Ga naar inhoud

Zo bereid je je voor op een fietsvakantie met de e-bike


Kieskeurig.nl

1453 weergaven

Wil je een keer op fietsvakantie, maar zie je op tegen de fysieke inspanning? Met een e-bike wordt een fietsvakantie voor iedereen haalbaar. Hoe je zorgt voor een fijne fietsvakantie met de elektrische fiets vertellen we je in dit artikel.

Je e-bike controleren

Een fijne fietsvakantie begint met een controle van je e-bike. Doe dat het liefst een beetje ruim van te voren, zodat je ook nog tijd hebt om eventuele problemen te (laten) verhelpen. Maak je elektrische fiets schoon, controleer de bandenspanning en het profiel, check je ketting, en controleer de sloten en andere draaiende delen. Maak vervolgens een flinke proefrit, het liefst met bepakking, zodat je kunt checken of je zadel en stuur goed staan afgesteld. De dag voor je vertrek laad je ten slotte je accu op.

Een route uitstippelen

We raden je aan om niet zomaar op de bonnefooi te gaan fietsen, zeker niet als het je eerste fietsvakantie is. Je doet er goed aan om van te voren je bestemmingen en routes uit te kiezen, en te controleren of deze echt geschikt zijn voor fietsers. Je fiets waarschijnlijk liever door een mooi natuurgebied dan langs een drukke snelweg. Wees ook realistisch in je schatting van de afstanden die je elke dag wilt afleggen en bepaal aan de hand daarvan waar je ‘s nachts wilt overnachten.

beach-landscape-sea-coast-water-nature-991548-pxhere_com.thumb.jpg.4abe19cf39e0c793530fcd3951ceca38.jpg

Waar wil je overnachten?

Laten we even stilstaan bij dat overnachten. Kies je voor een B&B, hotel of camping? Als je wilt kamperen dan moet je er rekening mee houden dat je meer bagage moet meenemen. Het grote voordeel van kamperen is echter de flexibiliteit. Het is in het hoogseizoen vaak een stuk gemakkelijk (en goedkoper) om een camping te boeken. Wanneer je kiest voor een B&B of hotel moet je veel verder van te voren boeken en kun je ook niet meer van je uitgestippelde route afwijken.

Dit neem je zeker mee

Onmisbaar tijdens een fietsvakantie: een goed navigatiesysteem en een papieren kaart. Vergeet ook je reparatiesetje niet en wees op alle weertypes voorbereid: kies voor meerdere laagjes kleding, die je weer gemakkelijk aan en uit kunt trekken. Kun je al je bagage niet kwijt in je rugzak? Investeer dan in een paar goede fietstassen. Ook een stuurtasje en zadeltasje zijn ideaal: hierin stop je kleine spulletjes die je snel bij de hand wilt hebben. Wanneer je echt veel spullen mee wilt nemen, kun je ook kiezen voor een fietskar. Inmiddels zijn er veel fietskarren geschikt voor e-bikes.

beach-sand-trail-wheel-bicycle-bike-1338607-pxhere_com.thumb.jpg.8bb095b7dd5bd93f404cc7a42dd40cb7.jpg

Je eerste fietsvakantie

Ga je voor het eerst op fietsvakantie? In dat geval valt er ook zeker wat te zeggen voor een georganiseerde reis. Het voordeel is dat je de route zelf niet hoeft te uit te stippelen, je bagage vaak vervoerd wordt en er een aanspreekpunt aanwezig is wanneer je vragen of problemen hebt. Wil je toch liever op eigen houtje op fietsvakantie? Begin dan gewoon in Nederland. Ons land ligt vol met uitstekende fietspaden en het vlakke landschap is erg geschikt voor beginnende fietsers.

Weet je nog niet helemaal zeker of een fietsvakantie wat voor je is? Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je fietsen mee te nemen tijdens je autovakantie. We vertellen je graag welke soorten fietsendragers er zijn.

 

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...