Ben je op zoek naar een nieuwe vriezer of koelkast? Tijdens je zoektocht ben je de term No Frost vast wel eens tegengekomen. Maar weet je ook wat het betekent? In dit artikel leggen we je graag uit wat No Frost precies doet.
Wat is No Frost in je vriezer of koelkast?
Steeds meer vriezers, koelkasten en koel-vriescombinaties zijn voorzien van zogenoemde No Frost-technologie. De term wordt ook wel eens geschreven als NoFrost, zonder spatie. Wat doet dat No Frost-systeem precies? Heel simpel gezegd zorgt No Frost ervoor dat er geen ijsvorming meer plaatsvindt in het bewaargedeelte van je vriezer, koelkast of koel-vriescombinatie.
Hoe werkt No Frost-technologie?
De letterlijke vertaling van No Frost vertelt je eigenlijk al wat de technologie doet: geen ijs. Dankzij No Frost-technologie ontstaat er geen ijsvorming in het bewaargedeelte van je vriezer, koelkast of koel-vriescombinatie. Het systeem werkt met koele (en daardoor minder vochtige), gecirculeerde lucht. Vocht wordt naar buiten afgevoerd, zodat de binnenruimte droog blijft en er geen ijs kan vormen.
Hoe werkt dat precies? De technologie werkt vaak tweeledig: met een verdamper en een ventilator. Vochtige lucht in je apparaat bevriest normaal gesproken op de verdamperspiralen, die zich in het bewaargedeelte van je apparaat bevinden. De verdamper is bij apparaten met No Frost-technologie verplaatst naar een aparte ruimte. Lucht wordt over de verdamper geblazen, waar het vocht als rijp neerslaat. De droge lucht stroomt vervolgens terug in de binnenruimte van het apparaat. De rijp wordt regelmatig met een verwarmingselement ontdooid. Het dooiwater wordt naar een bak geleid en verdampt daar door de warmte van de compressor.
Wat zijn de voordelen No Frost?
Het grootste voordeel van No Frost laat zich gemakkelijk raden: je hoeft je apparaat lang niet meer zo vaak te ontdooien. Handig, aangezien het ontdooien en schoonmaken van je apparaat een flinke klus is. Je moet immers niet alleen al je etenswaren overhevelen en koel houden, maar ook nog eens een poos wachten totdat al het ijs weggesmolten is.
Let op: No Frost biedt geen garantie dat er nooit meer ontdooid hoeft te worden. Wanneer een deur bijvoorbeeld niet goed afsluit, kan er door de constante stroom warme lucht alsnog ijsafzetting ontstaan.
Lees ook dit blogartikel met tips om je vriezen eenvoudig te ontdooien en schoon te maken.
Wat zijn de nadelen No Frost?
No Frost kent ook een aantal nadelen. Zo zijn vriezers, koelkasten en koel-vriescombinaties met deze systemen vaak iets duurder. Ook neemt het systeem wat ruimte in het apparaat beslag, zodat je mogelijk een wat kleinere binnenruimte overhoudt. Daarnaast maken apparaten met de technologie vaak iets meer geluid en is het energieverbruik wat hoger. Dat komt omdat de ventilatoren continu draaien om de lucht te circuleren en omdat het verwarmingselement op gezette tijden verwarmd moer worden. Dat laatste kent een bijkomend nadeel: de warmte kan (wanneer de ingestelde temperatuur overschreden wordt) problemen veroorzaken met de houdbaarheid van voedsel.
En wat is Low Frost dan?
No Frost is inmiddels een behoorlijk ingeburgerde term: heel veel vriezers, koelkasten en koel-vriescombinaties zijn ermee uitgerust. De aanverwante term Low Frost is nog iets minder bekend. Simpel gezegd betekent Low Frost dat er minder ijsvorming plaatsvindt. Low Frost werkt vaak met verdamperleidingen in de achterwand. Doordat dit ijs, bij stilstand van de compressor, smelt en wordt afgevoerd, verdampt het vocht buiten de koelkast en wordt de kans op ijsvorming verkleind.
0 reacties
Aanbevolen reacties
Er zijn geen reacties om weer te geven.