Ga naar inhoud

Zo maak je je elektrische kookplaat schoon


Kieskeurig.nl

4446 weergaven

Ondanks dat het schoonmaken van je elektrische kookplaat een stuk gemakkelijker is dan het schoonmaken van je gasfornuis, is het toch niemands favoriete klusje… Een paar extra tips zijn daarom nooit weg! Hoe je het schoonmaken snel en gemakkelijk aanpakt, vertellen we je graag.

Het gemak van een elektrische kookplaat

Omdat elektrische kookplaten een mooi glad oppervlak hebben, is het schoonmaken ervan een stuk gemakkelijker dan het schoonmaken van een gaskookplaat. Gaskookplaten hebben immers allerlei uitstekende onderdelen, zoals zonder branders en pannendragers. Zeker wanneer je je elektrische kookplaat elke dag na het koken even afneemt, is het een fluitje van een cent om het apparaat schoon te houden.

fruit-dish-meal-food-produce-clean-638584-pxhere_com.thumb.jpg.d100c0268c174486f924bc1466628b2f.jpg

Elke dag even afnemen

Je maakt vaak meerdere keren per dag gebruik van je kookplaat. Jammer genoeg gaat dat niet altijd vlekkeloos... Om ervoor te zorgen dat je kookplaat er ook na jarenlang gebruik nog als nieuw uitziet, kun je deze het beste dagelijks schoonmaken. Dat scheelt ook een hoop werk, omdat het vuil dan nog niet is opgedroogd. Maar hoe je doe je dat dan precies?

Een sopje en een zachte doek

  • Het enige dat je nodig hebt om je elektrische kookplaat schoon te maken, is een sopje met afwasmiddel en een zachte doek. Pas op: gebruik nooit schuurmiddel of een schuursponsje! Met deze schurende middelen kun je je elektrische kookplaat namelijk flink beschadigen.
  • Krijg je het vuil niet weg met een zachte doek? Kies dan voor schoonmaakmiddelen die speciaal geadverteerd worden voor gebruik op kookplaten. Zelf aan de slag? Probeer dan eens een pasta van baking soda en water. Een andere optie is om aangekoekt vuil voorzichtig weg te schrapen met een speciaal mesje. Doe dat echter wel heel voorzichtig!
  • Is je kookplaat schoon? Neem hem dan nog even af met warm water en droog ten slotte af met een schone doek.

Inductiekookplaat versus keramische kookplaat

Er zijn twee soorten elektrische kookplaten: keramische kookplaten en inductiekookplaten. In principe maak je beide soorten kookplaten op dezelfde manier schoon. Ondanks dat de technologie achter de platen flink verschillend is, zijn ze wel allemaal voorzien van een glazen bovenlaag. En dat betekent zoals gezegd dat je moet oppassen met schurende middelen die krassen kunnen achterlaten.  

glass-home-cooking-kitchen-residence-modern-970565-pxhere_com.thumb.jpg.1c384fb2156f20727336211d086c31ee.jpg

Gaskookplaat schoonmaken

We kijken tot slot nog heel even snel naar het schoonmaken van een gaskookplaat. Begin met het schoonmaken van de pannendragers: laat gietijzeren pannendragers weken in heet water, eventueel met wat soda. Heb je kunststof of emaillen pannendragers? Gebruik dan een sopje van afwasmiddel. Ook de ringen en branderdeksels kun je het beste even laten weken. Zijn deze onderdelen van aluminium? Mijd dan schurende middelen en kies wederom voor afwasmiddel. Ook de kookplaat zelf poets je schoon met water en afwasmiddel. Wanneer je een gaskookplaat van roestvrijstaal hebt, kies je bij voorkeur voor een speciale rvs-reiniger.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...