processor en een ruime hoeveelheid werkgeheugen van 8 GB. Ben je niet op zoek naar het grotere scherm van de iPad Pro 12 inch, dan hebben we zo op het eerste gezicht ineens wel twee heel vergelijkbare circa 11 inch grote tablets voor ons liggen. Allebei M1 en – meestal – allebei met 8 GB RAM aan boord. Verschil is de prijs van – afhankelijk van de hoeveelheid opslagruimte – ongeveer €200. En daarmee hebben we meteen het eerste verschil te pakken tussen de Pro en de Air: de Pro biedt modellen met beduidend meer interne opslag, de Air gaat tot maximaal 256GB. De praktijk leert dat die 256 GB voor zelfs zwaar gebruik veelal ruim voldoende is. Alleen als je bijvoorbeeld stevig gaat videobewerken of je complete fotocollectie op je iPad mee wilt nemen en (of) bewerken is meer handig.
    120 Hz, extra camera, meer speakers en Lidar
    ]Er is wel een groot verschil qua aansturing van het display tussen de iPad Air en de Pro. Daar waar de laatstgenoemde met een (tijdens scrollen en dergelijke) verversingsfrequentie van 120 Hz werkt, blijft de Air steken op 60 Hz. Ben je niet anders gewend, dan merk je daar weinig van. Echter: ben je een iPad Pro gewend dan is het verschil duidelijk merkbaar. Scrollen van het scherm oogt beduidend soepeler en minder vermoeiend voor je ogen. Verder beschikt de iPad Air over zowel een 12 megapixel als een 10 megapixel ultragroothoeklens, twee camera’s aan de achterkant dus. De Air heeft er maar een. Waarbij geldt dat dit voor de meeste mensen niet zo heel belangrijk zal zijn: wie fotografeert er behalve documenten echt serieus met een tablet? Wat de iPad Pro ook aan boord heeft is Lidar. Daarmee zijn bijvoorbeeld 3D-scans te maken, een feature die de Air niet heeft. En ook heeft de Pro meer speakers voor een vullender geluid.
    Air ook voor pro’s
    Onder de streep lijken de Air en Pro qua processorkracht echter heel veel op elkaar; ook de schermen zijn - minus die 120 Hz-optie - vergelijkbaar. Je kunt dus fors geld besparen als je de genoemde extraatjes van de Pro laat voor wat ze zijn. En je niet meer opslagruimte nodig hebt dan 256 GB. De kans is levensgroot dat ook de serieuze gebruiker dik tevreden zal zijn met de Air van dit jaar. En zijn beide modellen net een brug te ver qua prijs? Dan is er natuurlijk ook nog altijd de ‘gewone’ iPad. Iets minder snel, maar voor dagelijks gebruik, de meeste games enzovoorts ook een prima keuze. Maar daar zie je dus wel grotere verschillen in zowel snelheid als features tussen zowel Air als Pro.
    Dus welke is voor jou?
    Welke iPad je uiteindelijk kiest - de Air of de Pro - is vooral afhankelijk van je wensen qua genoemde extraatjes. Qua processorsnelheid zit er geen verschil tussen beide tablets, die zonder twijfel de veeleisende gebruiker allebei weten te bekoren. Kortom: bedenk of voor jou een verversingsfrequentie van 120 Hz, Lidar en een extra supergroothoeklens van belang zijn.
  4. Kieskeurig.nl

    Wat is een NAS?
    Een NAS biedt centrale opslagruimte in huis, en eigenlijk kun je in deze tijd bijna niet meer zonder! Waarom, dat gaan we je uitleggen.
    Een NAS – wat staat voor Network Attached Storage – is in z’n eenvoudigste vorm niks meer of minder dan een harde schijf met een netwerkaansluiting. In de behuizing van het apparaat vind je dan een vrij eenvoudig computertje dat een gedeelde map via het netwerk beschikbaar maakt. Dat is ook precies de basisfunctionaliteit van elke NAS, maar ze kunnen tegenwoordig veel meer. Komen we zo op terug. Die gedeelde map (of mappen) zijn een uitkomst in deze tijd, waarin we meerdere computers, tablets, smartphones, Chromebooks en meer in huis hebben. Als jij zorgt dat je – desnoods verdeeld over meerdere gebruikers met verschillende toegewezen gedeelde mappen – ál je documenten op die NAS-map bewaart, kun je er vanaf dat moment vanaf elk apparaat bij. Ideaal, want zo kun je op de pc op zolder aan bijvoorbeeld een Worddocument beginnen en het later in de huiskamer vanaf een laptop af maken.
    Gedeelde map gedraagt zich als gewone map
    Een gedeelde map gedraagt zich – eenmaal correct aangemeld – in bijvoorbeeld Windows Verkenner of macOS Finder net als elke andere lokale map. Je kunt er dus bijvoorbeeld bestanden naar of van kopiëren, (sub)mappen op aanmaken enzovoorts. Extra voordeel van deze centrale opslag is dat je het maken van back-ups naar een bijvoorbeeld op de NAS aangesloten externe USB-schijf door de NAS af kunt laten handelen. De meer geavanceerde NASsen bieden zelfs de optie om back-ups naar cloudopslagdiensten te maken.
    Uitgebreide NAS: veel extra opties
    En als we het dan over die meer geavanceerde NAS hebben: daarmee kun je behalve mappen delen vaak veel meer. Denk aan het installeren van software die op de NAS draait en simpelweg via je browser toegankelijk is. Zoals bijvoorbeeld een kantoorpakket met tekstverwerker, spreadsheet, presentatiesoftware en meer. Of een fotobeheer/bekijk/deel-app. Op de meest uitgebreide NASsen kun je zelfs virtuele computers opbouwen en daarin je eigen software naar keuze installeren. De bediening verloopt via bijvoorbeeld een virtueel bureaublad dat gewoon in je browser draait. Makkelijk en snel in het gebruik.
    Tenminste ruimte voor twee schijven aanbevelenswaardig
    Er zijn NASsen met plek voor één harde schijf (of SSD) en exemplaren waar je er twee of meer in kwijt kunt. We adviseren je om – zeker als je serieus aan de slag wilt gaan met opslag – een NAS met tenminste ruimte voor twee schijven aan te schaffen en die ook daadwerkelijk in te bouwen. Je kunt ze dan in gespiegelde modus gebruiken. Wat betekent dat als er één schijf kapot gaat, de andere nog al je data onbeschadigd aan boord heeft. Repareren is dan een kwestie van de defecte schijf vervangen, waarna het gespiegelde paar weer wordt opgebouwd en je geen bitje aan data bent kwijtgeraakt.
    Bekende namen
    Bekende namen qua NASsen zijn Synology en QNAP (wat de meer uitgebreide exemplaren betreft) en Western Digital voor NASsen die meer voldoen aan de basis-NAS die hoofdzakelijk (maar veelal snel en efficiënt) een gedeelde map aanbieden en verder niet heel veel extra functies bieden.
  5. Kieskeurig.nl

    elektrische kookplaat voordelen
    Ben je van plan om een nieuwe kookplaat te kopen? Heb je al eens aan een elektrische kookplaat gedacht? We leggen je graag uit welke elektrische kookplaten er zijn en wat de voor- en nadelen van elektrisch koken zijn.
    De voor- en nadelen van koken op elektra
    Koken op gas is tegenwoordig niet langer je enige optie: je kunt ook koken op een elektrische kookplaat. Beide opties kennen hun eigen voor- en nadelen. Een elektrische kookplaat is erg gebruiksvriendelijk: het vlakke, gladde oppervlak laat zich goed schoonmaken. Ook is koken op elektra inmiddels goedkoper dan koken op gas. De prijs van gas blijft in de toekomst flink toenemen, terwijl de prijs van elektra zal afnemen. Elektrisch koken kent echter ook nadelen. Je moet om elektrisch te kunnen koken namelijk soms wel aanpassingen aan je stopcontacten en meterkast laten uitvoeren. Ook zijn er in sommige situaties andere pannen nodig. Daarover straks meer, eerst een blik op de soorten elektrische kookplaten.

    Twee soorten elektrische kookplaten
    Je hebt twee soorten elektrische kookplaten: de inductiekookplaat en de keramische kookplaat.
    Inductiekookplaat
    Bij een inductiekookplaat zorgt een elektromagnetisch veld voor verhitting van je pannen. Er wordt pas warmte opgewekt nadat je een geschikte pan op de kookplaat plaatst. Het gaat dan om pannen met een magnetiseerbare en geleidende bodem. Je herkent deze aan een symbool van een spiraal op de pan of de verpakking. Zelf testen, doe je met een magneetje. Een ander nadeel van inductiekookplaten is dat ze qua aanschafkosten vaak het duurst zijn.
    Keramische kookplaat
    De tweede soort elektrische kookplaten zijn de keramische kookplaten. Deze werken met metalen spiralen die door elektriciteit worden verwarmd. Je ziet de spiralen rood gloeien als ze heet zijn. Keramische kookplaten laten zich gemakkelijk bedienen, maar de temperatuur is niet altijd even nauwkeurig te regelen. Wel fijn: je kunt gewoon je oude, vertrouwde pannen blijven gebruiken. Daarnaast is een keramische kookplaat vaak goedkoper in de aanschaf dan een inductiekookplaat.
    Koken op gas
    Ben je toch nog niet klaar om afscheid te nemen van je gaskookplaat? We geven toe: koken op gas heeft zijn voordelen. Zo kun je de warmte goed regelen en is een gaskookplaat goedkoop in aanschaf. Koken op gas is echter behoorlijk inefficiënt: er gaat namelijk een groot gedeelte van de warmte verloren. Niet goed voor het milieu en – met de stijgende gasprijzen – ook niet voor je portemonnee.

