Ga naar inhoud

Wat zijn de voordelen van een elektrische kookplaat?


Kieskeurig.nl

19937 weergaven

Ben je van plan om een nieuwe kookplaat te kopen? Heb je al eens aan een elektrische kookplaat gedacht? We leggen je graag uit welke elektrische kookplaten er zijn en wat de voor- en nadelen van elektrisch koken zijn.

De voor- en nadelen van koken op elektra

Koken op gas is tegenwoordig niet langer je enige optie: je kunt ook koken op een elektrische kookplaat. Beide opties kennen hun eigen voor- en nadelen. Een elektrische kookplaat is erg gebruiksvriendelijk: het vlakke, gladde oppervlak laat zich goed schoonmaken. Ook is koken op elektra inmiddels goedkoper dan koken op gas. De prijs van gas blijft in de toekomst flink toenemen, terwijl de prijs van elektra zal afnemen. Elektrisch koken kent echter ook nadelen. Je moet om elektrisch te kunnen koken namelijk soms wel aanpassingen aan je stopcontacten en meterkast laten uitvoeren. Ook zijn er in sommige situaties andere pannen nodig. Daarover straks meer, eerst een blik op de soorten elektrische kookplaten.

food-wood-table-la-carte-food-dish-photography-1534085-pxhere_com.thumb.jpg.b0a0ec7b5d67672cd567723a7efe0c9c.jpg

Twee soorten elektrische kookplaten

Je hebt twee soorten elektrische kookplaten: de inductiekookplaat en de keramische kookplaat.

Inductiekookplaat

Bij een inductiekookplaat zorgt een elektromagnetisch veld voor verhitting van je pannen. Er wordt pas warmte opgewekt nadat je een geschikte pan op de kookplaat plaatst. Het gaat dan om pannen met een magnetiseerbare en geleidende bodem. Je herkent deze aan een symbool van een spiraal op de pan of de verpakking. Zelf testen, doe je met een magneetje. Een ander nadeel van inductiekookplaten is dat ze qua aanschafkosten vaak het duurst zijn.

Keramische kookplaat

De tweede soort elektrische kookplaten zijn de keramische kookplaten. Deze werken met metalen spiralen die door elektriciteit worden verwarmd. Je ziet de spiralen rood gloeien als ze heet zijn. Keramische kookplaten laten zich gemakkelijk bedienen, maar de temperatuur is niet altijd even nauwkeurig te regelen. Wel fijn: je kunt gewoon je oude, vertrouwde pannen blijven gebruiken. Daarnaast is een keramische kookplaat vaak goedkoper in de aanschaf dan een inductiekookplaat.

Koken op gas

Ben je toch nog niet klaar om afscheid te nemen van je gaskookplaat? We geven toe: koken op gas heeft zijn voordelen. Zo kun je de warmte goed regelen en is een gaskookplaat goedkoop in aanschaf. Koken op gas is echter behoorlijk inefficiënt: er gaat namelijk een groot gedeelte van de warmte verloren. Niet goed voor het milieu en – met de stijgende gasprijzen – ook niet voor je portemonnee.

gas-light-cook-tea-dark-mood-1641232-pxhere_com.thumb.jpg.159e2f9d25f6f36e7cb43af473d02b2e.jpg

Overstappen naar elektrisch koken

Wil je overstappen naar elektrisch koken? Een 1-fase-kookplaat kun je gewoon aansluiten op een normaal geaard 230V-stopcontact, ook wel een 2-polig stopcontact genoemd. Wanneer je een 2- of 3-fase-kookplaat wilt aansluiten, kan het echter zijn dat er aanpassingen aan je stopcontacten en je meterkast nodig zijn. Schakel daarvoor een erkend installateur in.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...