Ga naar inhoud

Koffie op vakantie: simpel koffie zetten


Kieskeurig.nl

1947 weergaven

Op vakantie binnenkort? Gerede kans dat het een camping of huisje ergens in eigen land gaat worden. Maar ook als je verder weg trekt geldt: het is best handig om je eigen koffie te brouwen. Kan prima, zelfs onderweg in de auto!

AB0E5ED4-3986-4F60-9545-38C566E4EBDF.thumb.jpeg.f9d23e412edcc8f5b612d25caae958b0.jpegKoffiezetten kan natuurlijk op z’n simpelst gewoon met een filterhouder en filter. Schep koffie erin naar smaak, heet water eroverheen en klaar. Enige wat je dan bij je moet hebben is een (al dan niet portable) waterkokertje. Extra voordeel: je kunt hiermee ook warme thee of soep maken. Voor veeldrinkers van koffie is deze methode niet echt ideaal. Zij kunnen het best een traditioneel koffiezetapparaat meenemen. En dan niet zo’n groot exemplaar als in de keuken staat, maar een meer bescheiden portable apparaat. Er zijn zelfs van die traditionele filterkoffiezetapparaten die op 12 of desnoods 24 Volt werken. Uiteraard voor aanschaf even goed checken welke spanning jouw camper levert; een auto is altijd 12 Volt. Hou rekening met een wat langere zettijd dan je gewend bent van je keuken-apparaat: het vermogen dat via de aansteker-aansluiting in je auto beschikbaar is, maakt dat het aan de kook brengen van water meer tijd kost. Dit soort koffiezetapparaten is trouwens ook niet handig om tijdens het rijden te gebruiken. Als je plotseling moet remmen loop je het risico dat jij of een van je passagiers gloeiendhete koffie over zich heen krijgt!

Portable espresso

Meer praktisch zijn eigenlijk de portable Nespresso-machines. Ze worden niet officieel door Nespresso geleverd, maar wel door leveranciers van bijvoorbeeld auto-acessoires. Sommige modellen kunnen overweg met verschillende maten en merken koffiecups (handig, want Nespresso is niet overal verkrijgbaar) en soms ook gewoon een schepje espresso-koffie. Universeel inzetbaar dus! Ook hier geldt echter weer, dat het produceren van een kop espresso langer duurt dan in de keuken. Dat geringere vermogen in de auto speelt wederom een rol. Gelukkig zijn dit soort machientjes dan wél tijdens het rijden te gebruiken, maar dan alleen door een passagier. Schaf eventueel een verlengkabeltje aan zodat de koffie ook op de achterbank gezet kan worden. Laat trouwens de motor draaien tijdens het zetten van de koffie met ‘autozetters’. Dit, om te voorkomen dat je met een lege accu komt te staan en niet meer kunt starten!

Reguliere koffiemachine

iStock-1353417882.thumb.jpg.2b31e3c0d98def9a0535c93f35c05db8.jpgLast but not least: ga je naar een camping of huisje waar gewoon 230 Volt netspanning beschikbaar is, dan kun je ook gewoon je eigen koffiezetapparaat meenemen. Misschien niet die grote espressomachine, maar wel degelijk zo’n compact Nespresso-apparaat. Voor sommige modellen zijn zelfs passende draagetuis beschikbaar. Check wel van te voren of je Nederlandse netsteker past in het stopcontact van het land dat je bezoekt. Soms is een verloopstekker nodig, zorg dat je die óók meeneemt natuurlijk! Stop – welke optie je ook kiest – alles dat bij het koffiezetapparaat hoort in een klein (laptop)tasje zodat je niks kwijtraakt onderweg. Vergeet verder ook niet een pakje papieren koffiebekertjes, suikerstaafjes, roerstaafjes en – voor de liefhebbers – koffiemelk (in dit geval ’t handigst in poedervorm)! 

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...