    Overstappen naar elektrisch koken
    Wil je overstappen naar elektrisch koken? Een 1-fase-kookplaat kun je gewoon aansluiten op een normaal geaard 230V-stopcontact, ook wel een 2-polig stopcontact genoemd. Wanneer je een 2- of 3-fase-kookplaat wilt aansluiten, kan het echter zijn dat er aanpassingen aan je stopcontacten en je meterkast nodig zijn. Schakel daarvoor een erkend installateur in.
  6. Kieskeurig.nl

    koelkast formaat
    Als je op zoek bent naar een nieuwe koelkast is formaat een van de belangrijkste aandachtspunten. Hoe groot is groot genoeg? Om die vraag te beantwoorden, is het belangrijk om te bepalen hoeveel boodschappen je wilt kunnen opbergen. We helpen je graag op weg.
    Zoveel modellen koelkasten
    Ben je op zoek naar een nieuwe koelkast? Voor veel mensen begint de zoektocht naar een nieuwe koelkast met het bepalen van het model. Neem het tafelmodel, een koelkast met een hoogte van 85 centimeter. Een kastmodel is een slag groter en verkrijgbaar in hoogtes vanaf 90 centimeter. Wil je ook kunnen invriezen? Een koelvriescombinatie is een koelkast met een apart vriesgedeelte. Binnen deze categorie vind je verschillende soorten koelkasten, zoals ook de Amerikaanse koelkast, die je herkent aan de twee naast elkaar geplaatste deuren.
    Van model naar formaat
    Het model koelkast is in veel gevallen veelzeggend wat betreft het formaat van de koelkast. Zo is het tafelmodel met zijn hoogte van 85 centimeter een kleinere koelkast. Datzelfde geldt voor de minikoelkast, die nog een slag kleiner is. Het kastmodel koelkast vind je in verschillende formaten, zo zijn er exemplaren van 90 centimeter hoog, maar ook van 190 centimeter hoog. Ook koelvriescombinaties zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. De grootste koelkast binnen deze categorie is over het algemeen de Amerikaanse koelkast, die vaak een flinke slag groter is dan andere koelvriescombinaties.
    Hoe groot is groot genoeg?
    Laten we die modellen koppelen aan de praktijk: hoeveel boodschappen kun je erin kwijt? Een tafelmodel biedt ruimte voor de boodschappen van één of twee personen. Heb je nog minder ruimte nodig? Kijk dan eens naar een minikoelkast, waarin je een paar kleine boodschappen kwijt kunt. Wil je juist een grotere koelkast, met ruimte voor minimaal drie personen? In dat geval is het kastmodel een goede optie. Zoals gezegd, vind je het kastmodel in verschillende hoogtes, zodat er altijd wel eentje toereikend is voor jouw huishouden. Over het algemeen bieden Amerikaanse koelkasten, met hun dubbele deuren, de meeste ruimte.
    Wees realistisch
    Voor veel mensen is het verleidelijk om een grotere koelkast te kopen dan ze daadwerkelijk nodig hebben, zeker als ze voldoende ruimte hebben in hun keuken. Een te grote koelkast is echter niet aan te raden: het apparaat gebruikt in dat geval namelijk onnodig veel stroom, zeker als je hem niet helemaal vol krijgt met etenswaren. Een te kleine koelkast is echter ook niet handig: de verleiding om een tweede koelkast (of een losse vriezer) te kopen, wordt dan wel heel groot. Het is daarom aan te raden om realistisch te zijn en goed na te denken over je behoeftes.
  7. Kieskeurig.nl

    soorten fietsendragers
    Je fiets meenemen met de auto of met de caravan? Dat kan met een fietsendrager. Een fietsendrager monteer je meestal aan je trekhaak. Er zijn tegenwoordig echter ook andere soorten fietsendragers. We vertellen je graag meer!
    Wat is een fietsendrager?
    Met een fietsendrager kun je fietsen met de auto, de caravan of de aanhangwagen vervoeren. Een fietsendrager is een soort rek dat je aan je voertuig bevestigt en waar je fietsen in kunt plaatsen. Er bestaan verschillende soorten fietsendragers. Vaak bevestig je een fietsendrager aan de trekhaak van je auto. Er zijn echter ook oplossingen voor mensen die geen trekhaak hebben. We zetten ze allemaal voor je op een rijtje.

    Trekhaakdragers
    De populairste manier om fietsen te vervoeren, is via een fietsendrager op de trekhaak van je auto. Dit soort fietsendragers wordt ook wel trekhaakdragers genoemd. Het voordeel van zo’n trekhaakdrager is dat je vaak meerdere fietsen tegelijk mee kunt nemen. Wil je onderweg nog bij je kofferbak kunnen? Kies dan voor een kantelbare trekhaakdrager, waarmee je de fietsen weg kunt klappen en de kofferbak kunt openen. Ook fijn: het monteren van een fietsenrek op je trekhaak is gelukkig vaak heel eenvoudig.
    Achterklepdrager
    Heb je geen trekhaak? Of wil je naast je fietsen ook je caravan meenemen? Misschien biedt een achterklepdrager uitkomst. Zoals de naam al doet vermoeden, bevestig je achterklepdragers achterop de auto, bijvoorbeeld met haken of klemmen. Dit type fietsendrager is meestal goedkoper en lichter in gewicht dan een trekhaakdrager. Dat voordeel komt echter ook met een nadeel: achterklepdragers hebben over het algemeen een lagere draagcapaciteit dan trekhaakdragers. Goed om te weten: niet elke achterklepdrager past op elke auto. Doe dus eerst goed onderzoek.
    Dakdrager
    Als derde soort fietsendragers bespreken we fietsendragers die je op het dak van je auto plaatst. Deze systemen monteer je op een dakdrager. Je plaatst elke fiets op zijn eigen fietsdrager. Handig, aangezien je per fiets de juiste drager uit kunt zoeken. Het kan echter lastig zijn om je fietsen op je dak te krijgen, zeker als het zware fietsen zijn. In dat geval is er wellicht een fietslift nodig. Ook vangen fietsen op je dak vrij veel wind, wat zorgt voor meer brandstofverbruik. Daarnaast moet je rekening houden met de totale hoogte van je auto.

    Fietsendrager op een caravan
    Ga je erop uit met de caravan? Net als bij de auto zijn er verschillende manieren om een fietsendrager aan je caravan te bevestigen. Je kan de fietsendrager bijvoorbeeld ook achterop de caravan plaatsen. Er bestaan zelfs indoordragers waarmee je je fietsen in de caravan kunt plaatsen. Veel mensen kiezen voor een disseldrager: een fietsdrager die je monteert op de stang waarmee je de caravan aan de auto koppelt.
  8. Kieskeurig.nl
    Wil je een nieuwe oven kopen, maar weet je niet goed op welke eigenschappen je de apparaten zoal kunt vergelijken? In dit artikel vertellen we je graag welke eigenschappen allemaal van belang zijn bij het kopen van een nieuwe oven.
    Inbouwoven versus vrijstaande oven
    De eerste keuze die je moet maken, is die tussen een vrijstaande oven en een inbouwoven. Een vrijstaande oven is een losstaande oven, die je zodoende overal in je keuken neer kunt zetten. Het apparaat is verkrijgbaar in allerlei formaten. Een inbouwoven daarentegen wordt weggewerkt in je keuken. Dat staat netjes, maar is vaak wel duurder.
    We noemen voor de volledigheid ook nog het fornuis. Hierbij worden een oven en een kookplaat gecombineerd in één apparaat. Als je een fornuis koopt, heb je geen aparte oven meer nodig.

    De verschillende soorten ovens
    In principe kun je twee soorten ovens onderscheiden: de conventionele oven en de multifunctionele oven. Een conventionele oven, ook wel een elektrische oven genoemd, maakt gebruik van boven- en onderwarmte. Veel conventionele ovens zijn tegenwoordig uitgerust met meerdere bakfuncties.
    Desalniettemin zijn elektrische ovens meestal niet zo veelzijdig als multifunctionele ovens, die bijvoorbeeld zijn uitgerust met een heteluchtfunctie en een grill. Ook de combi-oven, die ovenfuncties combineert met een magnetronfunctie, is een voorbeeld van een multifunctionele oven.
    Welke van de twee soorten ovens de beste is voor jouw situatie is, is afhankelijk van de vraag wat je erin wilt bereiden. Wil je je oven eigenlijk alleen voor bepaalde gerechten gebruiken? Het antwoord op die vraag, kun je meenemen in je overweging.
    De inhoud van je oven
    Een tweede aandachtspunt bij het kopen van een oven is het formaat. Voor hoeveel mensen kook je? Het is zaak goed na te denken over de hoeveelheid ruimte die je nodig hebt. Zo duurt het bijvoorbeeld langer voordat een grote oven opgewarmd is. Daarmee verbruik je onnodig veel energie. Een te kleine oven is echter ook niet handig.
    Kies je voor een inbouwoven? Dan is het extra belangrijk om naar het formaat van de oven te kijken. In het kader van inbouwovens zijn de nismaten van belang, oftewel: de ruimte waarin de oven geplaatst moet worden.

    Functionaliteit en gebruiksgemak
    Tot slot kun je de functionaliteiten en het gebruiksgemak van een oven meenemen in je overweging.
    Wat betreft functionaliteiten kun je bijvoorbeeld denken aan voorgeprogrammeerde programma's, waarmee je gerechten altijd perfect gegaard worden. Of neem een extra snelle voorverwarming, waardoor je sneller van start kunt. Bedenk van te voren of dit soort functies echt van toegevoegde waarde zijn of dat je er in de praktijk weinig gebruik van zult maken.
    Ook gebruiksgemak speelt een grote rol bij de keuze voor een nieuwe oven. Beoordeel of de functies van de knoppen helder zijn en je het display goed kunt aflezen. Let ook op de deur. Als je de oven wat hoger plaatst, kan een klep bijvoorbeeld nogal in de weg zitten en is een draaideur handiger. Als laatste voorbeeld van gebruiksgemak noemen we uitschuifbare geleiders waarover je een rooster naar buiten kunt schuiven.
    Uiteraard is energieverbruik ook een belangrijk aandachtspunt.
  9. Kieskeurig.nl

    Onderhoud wasmachine
    Niemand zit te wachten op een kapotte wasmachine. Het is daarom ook raadzaam om goed voor dit apparaat te zorgen, dan gaat hij jarenlang mee en komt het wasgoed na al die jaren nog steeds schoon en fris uit de wasmachine. Voor klein onderhoud aan de wasmachine hoef je geen deskundige te zijn. Vrijwel iedereen kan en het bespaard een hoop gedoe, zoals verstoppingen met overstromingen tot gevolg.
     
