Ga naar inhoud

Paar recepten voor speciale koffie


Kieskeurig.nl

2109 weergaven

Koffie kun je zwart drinken, of met melk. Maar je kunt ook avontuurlijker wegen in slaan. Ofwel: maak eens wat bijzonders van een kop koffie!

Een speciale koffie in elkaar zetten hoeft helemaal geen ingewikkelde klus te zijn. En toch is het eindresultaat anders dan anders. Laten we eens beginnen met een lekkere ‘zomerkoffie’ (die je wat ons betreft het hele jaar door mag drinken): Ice Coffee. Makkelijk te maken, dus wat let je? Per kop heb je een drietal ijsklontjes nodig, verbrijzel deze tot kleinere stukken. Zet een espresso, voeg een theelepel suiker en de gebroken ijsklontjes toe. Het is ’t best om het geheel nu in in een shaker flink te schudden, of gebruiken een mixer op lage snelheid. Proost!

iStock-1182404480.thumb.jpg.6bc704442a5151c61091f149e6fba723.jpgNederlandse en Russische koffie

Een typisch Nederlandse koffie maken is ook leuk (en wederom snel). Giet wat karamelsaus in een kop en maak een kop koffie. Giet de koffie in de kop met de karamelsaus. Leg een stroopwafel op het kopje en serveer. Niet meteen opdrinken, laat eerst de stroopwafel nog even warm worden. Als we dan nog even verder gaan met ‘landspecifieke’ koffie, dan is ook een Russische koffievariant prima te doen. Let wel op: na het drinken daarvan moet je niet meer zelf in je auto naar huis rijden… Zet een espresso, voeg een scheut wodka toe (het idee is koffie met wodka en niet andersom) en eventueel naar smaak room en suiker.

IJskoffie en mokka

Erg lekker voor weer de warmere maanden van het jaar is ijskoffie. Maar dan op een andere manier zoals hierboven beschreven. Zet simpelweg een kop espresso en gooi daar een bolletje roomijs in. Simpel en wederom snel. Komen we nu bij een klassieker van jewelste: mokka. Maak allereerst een glas opgeschuimde melk (120 ml) en laat dat – voor zover heet – afkoelen. Doe een a twee eetlepels chocoladesaus in een glas of mok en giet daar voorzichtig de opgeschuimde melk aan toe. Giet daarboven op weer rustig de koffie. Als dat allemaal geregeld is, drapeer je op het geheel een flinke toef slagroom die je tot slot bestrooit met chocoladevlokken. Het resultaat is iets waar je even lekker voor kunt gaan zitten.

BCFF145C-5346-4B09-9EB7-CFA504FA6A16.thumb.jpeg.b7aaa0888c98cb83ebd5b922c382bcdc.jpeg

Wees creatief met koffiesiroop

Simpeler ‘speciale koffie’s’ zijn ook te realiseren door gebruik te maken van een espresso als basis. Voeg daaraan (liefst opgeschuimde) melk toe naar smaak. Pak dan een flesje met daarin zo’n speciaal koffiesmaakje (kun je in veel winkels en supermarkten kopen in diverse siroop-varianten), denk aan hazelnoot, caramel of wat dan ook. Een paar druppels toevoegen volstaat veelal. Kijk uit met suiker: vaak maken deze smaakjes de koffie al flink zoeter. Eventueel afdekken met slagroom en klaar. Je kunt die slagroom ook nog versieren met iets als hagelslag als je dat toevallig in huis hebt. Experimenteren met ingrediënten die je toevallig in huis hebt kan zeker geen kwaad! En ach, als iets niet heel lekker blijkt is een nieuwe kop koffie zo gemaakt.

 

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...