Ga naar inhoud

Met deze 11 tips maak je je e-bike winterklaar


Kieskeurig.nl

916 weergaven

Ook in de winter een stukje fietsen op je e-bike? Dankzij onze goede infrastructuur en vrij zachte winters kun je vrijwel het hele jaar gebruikmaken van je elektrische fiets. Als je hem tenminste winterklaar maakt!

Met de koudste maanden van het jaar in aantocht is dit hét moment je e-bike winterklaar te maken. Door je elektrische fiets goed te controleren en te onderhouden, kun je er ook gewoon in de winter op fietsen. Maar hoe doe je dat precies, je e-bike winterklaar maken? We zetten in dit artikel 11 tips voor je op een rijtje.

Tip 1: je accu bewaren

De accu van je e-bike bewaar je bij voorkeur op een plek waar het niet kouder dan 10 graden Celsius wordt. Is de accu van jouw e-bike niet afneembaar? Zet je e-bike dan binnen neer.

Tip 2: je accu opladen

Ook het opladen van je accu doe je bij voorkeur binnen. Kom je met koud weer thuis van een fietstocht? Laat je accu dan eerst een half uurtje op kamertemperatuur komen voordat je hem oplaadt.

Tip 3: je accu beschermen

Wanneer het erg koud is, kun je je accu beschermen met een beschermhoesje, een soort warme jas voor je accu. Zo’n hoes is vaak niet alleen warmte-isolerend, maar ook waterafstotend.

snow-winter-white-bicycle-line-vehicle-95140-pxhere_com.thumb.jpg.5805b6cb720ca09a88006e9f9c11a2ea.jpg

Tip 4: je accu opbergen

Verwacht je een poosje niet te fietsen? Laad je accu in dat geval voor meer dan de helft op voordat je hem opbergt. Hang de accu daarna maandelijks even aan de stroom om te voorkomen dat hij alsnog leegloopt.

Tip 5: je display opbergen

Net als je accu is ook het (lcd-)display van je elektrische fiets geen fan van winterweer, zo reageert het bijvoorbeeld wat trager als het koud is. Is je display afneembaar? Bewaar het dan op kamertemperatuur.

Tip 6: je remmen controleren

Het is natuurlijk altijd belangrijk dat je remmen goed werken. Je doet er daarom goed aan deze meerdere keren per jaar te controleren. Uiteraard ook voor de winter!

Tip 7: je verlichting controleren

Controleer ook meteen de verlichting van je elektrische fiets. Tijdens deze donkere dagen wil je natuurlijk wel goed zichtbaar zijn.

Tip 8: je banden controleren

Zijn de remmen en de verlichting in orde? Bekijk dan het profiel van je banden. Hoe meer het profiel weggesleten is, hoe meer last je hebt van gladheid.

Tip 9: kies voor winterbanden

Wil je gladde wegen echt geen kans geven? Winterbanden met extra profiel zorgen voor meer grip. Er zijn ook winterbanden met spikes, die vooral geschikt zijn voor extreem ijzige omstandigheden.

snow-winter-black-and-white-white-bicycle-weather-732601-pxhere_com.thumb.jpg.5c464e06cbd08c3fd0cba3987ddd426f.jpg

Tip 10: je e-bike schoonmaken

Maak je elektrische fiets in de winter extra goed schoon, zeker als er gestrooid is met zout. Spoel je fiets even af en wrijf hem vervolgens droog. Je lak nog beter beschermen? Je kunt het frame eventueel inspuiten met een siliconenspray.

Tip 11: je e-bike invetten

Pak ook af en toe de bewegende onderdelen van je e-bike mee. Reinig de fietsketting met ontvetter en smeer ‘m vervolgens in met kettingolie. Voor de trapas en naven gebruik je lagervet, en bouten en moeren smeer je in met vaseline.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...