    Waardoor raakt de wasmachine verstopt?
    De levensduur van een wasmachine is 2 tot 8 jaar. Je kunt je voorstellen dat door de jaren heen veel stof, vergeten inhoud van broekzakken en pluizen met het afvalwater, langs het filter van de wasmachine, wegspoelen. Grote materialen blijven in dat filter hangen. Hierdoor kan de wasmachine gaan stinken. Daarnaast herken je een verstopt filter doordat de wasmachine langer de tijd nodig heeft om het afvalwater weg te pompen.
     
    Daarnaast kan de afvoer van de wasmachine ook verstopt raken door zeepresten. Ook dit kan gaan stinken, maar ook leiden tot overstromingen.
     
    Hoe kan ik het filter van de wasmachine schoonmaken?
    Om het filter van de wasmachine schoon te maken, heb je een bakje, schoonmaakdoekje en schoonmaakmiddel nodig. Zorg ervoor dat de wasmachine uit staat.
    Aan de voorkant van de wasmachine zit een klepje waar het filter achter zit. Deze kun je openen en het bakje onder het klepje plaatsen. Nu kun je voorzichtig het filter losdraaien. Hier komt nog restwater achter vandaan. Als je het filter hebt verwijderd, kun je deze schoonmaken met bijvoorbeeld allesreiniger of schoonmaakazijn. Reinig met het schoonmaakdoekje ook nog de plaats waar je het filter hebt uitgehaald. Als beide schoon zijn, kun je het filter weer terugplaatsen en het klepje weer dichtdrukken. Het is verstandig om het filter in ieder geval een keer per half jaar schoon te maken.
     
    Hoe kan ik de afvoer van de wasmachine ontstoppen?
    Om de afvoer van de wasmachine te ontstoppen, moet de wasmachine uit staan. Haal de afvoerslang van de wasmachine uit de afvoerpijp. LET OP! Hier kan nog water uitstromen, leg de afvoerslang daarom bijvoorbeeld in een teil om uit te lekken.
    Maak een mengsel van kokend water met soda en giet dit langzaam, met bijvoorbeeld een trechter, door de waterafvoer. Dit zou in ieder geval verstopping door zeepresten moeten oplossen.
    Mocht de verstopping niet (geheel) zijn verdwenen, probeer dan een kopje soda en direct daarna een kopje azijn door de leiding te gieten. LET OP! Houd je gezicht uit de buurt van de leiding, door het bruisende effect kan het water opspatten. Laat deze combinatie 15 minuten inwerken en spoel vervolgens na met kokend water.
    Om verstoppingen en overstromingen te voorkomen is het verstandig om eens per maand een kookwas te draaien, zodat alle zeepresten oplossen. Daarnaast kun je een keer per half jaar preventief een teiltje soda met kokend water door de afvoerleiding spoelen.
  10. Kieskeurig.nl

    Onderhoud stofzuiger
    Veel huishoudelijke apparaten hebben onderhoud nodig. Veel consumenten weten dit niet, hebben er geen verstand van of zien niet direct de gevolgen van het niet onderhouden van het apparaat, waardoor onderhoud soms wordt overgeslagen of te weinig wordt gedaan. Zonde! Bij goed onderhoud van je huishoudelijke apparatuur, gaan ze vaak langer mee en presteren ze beter. Zo heeft ook je stofzuiger onderhoud nodig.
     
    Hoe onderhoud ik mijn stofzuiger met zak?
    Bij het onderhouden van een stofzuiger met zak, is het verstandig om regelmatig de stofzuigerzak te vervangen. Afhankelijk van de grootte van het te stofzuigen oppervlak en het hebben van huisdieren wordt een gemiddelde periode van 3 maanden aangehouden per stofzuigzak. Het te laat vervangen van de stofzuigzak zorgt voor afnemende zuigkracht en kan zorgen voor defecten in de stofzuiger.
    Zodra de stofzuigzak is vervangen, is het belangrijk om het uitblaasfilter schoon te maken. In de meegeleverde handleiding van de stofzuiger staat aangegeven waar het filter zit en hoe je deze schoonmaakt. Meestal is het een kwestie van buiten even het stof eruit kloppen.
    Hoe onderhoud ik mijn stofzuiger zonder zak?
    Bij stofzuigers zonder zak is het belangrijk om de opvangbak regelmatig te legen en schoon te maken. Ik raad aan om de opvangbak na iedere grote wekelijkse stofzuigbeurt te legen en niet te wachten tot hij helemaal vol zit. Hoe voller de opvangbak zit, hoe minder zuigkracht de stofzuiger heeft. Na het legen van de opvangbak kun je de opvangbak schoonmaken met een vochtige doek. Laat de opvangbak daarna goed drogen voordat je weer gaat stofzuigen, anders blijft alle droge stof aan de vochtige opvangbak plakken.
    Vervolgens kun je een keer per kwartaal de filters schoonmaken. De meeste filters zijn wasbaar en kun je afspoelen onder de kraan. Lees hiervoor de handleiding van jouw stofzuiger. Laat de filters goed drogen, minimaal 24 uur, voordat je ze weer in de stofzuiger terugplaatst.
    Tijd om de filters te vervangen?
    Het is belangrijk om de filters regelmatig te vervangen. Het uitblaasfilter dien je te vervangen op het moment dat de stofzuiger een muffe geur uitblaast. Gemiddeld gaat een uitblaasfilter ongeveer een half jaar mee. Een motorfilter, dat direct achter de stofzuigzak of opvangbak zit, gaat langer mee. Vooral als deze wasbaar zijn met water en regelmatig worden schoongemaakt. Voor de meeste type stofzuigers kun je voor een laag bedrag nieuwe filter(set)s kopen.
     
     
     
    Wat gebeurt er als ik geen onderhoud pleeg?
    Indien je je stofzuiger blijft gebruiken vanaf het moment van aankoop en geen onderhoud pleegt, zal je stofzuiger al snel zuigkracht verliezen. Daarnaast zal hij ook muffe lucht uitblazen en zal de levensduur van jouw stofzuiger beduidend korter zijn. Uiteindelijk ben je dan genoodzaakt om, eerder dan wanneer je een goed onderhouden stofzuiger hebt, een nieuwe stofzuiger aan te schaffen. Niet goed voor de portemonnee en het milieu. Het goede nieuws is dat je op elk moment nog kan kiezen om de handleiding van je stofzuiger op te zoeken en te kijken hoe je jouw stofzuiger het beste kan onderhouden.
     
  11. Kieskeurig.nl
    Een gat in de muur boren? Appeltje, eitje, toch? Ondanks dat boren een eenvoudige klus lijkt, is het toch belangrijk een paar voorzorgsmaatregelen te nemen. Je wilt immers geen gehoorschade oplopen of een leiding raken… We zetten een aantal tips voor je op een rijtje!
    Kies de juiste boor
    Veilig boren begint met het kiezen van de juiste boormachine. Ga je in zachter materiaal boren? In dat geval is een accuboormachine vaak een goede keuze. Een andere boormachine voor klussen in en rondom je huis is de klopboormachine. Met deze machine kun je bijvoorbeeld gemakkelijk in hout en metaal boren. Om in hardere steensoorten te boren, schakel je de klopstand in. Wil je in nog harder materiaal boren? In dat geval kan een boorhamer uitkomst bieden.

    Kies het juiste boortje
    Nu je weet welke machine je nodig hebt, is het tijd om een boortje te kiezen. Welk boortje je nodig hebt, is afhankelijk van het materiaal waarin je wilt boren. Je hebt bijvoorbeeld betonboren, houtboren en metaalboren. Soms is er binnen die types zelfs nog meer onderscheid te maken, zo is een speedboor bijvoorbeeld geschikt om grotere gaten in hout te boren en kun je met een slangenboor juist diepe gaten boren. Kijk dus goed of je het juiste type boor te pakken hebt.
    Pas op voor leidingen en bedrading
    Wil je een schilderij ophangen? Onze tweede tip staat in het teken van het opsporen van leidingen, bedrading en betonwapening in de muur. Om een schok, lekkage of een kapotte boormachine te voorkomen, gebruik je een leidingzoeker. Dit apparaatje spoort ijzerhoudend materiaal in de muur op. Door een leidingzoeker te gebruiken, weet je zeker dat je geen leidingen, bedrading en betonwapening raakt tijdens het boren.
    Boor niet te diep
    Om te voorkomen dat je te diep boort en per ongeluk dwars door het materiaal heen schiet, gebruik je een dieptestop. Een dieptestop is een soort opzetstukje dat je op je boormachine bevestigt en dat werkt als een soort drempel. Heb je geen dieptestop, maar wil je toch snel aan de slag? Meet dan eerst uit hoe diep het gat moet zijn en markeer die diepte op de boor. Daar kun je bijvoorbeeld een stukje ducttape voor gebruiken. Stof met boren op het moment dat de ducttape de muur raakt.
    Ga veilig om met je snoer
    Heb jij een snoerboormachine? Leg het snoer tijdens het boren goed aan de kant. Struikel er niet over en houd het snoer vooral uit de buurt van de boorkop. Kijk ook uit in vochtige ruimtes. Elektriciteit en water zijn zoals je weet geen goede vrienden…

    Draag lichaamsbescherming
    Tot slot dan nog lichaamsbescherming. Er zijn drie categorieën producten te onderscheiden die je veilig houden tijdens het boren:
    Oorbescherming: Omdat boorgeluiden enorm luid zijn, kun je vrij gemakkelijk (permanente) gehoorschade oplopen. Het is dus belangrijk je oren te beschermen, bijvoorbeeld met oordopjes of oorkappen. Oogbescherming: Met een beetje pech kunnen je ogen tijdens het boren beschadigd raken door rondvliegend materiaal en stof. De bekendste opties op het gebied van oogbescherming zijn veiligheidsbrillen en gelaatsschermen, die je gehele gezicht beschermen. Stofmasker: Stof en gruis kunnen je luchtwegen behoorlijk irriteren. Kies daarom voor een stofmasker om je mond en neus mee af te schermen. Let bij het kopen van een stofmasker op de kwaliteit van het filter.
  12. Kieskeurig.nl

    elektrische kookplaat schoonmaken
    Ondanks dat het schoonmaken van je elektrische kookplaat een stuk gemakkelijker is dan het schoonmaken van je gasfornuis, is het toch niemands favoriete klusje… Een paar extra tips zijn daarom nooit weg! Hoe je het schoonmaken snel en gemakkelijk aanpakt, vertellen we je graag.
    Het gemak van een elektrische kookplaat
    Omdat elektrische kookplaten een mooi glad oppervlak hebben, is het schoonmaken ervan een stuk gemakkelijker dan het schoonmaken van een gaskookplaat. Gaskookplaten hebben immers allerlei uitstekende onderdelen, zoals zonder branders en pannendragers. Zeker wanneer je je elektrische kookplaat elke dag na het koken even afneemt, is het een fluitje van een cent om het apparaat schoon te houden.

