Ga naar inhoud

Zo kun je eenvoudig je vriezer ontdooien en schoonmaken


Kieskeurig.nl

6949 weergaven

De meeste mensen vinden het ontdooien en schoonmaken van een vriezer nogal een vervelend klusje. Om je op weg te helpen, geven we je een handig stappenplan waarmee het opfrissen van je vriezer een fluitje van een cent wordt.

Waarom moet je je vriezer ontdooien?

Gelukkig hoef je een vriezer niet vaak te ontdooien, maar een keer per jaar is toch wel aan te raden. Je voorkomt daar namelijk mee dat er schadelijke schimmels en bacteriën in het ijs kunnen gaan groeien. Ook werkt je vriezer minder goed als er ijs op de koelelementen zit. Het ontdooien van je vriezer is dus bevorderlijk voor het koelvermogen, waardoor ook je energieverbruik afneemt. Goed voor het milieu en je portemonnee!

Stap 1: het leegmaken van je vriezer

Je vriezer schoonmaken begint met het ontdooien. Haal je vriezer helemaal leeg – verwijder ook de diepvriesladen en/of roosters – en probeer je etenswaren zo goed mogelijk koel te houden, bijvoorbeeld in een koelbox. Is je vriezer leeg? Trek dan de stekker uit het stopcontact en wacht af tot het ijs gesmolten is...

cold-home-food-cooking-kitchen-shelf-535831-pxhere_com.thumb.jpg.e5882e12060d4763f7b54c95ea4caf67.jpg

Stap 2: zo ontdooi je je vriezer het snelst

Wil je het ontdooien een beetje versnellen? Je kunt een pannetje heet water in je vriezer zetten – gebruik wel even een onderzetter om je vriezer te beschermen. Ook kun je een plantenspuit vullen met heet water of een speciale ontdooispray gebruiken. Gebruik in ieder geval geen föhn! Daarmee kun je namelijk de koelelementen van je vriezer beschadigen. Wees ook voorzichtig met krabbers en spatels. Heb je haast en wil je toch graag het resterende ijs loskrabben? Kies dan (op eigen risico!) voor de ijskrabber van je auto.

Bonustip: voorkom ijsvorming in de vriezer

In de toekomst nieuwe ijsvorming voorkomen of in ieder geval vertragen? IJs ontstaat wanneer vochtige lucht de vriezer binnendringt. Het is daarom onverstandig warme producten waar nog waterdamp vanaf komt in de vriezer te leggen. Controleer ook of de deur nog goed sluit en de rubbers nog heel zijn.

Stap 3: het smeltwater opvangen

Vang het smeltwater zo goed mogelijk op. Heb je een losse vriezer? In dat geval kun je vaak een lekbak voor de uitloop of de lekklep plaatsen. Als je het vriesvak van je koelkast wilt ontdooien, kun je het water het beste opvangen met (oude) handdoeken.

Stap 4: schoonmaken met een sopje

Nu je vriezer ijsvrij is, kunnen we gaan schoonmaken. Pas op met schuurmiddelen en harde sponsjes, die je vriezer kunnen beschadigen. Kies liever voor een zachte doek en een sopje van water en afwasmiddel. Je kunt dit sopje zowel voor de binnenkant als de buitenkant van je vriezer gebruiken. Vergeet ook niet om de diepvriesladen én deuren schoon te maken. De deuren en de rubbers worden vaak vergeten, terwijl deze juist vaak het smerigst zijn.

green-clean-material-wipe-product-textile-1086736-pxhere_com.thumb.jpg.5aae70b12abcc35d557cdcfc8810bb9a.jpg

Stap 5: je vriezer gebruiksklaar maken

Maak je vriezer droog en controleer of alle ventilatieroosters stofvrij zijn. Zo niet, dan maak je deze schoon met een zachte borstel of de stofzuiger. Stof heeft namelijk een nadelig effect op het koelvermogen en het energieverbruik van je vriezer. Plaats ten slotte de diepvriesladen terug, steek de stekker weer in het stopcontact en wacht totdat je vriezer goed is afgekoeld. Daarna kun je al je etenswaren weer terugleggen.

1 reactie


Aanbevolen reacties

Het ontdooien gaat veel sneller als je een grote tafelventilator voor de vrieskast met open deur zet.

Waarom wachten totdat de kast weer op temperatuur is?

De kast zelf geeft de minste verliezen. Want is beter geïsoleerd dan welke koelbox dan ook.

Dus zo snel mogelijk terug, dan verliest de inhoud het minste aan temperatuur..

aangepast door Lampje
Link naar reactie
Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...