Ga naar inhoud

Kieskeurig.nl

2245 weergaven

Een koffiezetapparaat voor op de camping of onderweg kan best van pas komen. Met name de ‘mobiele’ exemplaren voor in de auto, werkend op 12 Volt zijn ideaal. Of ga voor 24 Volt in de vrachtwagen, natuurlijk.

iStock-1365810901.thumb.jpg.7a94517273b67a2bbd7ec484f54590f5.jpgGa je naar een camping waar netspanning beschikbaar is, dan kun je vanzelfsprekend een standaard koffieapparaat of een handige en vaak compactere Nespresso-machine meenemen. Diezelfde truc zou je ook in de auto kunnen gebruiken, door een omvormer in te zetten. Die maakt van de 12 Volt (of 24 Volt in een vrachtwagen) 230 Volt wisselspanning. Daarbij geldt wel dat er vaak een grens aan het maximaal te leveren vermogen is; 150…300 Watt is gangbaar. Bedenk ook dat er altijd verliezen ontstaan in een omvormer en je ze eigenlijk alleen met draaiende motor moet gebruiken om te voorkomen dat de accu snel wordt leeggetrokken. Beter is het om voor ‘los van het stopcontact’-gebruik een 12 Volt (of 24 Volt) koffiezetapparaat te gebruiken. Bedenk echter dat ook die dingen relatief veel energie verbruiken; het water moet immers toch verhit worden. Bij voorkeur dus niet koffiezetten met een stilstaande motor, als je ergens alleen in de rimboe staat. Wil je dan naar huis, dan kun je wellicht niet meer starten.

(N)espresso

Mobiele 12 / 24 Volt koffiezetapparaten vind je vaak in klassieke uitvoering, ofwel een filter-koffiezetapparaat. Je koopt ze desgewenst zelfs onderweg, bij de grotere snelweg-benzinepompen. Let in dat geval wel op het benodigde voltage, want veel van de daar aangeboden waar is gericht op vrachtwagenchauffeurs die 24 Volt aan boord hebben. Krijg jij geen warme koffie mee in je auto. Wil je liefst ook onderweg je vertrouwde Nespresso drinken, dan zijn er mobiele espressomachines die overweg kunnen met de welbekende capsules. Het zijn helaas vaak wel wat duurdere apparaten, denk aan bedragen tussen de circa €150 en €200. Ook zijn er portable espressomachines die op het boordnet van je (vracht)auto aangesloten kunnen worden

Alternatieven

Wil je toch liever niet te afhankelijk zijn van de accu in jeBron afbeelding: https://pixabay.com/nl/photos/koffie-kan-koffiepot-oud-drankje-3008942/ wagen, dan is de aloude percolator een perfecte oplossing. Die moet je wel op een vuurtje (desnoods een gasbrandertje) plaatsen, maar hij verbruikt in ieder geval geen accuspanning. Of kook water en giet dat zelf (langzaam) door een op een kop te plaatsen koffiefilterhouder, levert prima koffie op. Als laatste oplossing is er de oploskoffie. Die werkt natuurlijk wel heel simpel door heet water bij het poeder (of andersom) te gooien. Goed roeren, even wachten en drinken maar. De cafeïne zit veelal wél in dit soort oploskoffie, maar de smaak blijft duidelijk achter bij ‘the real thing’. Staat tegenover dat die oploskoffies vaak in verschillende smaken en desnoods afzonderlijk per ‘shot’ verpakt leverbaar zijn. Plan C is simpelweg Turkse koffie zetten. Dat is een extra fijngemalen poederachtige koffie. Gewoon een schep van die koffie in een kop doen, heet water erop schenken en goed roeren. Levert een karakteristieke, scherp smakende kop koffie op. Let wel op bij het drinken, want als je je kopje te ver leeg drinkt krijg je een hoop koffiedrab naar binnen. Vergt enige oefening dus.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...