    Elke dag even afnemen
    Je maakt vaak meerdere keren per dag gebruik van je kookplaat. Jammer genoeg gaat dat niet altijd vlekkeloos... Om ervoor te zorgen dat je kookplaat er ook na jarenlang gebruik nog als nieuw uitziet, kun je deze het beste dagelijks schoonmaken. Dat scheelt ook een hoop werk, omdat het vuil dan nog niet is opgedroogd. Maar hoe je doe je dat dan precies?
    Een sopje en een zachte doek
    Het enige dat je nodig hebt om je elektrische kookplaat schoon te maken, is een sopje met afwasmiddel en een zachte doek. Pas op: gebruik nooit schuurmiddel of een schuursponsje! Met deze schurende middelen kun je je elektrische kookplaat namelijk flink beschadigen. Krijg je het vuil niet weg met een zachte doek? Kies dan voor schoonmaakmiddelen die speciaal geadverteerd worden voor gebruik op kookplaten. Zelf aan de slag? Probeer dan eens een pasta van baking soda en water. Een andere optie is om aangekoekt vuil voorzichtig weg te schrapen met een speciaal mesje. Doe dat echter wel heel voorzichtig! Is je kookplaat schoon? Neem hem dan nog even af met warm water en droog ten slotte af met een schone doek. Inductiekookplaat versus keramische kookplaat
    Er zijn twee soorten elektrische kookplaten: keramische kookplaten en inductiekookplaten. In principe maak je beide soorten kookplaten op dezelfde manier schoon. Ondanks dat de technologie achter de platen flink verschillend is, zijn ze wel allemaal voorzien van een glazen bovenlaag. En dat betekent zoals gezegd dat je moet oppassen met schurende middelen die krassen kunnen achterlaten.  

    Gaskookplaat schoonmaken
    We kijken tot slot nog heel even snel naar het schoonmaken van een gaskookplaat. Begin met het schoonmaken van de pannendragers: laat gietijzeren pannendragers weken in heet water, eventueel met wat soda. Heb je kunststof of emaillen pannendragers? Gebruik dan een sopje van afwasmiddel. Ook de ringen en branderdeksels kun je het beste even laten weken. Zijn deze onderdelen van aluminium? Mijd dan schurende middelen en kies wederom voor afwasmiddel. Ook de kookplaat zelf poets je schoon met water en afwasmiddel. Wanneer je een gaskookplaat van roestvrijstaal hebt, kies je bij voorkeur voor een speciale rvs-reiniger.
  13. Kieskeurig.nl

    Draadloos strijkijzer
    Een bijkomend kwaad van alle huishoudelijke apparatuur is dat overal snoeren aan zitten. Deze snoeren liggen vaak in de weg, zijn soms te kort, kortom onhandig! Van veel apparatuur komen daarom ook draadloze varianten op de markt. Zo ook van strijkijzers.
     
    Een draadloos strijkijzer werkt eigenlijk precies hetzelfde als een gewoon strijkijzer. Het verschil zit hem in de stroomtoevoer. Bij een bedrade strijkijzer wordt continu stroom toegevoerd door middel van het snoer. Bij een draadloos strijkijzer wordt stroom toegevoerd door middel van een laadstation. Het laadstation is dus uiteraard wel bedraad.
     
    Het laadstation zet je op de strijkplank en het snoer doe je in het stopcontact. Je zet het strijkijzer aan en stelt de juiste warmte in. Zodra het strijkijzer warm genoeg is, kun je beginnen met het strijken van het wasgoed. Na een aantal tellen verliest het strijkijzer zijn warmte en zal hij gaan piepen. Op dat moment moet het strijkijzer weer kort op het laadstation worden geplaatst. Na enkele tellen is het strijkijzer weer klaar om verder te strijken.
     
    Je went snel aan het gebruik van een draadloze strijkijzer. Zelf heb ik er ook een en elke keer als ik een baan heb gestreken en het wasgoed moet verschoven worden op de strijkplank, zet ik het strijkijzer op het laadstation. Daardoor ben ik vaak het piepen van het strijkijzer voor en verlies ik nooit tijd aan wachten tot het strijkijzer weer warm genoeg is.
     
    Wat zijn de voor- en nadelen?
    Voordelen:
    - Je bent minder afhankelijk van een stopcontact.
    Het is van belang dat het snoer de afstand van het laadstation tot het stopcontact redt, maar je hoeft geen rekening te houden met een marge voor bewegingsvrijheid.
     
    - Je hebt meer bewegingsvrijheid.
    Doordat er geen snoer aan het strijkijzer zelf zit, kun je moeiteloos alle hoekjes van het wasgoed glad strijken.
     
    - Je trekt geen nieuwe kreukels met het snoer.
    Met een bedraad strijkijzer komt het wel een voor dat je met het snoer weer kreukels in de kleding trekt tijdens het strijken. Daar heb je met een draadloze strijkijzer geen last van.

    Nadelen:
    - Je moet soms tussendoor laden.
    Het strijkijzer moet tussendoor worden bijgeladen om hem warm genoeg te houden. Daardoor moet je soms tijdens het strijken door even wachten tot je het strijkijzer weer van het laadstation kan halen en verder kan met strijken.
     
    - Het is even wennen.
    Als je bent gewend om te strijken met een bedrade strijkijzer dan zet je deze vaak tussendoor verticaal op de strijkplank. Het snoerloze strijkijzer moet je in plaats daarvan even terug zetten op het laadstation.
     
    Voor mij wegen de nadelen niet op tegen de voordelen en ben blij met mijn draadloze strijkijzer. Al vind ik het ook niet erg om met een goede bedrade stoomgenerator te strijken.
  14. Kieskeurig.nl
    Ben je op zoek naar een nieuwe vriezer of koelkast? Tijdens je zoektocht ben je de term No Frost vast wel eens tegengekomen. Maar weet je ook wat het betekent? In dit artikel leggen we je graag uit wat No Frost precies doet.
    Wat is No Frost in je vriezer of koelkast?
    Steeds meer vriezers, koelkasten en koel-vriescombinaties zijn voorzien van zogenoemde No Frost-technologie. De term wordt ook wel eens geschreven als NoFrost, zonder spatie. Wat doet dat No Frost-systeem precies? Heel simpel gezegd zorgt No Frost ervoor dat er geen ijsvorming meer plaatsvindt in het bewaargedeelte van je vriezer, koelkast of koel-vriescombinatie.

    Hoe werkt No Frost-technologie?
    De letterlijke vertaling van No Frost vertelt je eigenlijk al wat de technologie doet: geen ijs. Dankzij No Frost-technologie ontstaat er geen ijsvorming in het bewaargedeelte van je vriezer, koelkast of koel-vriescombinatie. Het systeem werkt met koele (en daardoor minder vochtige), gecirculeerde lucht. Vocht wordt naar buiten afgevoerd, zodat de binnenruimte droog blijft en er geen ijs kan vormen.
    Hoe werkt dat precies? De technologie werkt vaak tweeledig: met een verdamper en een ventilator. Vochtige lucht in je apparaat bevriest normaal gesproken op de verdamperspiralen, die zich in het bewaargedeelte van je apparaat bevinden. De verdamper is bij apparaten met No Frost-technologie verplaatst naar een aparte ruimte. Lucht wordt over de verdamper geblazen, waar het vocht als rijp neerslaat. De droge lucht stroomt vervolgens terug in de binnenruimte van het apparaat. De rijp wordt regelmatig met een verwarmingselement ontdooid. Het dooiwater wordt naar een bak geleid en verdampt daar door de warmte van de compressor. 
    Wat zijn de voordelen No Frost?
    Het grootste voordeel van No Frost laat zich gemakkelijk raden: je hoeft je apparaat lang niet meer zo vaak te ontdooien. Handig, aangezien het ontdooien en schoonmaken van je apparaat een flinke klus is. Je moet immers niet alleen al je etenswaren overhevelen en koel houden, maar ook nog eens een poos wachten totdat al het ijs weggesmolten is.
    Let op: No Frost biedt geen garantie dat er nooit meer ontdooid hoeft te worden. Wanneer een deur bijvoorbeeld niet goed afsluit, kan er door de constante stroom warme lucht alsnog ijsafzetting ontstaan. 
    Lees ook dit blogartikel met tips om je vriezen eenvoudig te ontdooien en schoon te maken.
    Wat zijn de nadelen No Frost?
    No Frost kent ook een aantal nadelen. Zo zijn vriezers, koelkasten en koel-vriescombinaties met deze systemen vaak iets duurder. Ook neemt het systeem wat ruimte in het apparaat beslag, zodat je mogelijk een wat kleinere binnenruimte overhoudt. Daarnaast maken apparaten met de technologie vaak iets meer geluid en is het energieverbruik wat hoger. Dat komt omdat de ventilatoren continu draaien om de lucht te circuleren en omdat het verwarmingselement op gezette tijden verwarmd moer worden. Dat laatste kent een bijkomend nadeel: de warmte kan (wanneer de ingestelde temperatuur overschreden wordt) problemen veroorzaken met de houdbaarheid van voedsel. 

    En wat is Low Frost dan?
    No Frost is inmiddels een behoorlijk ingeburgerde term: heel veel vriezers, koelkasten en koel-vriescombinaties zijn ermee uitgerust. De aanverwante term Low Frost is nog iets minder bekend. Simpel gezegd betekent Low Frost dat er minder ijsvorming plaatsvindt. Low Frost werkt vaak met verdamperleidingen in de achterwand. Doordat dit ijs, bij stilstand van de compressor, smelt en wordt afgevoerd, verdampt het vocht buiten de koelkast en wordt de kans op ijsvorming verkleind. 
  15. Kieskeurig.nl

    stofzuiger geluid
    Een stofzuiger kan behoorlijk veel lawaai maken in huis. En als je vaak moet stofzuigen, omdat je bijvoorbeeld klein woont en/of huisdieren hebt, dan wil je liever geen apparaat dat veel overlast oplevert. Daarom hebben we een paar tips voor minder herrie bij het stofzuigen verzameld én een paar tips hoe je zo efficiënt mogelijk stofzuigt als je huisdieren hebt.
     
    Stofzuigers worden er tegenwoordig zo vaak mogelijk op ontworpen om zeer stil te zijn. Als je dus wil weten hoeveel herrie een stofzuiger maakt tijdens het gebruik, moet je kijken naar het aantal decibel dat wordt aangegeven bij de productspecificaties. Als er 3dB verschil zit tussen het geluidsniveau van verschillende stofzuigers, betekent dit al een verdubbeling van de ‘herrie’.
     
    Een stille stofzuiger kiezen
    Het geluidsniveau van een stofzuiger verschilt per type stofzuiger. Over het algemeen kun je aanhouden dat als je een écht stille stofzuiger wil kiezen, je moet zoeken naar een geluidsniveau onder de 60dB. Met een geluidsniveau onder de 60dB kun je bij wijze van spreken de televisie nog verstaan terwijl er gestofzuigd wordt.
     
    Onderhoud
    Natuurlijk helpt het ook om af en toe je stofzuiger schoon te maken. Een vieze stofzuigermond met een volle stofzuigerzak zorgen ervoor dat de zuigkracht afneemt én dat de stofzuiger tijdens het gebruik meer geluid zal produceren. Maak dus af en toe de borstel van de stofzuiger schoon en vervang regelmatig de zak om zodoende optimaal vermogen te hebben zonder te veel geluid tijdens het zuigen.  Vergeet ook niet de filter van je stofzuiger schoon te maken.
     
    Zuigkracht van stille stofzuigers
    Over het algemeen geldt de misopvatting dat wanneer je een stille stofzuiger hebt, je ook inlevert op zuigkracht. Dit is echter niet het geval. Zeker wanneer je huisdieren hebt, wil je niet inleveren op zuigkracht om dierenhaar te verwijderen van tapijten, banken of vloeren. De zuigkracht wordt vaak geassocieerd met het vermogen van een stofzuiger. Maar het wil lang niet altijd zeggen dat een stofzuiger met meer vermogen een betere zuigkracht heeft dan een stofzuiger met minder vermogen. De functionaliteit van een stofzuiger wordt met name bepaald door het opzetstuk dat je gebruikt voor een specifieke ondergrond. Er zijn verschillende mogelijkheden voor harde vloeren en tapijt.

    Stille stofzuiger en huisdieren
    Om dierenhaar bijvoorbeeld makkelijk te verwijderen van een tapijt, kun je het beste een opzetstuk met een borstel gebruiken. Hierdoor vegen de haren van de borstel alle haartjes bij elkaar terwijl ze direct weggezogen worden door de slang. Wanneer je huisdieren hebt, is het dus niet alleen belangrijk om te letten op het geluidsniveau van een stofzuiger (sommige dieren zijn ook absoluut geen fan van stofzuigers, dus hierbij helpt een stille stofzuiger zeker!) maar ook op de accessoires die bij het apparaat geleverd worden. Er zijn stofzuigers op de markt die speciale dierenborstels hebben waardoor het schoonmaken van meubilair en dierenbedjes een makkelijk klusje wordt.
  16. Kieskeurig.nl

    Koffie op vakantie
    Op vakantie binnenkort? Gerede kans dat het een camping of huisje ergens in eigen land gaat worden. Maar ook als je verder weg trekt geldt: het is best handig om je eigen koffie te brouwen. Kan prima, zelfs onderweg in de auto!
    Koffiezetten kan natuurlijk op z’n simpelst gewoon met een filterhouder en filter. Schep koffie erin naar smaak, heet water eroverheen en klaar. Enige wat je dan bij je moet hebben is een (al dan niet portable) waterkokertje. Extra voordeel: je kunt hiermee ook warme thee of soep maken. Voor veeldrinkers van koffie is deze methode niet echt ideaal. Zij kunnen het best een traditioneel koffiezetapparaat meenemen. En dan niet zo’n groot exemplaar als in de keuken staat, maar een meer bescheiden portable apparaat. Er zijn zelfs van die traditionele filterkoffiezetapparaten die op 12 of desnoods 24 Volt werken. Uiteraard voor aanschaf even goed checken welke spanning jouw camper levert; een auto is altijd 12 Volt. Hou rekening met een wat langere zettijd dan je gewend bent van je keuken-apparaat: het vermogen dat via de aansteker-aansluiting in je auto beschikbaar is, maakt dat het aan de kook brengen van water meer tijd kost. Dit soort koffiezetapparaten is trouwens ook niet handig om tijdens het rijden te gebruiken. Als je plotseling moet remmen loop je het risico dat jij of een van je passagiers gloeiendhete koffie over zich heen krijgt!
    Portable espresso
    Meer praktisch zijn eigenlijk de portable Nespresso-machines. Ze worden niet officieel door Nespresso geleverd, maar wel door leveranciers van bijvoorbeeld auto-acessoires. Sommige modellen kunnen overweg met verschillende maten en merken koffiecups (handig, want Nespresso is niet overal verkrijgbaar) en soms ook gewoon een schepje espresso-koffie. Universeel inzetbaar dus! Ook hier geldt echter weer, dat het produceren van een kop espresso langer duurt dan in de keuken. Dat geringere vermogen in de auto speelt wederom een rol. Gelukkig zijn dit soort machientjes dan wél tijdens het rijden te gebruiken, maar dan alleen door een passagier. Schaf eventueel een verlengkabeltje aan zodat de koffie ook op de achterbank gezet kan worden. Laat trouwens de motor draaien tijdens het zetten van de koffie met ‘autozetters’. Dit, om te voorkomen dat je met een lege accu komt te staan en niet meer kunt starten!
    Reguliere koffiemachine
    Last but not least: ga je naar een camping of huisje waar gewoon 230 Volt netspanning beschikbaar is, dan kun je ook gewoon je eigen koffiezetapparaat meenemen. Misschien niet die grote espressomachine, maar wel degelijk zo’n compact Nespresso-apparaat. Voor sommige modellen zijn zelfs passende draagetuis beschikbaar. Check wel van te voren of je Nederlandse netsteker past in het stopcontact van het land dat je bezoekt. Soms is een verloopstekker nodig, zorg dat je die óók meeneemt natuurlijk! Stop – welke optie je ook kiest – alles dat bij het koffiezetapparaat hoort in een klein (laptop)tasje zodat je niks kwijtraakt onderweg. Vergeet verder ook niet een pakje papieren koffiebekertjes, suikerstaafjes, roerstaafjes en – voor de liefhebbers – koffiemelk (in dit geval ’t handigst in poedervorm)! 
  17. Kieskeurig.nl
    Meal preppen: in Amerika is het een grote trend voor drukke gezinnen die wel gezond willen eten maar niet veel tijd hebben om elke dag een verse maaltijd te bereiden. Het concept van meal preppen is dat je meerdere maaltijden in één keer maakt en deze dan verdeelt over de hele week. Daarmee bespaar je niet alleen een hoop tijd maar ook geld!
     
    Altijd iets achter de hand
    Om goed voorbereid te beginnen aan je meal prep avontuur, heb je een paar benodigdheden nodig zoals veel plastic opbergbakjes met een goed sluitende deksel. In deze bakjes kun je namelijk alle porties verdelen van de maaltijden die je gemaakt hebt. Hierdoor hoef je simpelweg maar een bakje uit de koelkast te pakken om te kunnen genieten van een vers gekookte maaltijd. Natuurlijk kun je ook porties invriezen voor een later moment zodat je altijd iets achter de hand hebt!
     
    Ideaal om te preppen
    Handige gerechten om te preppen zijn basis ingrediënten die als de bouwsteen van jouw maaltijd dienen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zelfgemaakte pastasaus, zelf getrokken groentebouillon of geblancheerde groenten zoals broccoli, bonen of pompoenblokjes. Door dit voor te bereiden en bijvoorbeeld in te vriezen, bespaar je jezelf op de lange termijn een hoop werk als het op het daadwerkelijke bereiden van de maaltijd aan komt. Ook ontbijt en lunch laat zich goed voorbereiden. Denk bijvoorbeeld aan ontbijtgerechten zoals overnight oats. Deze kun je in één grote portie maken en de rest van de week gebruiken als ontbijt.
     
    Gezond eten
    Meal preppen helpt je ook om gezond te eten. Doordat je in één keer maaltijden voor de hele week maakt, kom je minder in de verleiding om iets anders te maken of te bestellen dat minder gezond is. Je doet extra voordeel op als je bijvoorbeeld je groente en fruit op de markt haalt in plaats van in de supermarkt. Hierdoor koop je lokaal, bespaar je een hoop geld omdat de marktprijzen een stuk lager zijn dan supermarktprijzen, en kun je direct aan de slag met het voorbereiden van jouw verse producten. Geblancheerde groentes kun je makkelijk invriezen en deze blijven nog maanden goed om te gebruiken. Let er bijvoorbeeld ook op wat in supermarkten in de aanbieding is en probeer daar gerechten mee te bedenken om extra geld te besparen.
     
    Handige tips
    Als je maaltijden hebt gekookt, wacht dan tot ze volledig afgekoeld zijn voordat je ze in de koelkast zet. Zo bespaar je energie én voorkom je extra vochtvorming in je koelkast, wat weer kan leiden tot schimmelvorming.
    Maak daarnaast optimaal gebruik van je voorbereide basis ingrediënten door ze elke dag in een ander gerecht te verwerken. Zo voorkom je dat je verveeld raakt en geen zin hebt in drie dagen rijst met broccoli. Gebruik daarnaast voor dingen zoals pasta, rijst of couscous een maathulp zodat je beter kunt bepalen hoeveel je nodig hebt om voor een aantal personen voor een aantal dagen maaltijden voor te bereiden.
     
  18. Kieskeurig.nl

    vriezer ontdooien schoonmaken
    De meeste mensen vinden het ontdooien en schoonmaken van een vriezer nogal een vervelend klusje. Om je op weg te helpen, geven we je een handig stappenplan waarmee het opfrissen van je vriezer een fluitje van een cent wordt.
    Waarom moet je je vriezer ontdooien?
    Gelukkig hoef je een vriezer niet vaak te ontdooien, maar een keer per jaar is toch wel aan te raden. Je voorkomt daar namelijk mee dat er schadelijke schimmels en bacteriën in het ijs kunnen gaan groeien. Ook werkt je vriezer minder goed als er ijs op de koelelementen zit. Het ontdooien van je vriezer is dus bevorderlijk voor het koelvermogen, waardoor ook je energieverbruik afneemt. Goed voor het milieu en je portemonnee!
    Stap 1: het leegmaken van je vriezer
    Je vriezer schoonmaken begint met het ontdooien. Haal je vriezer helemaal leeg – verwijder ook de diepvriesladen en/of roosters – en probeer je etenswaren zo goed mogelijk koel te houden, bijvoorbeeld in een koelbox. Is je vriezer leeg? Trek dan de stekker uit het stopcontact en wacht af tot het ijs gesmolten is...

    Stap 2: zo ontdooi je je vriezer het snelst
    Wil je het ontdooien een beetje versnellen? Je kunt een pannetje heet water in je vriezer zetten – gebruik wel even een onderzetter om je vriezer te beschermen. Ook kun je een plantenspuit vullen met heet water of een speciale ontdooispray gebruiken. Gebruik in ieder geval geen föhn! Daarmee kun je namelijk de koelelementen van je vriezer beschadigen. Wees ook voorzichtig met krabbers en spatels. Heb je haast en wil je toch graag het resterende ijs loskrabben? Kies dan (op eigen risico!) voor de ijskrabber van je auto.
    Bonustip: voorkom ijsvorming in de vriezer
    In de toekomst nieuwe ijsvorming voorkomen of in ieder geval vertragen? IJs ontstaat wanneer vochtige lucht de vriezer binnendringt. Het is daarom onverstandig warme producten waar nog waterdamp vanaf komt in de vriezer te leggen. Controleer ook of de deur nog goed sluit en de rubbers nog heel zijn.
    Stap 3: het smeltwater opvangen
    Vang het smeltwater zo goed mogelijk op. Heb je een losse vriezer? In dat geval kun je vaak een lekbak voor de uitloop of de lekklep plaatsen. Als je het vriesvak van je koelkast wilt ontdooien, kun je het water het beste opvangen met (oude) handdoeken.
    Stap 4: schoonmaken met een sopje
    Nu je vriezer ijsvrij is, kunnen we gaan schoonmaken. Pas op met schuurmiddelen en harde sponsjes, die je vriezer kunnen beschadigen. Kies liever voor een zachte doek en een sopje van water en afwasmiddel. Je kunt dit sopje zowel voor de binnenkant als de buitenkant van je vriezer gebruiken. Vergeet ook niet om de diepvriesladen én deuren schoon te maken. De deuren en de rubbers worden vaak vergeten, terwijl deze juist vaak het smerigst zijn.

    Stap 5: je vriezer gebruiksklaar maken
    Maak je vriezer droog en controleer of alle ventilatieroosters stofvrij zijn. Zo niet, dan maak je deze schoon met een zachte borstel of de stofzuiger. Stof heeft namelijk een nadelig effect op het koelvermogen en het energieverbruik van je vriezer. Plaats ten slotte de diepvriesladen terug, steek de stekker weer in het stopcontact en wacht totdat je vriezer goed is afgekoeld. Daarna kun je al je etenswaren weer terugleggen.
  19. Kieskeurig.nl
    Op internet vind je veel diensten die je kant-en-klare fotoboeken laten bestellen. Je hoeft de beelden alleen maar te uploaden, de indeling te bepalen en te wachten tot het resultaat op je deurmat ploft. Toch hoef je het printen van de foto's op je smartphone niet aan professionals over te laten, je kunt het ook gewoon zelf! Zeker na het lezen van de tips in dit artikel.
    Smartphonecamera's zijn vandaag de dag enorm veelzijdig. Grote kans dus dat je de mooiste beelden voor later wilt vereeuwigen. Anders verdwijnen ze ergens in een map op je computer of in de cloud, waar ze gauw in de vergetelheid raken. Door je favoriete kiekjes af te drukken, heb je een tastbare herinnering in handen. Leuk voor je eigen verzameling, of om weg te geven aan een vriend(in) of familielid! 
    All-in-one-printer met wifi
    De eerste vraag is hoe je foto's eigenlijk van je mobiele telefoon naar je printer stuurt. Het was altijd de norm om de beelden eerst naar je pc over te zetten, bijvoorbeeld door het toestel via usb aan te sluiten. Tegenwoordig hoeft dat veelal niet meer, omdat de meeste printers met wifi zijn uitgerust. Een computer of laptop hoeft dan niet meer als 'tussenpersoon' te dienen. Wil je een nieuwe printer aanschaffen en zeker weten dat deze wifi aan boord heeft, selecteer deze functie dan in onze prijsvergelijker. 
    Veel printerleveranciers bieden hun eigen print-apps voor smartphones aan. Zorg dat zowel je mobieltje als de printer met hetzelfde wifi-netwerk zijn verbonden. Daarna start je eenvoudig een printopdracht vanuit de bijbehorende app. Vaak bieden ze ook enkele simpele fotobewerkingsopties, zodat je snel een geinige tekst of een sfeervol filter toepast. 
    Welke papiersoort?
    Foto's zijn in allerlei formaten af te drukken, maar de meest gebruikelijke afmeting is 10 x 15 centimeter (A6). Controleer eerst of deze maat papier wel in je printer past, of houd hier rekening mee bij de aanschaf van een nieuw exemplaar. Daarna kun je op zoek naar geschikt fotopapier. Uiteraard kun je foto's ook op 'normaal' printpapier afdrukken, maar de kleuren blijven dan wat flets. Fotopapier heeft vaak een glanzende (glossy) coating, wat er veel mooier uitziet. Wil je dit effect juist niet, ga dan voor mat fotopapier.
    All-in-one-printer of een fotoprinter?
    Een fotoprinter is - jawel - specifiek toegespitst op het afdrukken van foto's. Ze gebruiken cartridges met meer kleurvariaties en printen op een hogere resolutie, zodat het resultaat er des te beter uitziet. Wil je af en toe eens een fotootje afdrukken, dan is zo'n professionelere printer wellicht niet de hogere investering waard. Maar wil je er serieuzer werk van maken, dan is is de meerprijs zeker te verantwoorden.
    Mobiele fotoprinter kopen
    Dat er veel vraag is naar het printen van smartphonefoto's, is ook gadgetfabrikanten niet ontgaan. Daarom is de laatste jaren de mobiele fotoprinter enorm in opkomst. Bekende producten zijn de Sprocket van HP en de Canon Zoemini. Ze werken heel eenvoudig, namelijk door ze via bluetooth aan je telefoon te koppelen. Vaak hoef je ze niet eens op een stroombron aan te sluiten, ze werken op een interne accu.
    Bij dit soort printers hoef je je geen zorgen te maken om de juiste papiersoort en de inkt raakt ook nooit op. Je koopt er daarentegen fotovelletjes bij die speciaal voor jouw type printer zijn gemaakt. Alle informatie die nodig is voor een printje, is reeds in dit papier verwerkt. Een nadeel is echter dat deze pakjes behoorlijk prijzig kunnen uitvallen. Aan jou de keus!
  20. Kieskeurig.nl

    koffiezetten, auto, 12 Volt, 24 Volt, camping, onderweg
    Een koffiezetapparaat voor op de camping of onderweg kan best van pas komen. Met name de ‘mobiele’ exemplaren voor in de auto, werkend op 12 Volt zijn ideaal. Of ga voor 24 Volt in de vrachtwagen, natuurlijk.
    Ga je naar een camping waar netspanning beschikbaar is, dan kun je vanzelfsprekend een standaard koffieapparaat of een handige en vaak compactere Nespresso-machine meenemen. Diezelfde truc zou je ook in de auto kunnen gebruiken, door een omvormer in te zetten. Die maakt van de 12 Volt (of 24 Volt in een vrachtwagen) 230 Volt wisselspanning. Daarbij geldt wel dat er vaak een grens aan het maximaal te leveren vermogen is; 150…300 Watt is gangbaar. Bedenk ook dat er altijd verliezen ontstaan in een omvormer en je ze eigenlijk alleen met draaiende motor moet gebruiken om te voorkomen dat de accu snel wordt leeggetrokken. Beter is het om voor ‘los van het stopcontact’-gebruik een 12 Volt (of 24 Volt) koffiezetapparaat te gebruiken. Bedenk echter dat ook die dingen relatief veel energie verbruiken; het water moet immers toch verhit worden. Bij voorkeur dus niet koffiezetten met een stilstaande motor, als je ergens alleen in de rimboe staat. Wil je dan naar huis, dan kun je wellicht niet meer starten.
    (N)espresso
    Mobiele 12 / 24 Volt koffiezetapparaten vind je vaak in klassieke uitvoering, ofwel een filter-koffiezetapparaat. Je koopt ze desgewenst zelfs onderweg, bij de grotere snelweg-benzinepompen. Let in dat geval wel op het benodigde voltage, want veel van de daar aangeboden waar is gericht op vrachtwagenchauffeurs die 24 Volt aan boord hebben. Krijg jij geen warme koffie mee in je auto. Wil je liefst ook onderweg je vertrouwde Nespresso drinken, dan zijn er mobiele espressomachines die overweg kunnen met de welbekende capsules. Het zijn helaas vaak wel wat duurdere apparaten, denk aan bedragen tussen de circa €150 en €200. Ook zijn er portable espressomachines die op het boordnet van je (vracht)auto aangesloten kunnen worden
    Alternatieven
    Wil je toch liever niet te afhankelijk zijn van de accu in je wagen, dan is de aloude percolator een perfecte oplossing. Die moet je wel op een vuurtje (desnoods een gasbrandertje) plaatsen, maar hij verbruikt in ieder geval geen accuspanning. Of kook water en giet dat zelf (langzaam) door een op een kop te plaatsen koffiefilterhouder, levert prima koffie op. Als laatste oplossing is er de oploskoffie. Die werkt natuurlijk wel heel simpel door heet water bij het poeder (of andersom) te gooien. Goed roeren, even wachten en drinken maar. De cafeïne zit veelal wél in dit soort oploskoffie, maar de smaak blijft duidelijk achter bij ‘the real thing’. Staat tegenover dat die oploskoffies vaak in verschillende smaken en desnoods afzonderlijk per ‘shot’ verpakt leverbaar zijn. Plan C is simpelweg Turkse koffie zetten. Dat is een extra fijngemalen poederachtige koffie. Gewoon een schep van die koffie in een kop doen, heet water erop schenken en goed roeren. Levert een karakteristieke, scherp smakende kop koffie op. Let wel op bij het drinken, want als je je kopje te ver leeg drinkt krijg je een hoop koffiedrab naar binnen. Vergt enige oefening dus.
  21. Kieskeurig.nl

    Campingwasmachine
    Tuurlijk kun je je vakantiewas bestaande uit die ene zwembroek of bikini met de hand wassen in een teiltje. Maar een vakantie in eigen land betekent veelal een groter arsenaal aan kleding. En dán komt een campingwasmachine prima van pas!
    Campingwasmachines zijn er in twee uitvoeringen. De eerste is een volledig handmatige variant, waarbij je aan een slinger moet draaien om te wassen. Feitelijk een soort van minder arbeidsintensieve variant van de aloude handwas. Net als in een gewone wasmachine wordt het wasgoed rondgedraaid en ‘gekneed’, waarbij water met daarin wasmiddel voor het schoonmaken zorgt. In dit soort campingwasmachines kun je trouwens hooguit een paar kilo wasgoed kwijt, ga dus geen was opsparen. Beter elke dag of om de dag een klein beetje dan ineens een complete wasdag met een berg aan was – die verdeeld moet worden over verschillende wasbeurten – voor de boeg. Een deel van de campingwasmachines beschikt over een centrifuge-functie, wat handig kan zijn in een meer zompig vakantieland. Heb je gekozen voor een vakantie aan zee in het zuiden van Europa, dan zorgen zon en zeewind wel voor een rap droogproces.
    Elektrisch
    Elektrische campingwasmachines zijn er ook. Het scheelt je slingeren en het is een apparaat waar je vooral heel dankbaar voor zult zijn als je met kinderen op vakantie gaat. Waarbij wel geldt, dat deze mini-wasmachines allemaal op de netspanning werken. Heb je een stevige camper met al even stevige motor en accu aan boord, dan zou je een 12 V (of 24 V) omvormer in kunnen zetten om de wasmachine van energie te voorzien. In dat geval moet je wel tijdens het wassen de motor laten draaien om een volledig leeg getrokken accu te voorkomen. Het wordt daardoor allemaal niet alleen bewerkelijk, maar ook tamelijk milieu-onvriendelijk. Iets voor in geval van uiterste nood dus, wellicht. Gelukkig is op de meeste campings (en natuurlijk ook in vakantiehuisjes!) gewoon 230 Volt aan netspanning beschikbaar. Makkelijk, want dan is het een kwestie van machine aansluiten, water en wasmiddel volgens de gebruiksaanwijzing toevoegen en aanzetten. Dergelijke machines zijn ideaal voor een ieder die wat vaker op vakantie gaat (als je bijvoorbeeld een vaste plek op een camping hebt, of een aanmeerplek voor een boot waar ook netspanning voorhanden is).
    Stekker en netspanning
    Check wel voor vertrek even of er mogelijk een ander type stopcontact in het land van je bestemming gebruikt wordt. Koop in dat geval een verloopstekker. Ga je buiten Europa vakantievieren, dan moet je ook naar de netspanningswaarde kijken. In bijvoorbeeld de VS bedraagt die 115 Volt. Als jouw campingwasmachine alleen op 230 Volt werkt, zal er niets aan wasactiviteiten plaatsvinden. Sommige machines kunnen wellicht omgeschakeld worden naar een andere netspanning. Vergeet niet om bij thuiskomst de schakelaar dan weer op 230 Volt terug te zetten. Om een rookwolkje in plaats van een schone was te voorkomen als je de machine eens in deze contreien gebruikt.
    Plan C is om gewoon gebruik te maken van een wasserette in de buurt of op de camping zelve. Maar daar sta je mogelijk in de rij en blijf je heen en weer lopen met wasgoed.
  22. Kieskeurig.nl

    Kindertablet
    Er zijn speciale tablets voor je kind of peuter. Soms zitten daar aardige tussen, maar er zitten haken en ogen aan die dingen…
    Een kindertablet is meestal een niet al te krachtig apparaat, voorzien van een – hopelijk – stevige behuizing. Als besturingssysteem is het eigenlijk altijd Android waar ze op draaien. En dan vaak een alweer wat oudere versie. Precies dat is meteen het eerste probleem van zo’n apparaat. Vaak zitten er in die oudere Android-versies veiligheidslekken die niet meer gerepareerd worden. Daarnaast is de hardware vaak minimalistisch, moderne games zullen er niet lekker op draaien bijvoorbeeld. De processor(snelheid) en het werkgeheugen zijn daarvoor gewoon te krap. Dat kán tegelijk ook een voordeel zijn, want het voorkomt dat je kind de hele dag verslavende 3D-games zit te spelen. Educatieve spellen en apps draaien vaak wel redelijk op kindertablets. Ook geldt dat – zeker bij de net wat duurdere exemplaren – meer aandacht is besteed aan opties om kinderen te beschermen tegen de boze buitenwereld. Denk aan internetfilters, een tijdslot en meer.
    Goedkoop is duurkoop?
    De kindertablets zijn veelal relatief goedkoop, met prijzen vanaf een paar Eurotientjes tot iets van een Euro of 150. Echt A-merken zijn er niet. En dat is eigenlijk ook niet voor niets. Want om heel eerlijk te zijn kun je allerlei kindvriendelijke instellingen ook terugvinden in reguliere tablets. Meest voor de hand ligt dan de standaard iPad, die ook nog eens een haarscherp scherm biedt. Inderdaad: zo’n iPad is duurder, net iets onder de €400 voor de goedkoopste uitvoering. Máár: dit apparaat biedt dan ook veel meer opslagruimte, een veel en veel hogere snelheid, en een haarscherp scherm. Tel daarbij op de enorme hoeveelheid educatieve apps, een rappe browser en andere extreem gebruiksvriendelijke features en je snapt dat elk jaar een nieuwe kindertablet kopen onder de streep weleens duurder uit kan pakken. Heb je angst dat die dure iPad je wilwoeste kind niet overleeft? Dan zijn er genoeg oersterke hoezen waarin de iPad zich ook in kinderhanden prima thuisvoelt. Op die manier gaat die tablet jarenlang mee, waarbij Apple er bekend om staat ook oudere hardware nog lang te ondersteunen.
    Android is ook een optie
    Echter: gebuik jij thuis Android smartphones en heb je daarvoor al flink wat geld uitgegeven aan apps? Dan is het wellicht praktischer om een Android-tablet van een A-merk te kopen. Let in dat geval wel heel goed op hoe lang die tablet middels software- en veiligheidsupdates door de fabrikant wordt ondersteund. Is vaak op de website terug te vinden. Kies qua prijs niet het duurste model, maar een middenklasser. En ook voor die Android-tablet geldt, dat de hoes zeer bepalend voor de levensduur is, kies een stevig exemplaar passend bij jouw model! Op zowel de iPad als de Android-tablet kun je kinderaccounts aanmaken, die allerlei handige restricties aan boord hebben.
    Check voor aankoop of Google Play aanwezig is
    Een ‘echte’ kindertablet kan zonder meer een leuk speeltje voor op de achterbank zijn. Ook thuis kan het ding z’n diensten best bewijzen, bijvoorbeeld om Netflix of YouTube mee te bekijken. Vraag voor aanschaf wel altijd heel goed na of Google Play – de app store van Android – wordt ondersteund. Alleen dan kun je alle voor Android beschikbare apps die je ook al op je telefoon hebt aangeschaft gebruiken. Maar een kindertablet is zeker geen duurzame oplossing.
  23. Kieskeurig.nl
    Wil je een keer op fietsvakantie, maar zie je op tegen de fysieke inspanning? Met een e-bike wordt een fietsvakantie voor iedereen haalbaar. Hoe je zorgt voor een fijne fietsvakantie met de elektrische fiets vertellen we je in dit artikel.
    Je e-bike controleren
    Een fijne fietsvakantie begint met een controle van je e-bike. Doe dat het liefst een beetje ruim van te voren, zodat je ook nog tijd hebt om eventuele problemen te (laten) verhelpen. Maak je elektrische fiets schoon, controleer de bandenspanning en het profiel, check je ketting, en controleer de sloten en andere draaiende delen. Maak vervolgens een flinke proefrit, het liefst met bepakking, zodat je kunt checken of je zadel en stuur goed staan afgesteld. De dag voor je vertrek laad je ten slotte je accu op.
    Een route uitstippelen
    We raden je aan om niet zomaar op de bonnefooi te gaan fietsen, zeker niet als het je eerste fietsvakantie is. Je doet er goed aan om van te voren je bestemmingen en routes uit te kiezen, en te controleren of deze echt geschikt zijn voor fietsers. Je fiets waarschijnlijk liever door een mooi natuurgebied dan langs een drukke snelweg. Wees ook realistisch in je schatting van de afstanden die je elke dag wilt afleggen en bepaal aan de hand daarvan waar je ‘s nachts wilt overnachten.

    Waar wil je overnachten?
    Laten we even stilstaan bij dat overnachten. Kies je voor een B&B, hotel of camping? Als je wilt kamperen dan moet je er rekening mee houden dat je meer bagage moet meenemen. Het grote voordeel van kamperen is echter de flexibiliteit. Het is in het hoogseizoen vaak een stuk gemakkelijk (en goedkoper) om een camping te boeken. Wanneer je kiest voor een B&B of hotel moet je veel verder van te voren boeken en kun je ook niet meer van je uitgestippelde route afwijken.
    Dit neem je zeker mee
    Onmisbaar tijdens een fietsvakantie: een goed navigatiesysteem en een papieren kaart. Vergeet ook je reparatiesetje niet en wees op alle weertypes voorbereid: kies voor meerdere laagjes kleding, die je weer gemakkelijk aan en uit kunt trekken. Kun je al je bagage niet kwijt in je rugzak? Investeer dan in een paar goede fietstassen. Ook een stuurtasje en zadeltasje zijn ideaal: hierin stop je kleine spulletjes die je snel bij de hand wilt hebben. Wanneer je echt veel spullen mee wilt nemen, kun je ook kiezen voor een fietskar. Inmiddels zijn er veel fietskarren geschikt voor e-bikes.

    Je eerste fietsvakantie
    Ga je voor het eerst op fietsvakantie? In dat geval valt er ook zeker wat te zeggen voor een georganiseerde reis. Het voordeel is dat je de route zelf niet hoeft te uit te stippelen, je bagage vaak vervoerd wordt en er een aanspreekpunt aanwezig is wanneer je vragen of problemen hebt. Wil je toch liever op eigen houtje op fietsvakantie? Begin dan gewoon in Nederland. Ons land ligt vol met uitstekende fietspaden en het vlakke landschap is erg geschikt voor beginnende fietsers.
    Weet je nog niet helemaal zeker of een fietsvakantie wat voor je is? Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je fietsen mee te nemen tijdens je autovakantie. We vertellen je graag welke soorten fietsendragers er zijn.
     
  24. Kieskeurig.nl

    Zonnepanelen
    Ben jij van plan om zonnepanelen aan te schaffen? Dan zijn er een aantal dingen waarmee je rekening moet houden omtrent het gebruik van je zonnepanelen. In dit blog geven we je een aantal gebruikstips, zodat je zeker weet dat je zonnepanelen zo lang mogelijk meegaan.
    1. Je zonnepanelen schoonhouden
    Het spreekt natuurlijk voor zich dat je jouw zonnepanelen zo schoon mogelijk moet houden. Een stoffig en vies zonnepaneel zal immers veel minder stroom opleveren. In sommige landen bedraagt dit tot wel 30 procent! Gelukkig regent het in Nederland regelmatig, waardoor vuil en stof gemakkelijk van de panelen afspoelt. Om deze reden hebben zonnepanelen dan ook een vuilafstotende laag.
    Soms kan het echter beter zijn om je zonnepanelen wat vaker schoon te maken. Bijvoorbeeld wanneer de hellingshoek van je dak minder scherp is, of wanneer je vlakbij een drukke weg, kanaal of vliegroute woont en er veel roet in de lucht zit. Industrie of houtkachels van buren kunnen hier ook voor zorgen. Ook hardnekkige vogelpoep is een reden om eens te schrobben. Het is belangrijk dat je dit nooit met hardnekkig schoonmaakmiddel doet. Kun je er zelf niet goed bij? Dan kun je een onderhoudscontract aanvragen voor periodieke schoonmaak en service aan je zonnepanelen.
    2. Je zonnepanelen verzekeren
    Natuurlijk wil je er zeker van zijn dat je zonnepanelen in het geval van schade of defect goed verzekerd zijn. Je hoeft deze echter niet apart te verzekeren; zonnepanelen vallen onder een opstalverzekering. Het is wel een goed idee om je verzekeraar te melden wanneer je zonnepanelen aan je huis toevoegt: de herbouwwaarde stijgt.
    3. Een accu voor je zonnepanelen
    Met zonnepanelen verbruik je vaak niet alle stroom die je opwekt. Zeker op zonnige dagen kan het voorkomen dat je een aardig overschot hebt. Een oplossing daarvoor is een accu die je energie opslaat om dit op een later, minder zonnig moment, te gebruiken. Zeker met zicht op de afbouw van de salderingsregeling wordt dit steeds aantrekkelijker. Een accu voor thuisgebruik is wel een prijzige investering, de kosten van een dergelijk systeem beginnen bij zo’n drieduizend euro.
    4. Denk toekomstgericht
    Zonnepanelen zijn bij uitstek een investering die lange tijd (minimaal 25 jaar) mee moet gaan. Je energieverbruik blijft waarschijnlijk niet hetzelfde. Bijvoorbeeld: denk je aan gezinsuitbreiding? Of heb je opgroeiende kinderen? Reken er dan maar op dat je energieverbruik gaat stijgen. Ook een elektrische auto of het installeren van een warmtepomp gaat meer energie vragen. Bespreek dit dus van tevoren goed met je installateur, zodat je toekomstbestendig bezig bent.
    Zonnepanelen zijn een goede investering in de toekomst. Zowel voor het milieu als je portemonnee. Door bovenstaande gebruikerstips in acht te nemen kun je het maximale uit je zonnepanelen halen.
    Heb je vragen over zonnepanelen? Ga dan naar ons zonnepaneel forum.
    Wil je helemaal niks missen over zonnepanelen? Schrijf je dan in voor de zonnepanelen livestream.
  25. Kieskeurig.nl

    recepten voor speciale koffie
    Koffie kun je zwart drinken, of met melk. Maar je kunt ook avontuurlijker wegen in slaan. Ofwel: maak eens wat bijzonders van een kop koffie!
    Een speciale koffie in elkaar zetten hoeft helemaal geen ingewikkelde klus te zijn. En toch is het eindresultaat anders dan anders. Laten we eens beginnen met een lekkere ‘zomerkoffie’ (die je wat ons betreft het hele jaar door mag drinken): Ice Coffee. Makkelijk te maken, dus wat let je? Per kop heb je een drietal ijsklontjes nodig, verbrijzel deze tot kleinere stukken. Zet een espresso, voeg een theelepel suiker en de gebroken ijsklontjes toe. Het is ’t best om het geheel nu in in een shaker flink te schudden, of gebruiken een mixer op lage snelheid. Proost!
    Nederlandse en Russische koffie
    Een typisch Nederlandse koffie maken is ook leuk (en wederom snel). Giet wat karamelsaus in een kop en maak een kop koffie. Giet de koffie in de kop met de karamelsaus. Leg een stroopwafel op het kopje en serveer. Niet meteen opdrinken, laat eerst de stroopwafel nog even warm worden. Als we dan nog even verder gaan met ‘landspecifieke’ koffie, dan is ook een Russische koffievariant prima te doen. Let wel op: na het drinken daarvan moet je niet meer zelf in je auto naar huis rijden… Zet een espresso, voeg een scheut wodka toe (het idee is koffie met wodka en niet andersom) en eventueel naar smaak room en suiker.
    IJskoffie en mokka
    Erg lekker voor weer de warmere maanden van het jaar is ijskoffie. Maar dan op een andere manier zoals hierboven beschreven. Zet simpelweg een kop espresso en gooi daar een bolletje roomijs in. Simpel en wederom snel. Komen we nu bij een klassieker van jewelste: mokka. Maak allereerst een glas opgeschuimde melk (120 ml) en laat dat – voor zover heet – afkoelen. Doe een a twee eetlepels chocoladesaus in een glas of mok en giet daar voorzichtig de opgeschuimde melk aan toe. Giet daarboven op weer rustig de koffie. Als dat allemaal geregeld is, drapeer je op het geheel een flinke toef slagroom die je tot slot bestrooit met chocoladevlokken. Het resultaat is iets waar je even lekker voor kunt gaan zitten.

    Wees creatief met koffiesiroop
    Simpeler ‘speciale koffie’s’ zijn ook te realiseren door gebruik te maken van een espresso als basis. Voeg daaraan (liefst opgeschuimde) melk toe naar smaak. Pak dan een flesje met daarin zo’n speciaal koffiesmaakje (kun je in veel winkels en supermarkten kopen in diverse siroop-varianten), denk aan hazelnoot, caramel of wat dan ook. Een paar druppels toevoegen volstaat veelal. Kijk uit met suiker: vaak maken deze smaakjes de koffie al flink zoeter. Eventueel afdekken met slagroom en klaar. Je kunt die slagroom ook nog versieren met iets als hagelslag als je dat toevallig in huis hebt. Experimenteren met ingrediënten die je toevallig in huis hebt kan zeker geen kwaad! En ach, als iets niet heel lekker blijkt is een nieuwe kop koffie zo gemaakt.
     
×
×
  • Nieuwe aanmaken...