Ga naar inhoud

Is cafeïnevrije koffie gezond?


Kieskeurig.nl

2939 weergaven

Er doen wat wilde verhalen de ronde over cafeïnevrije koffie, volgens sommigen kun je er de meest vreselijke ziekten van krijgen. We kunnen je alvast vertellen dat dát niet waar is!

Koffie is per definitie niet ongezond, ’t enige dat een kop koffie ongezonder maakt is het toevoegen van zaken. Denk – natuurlijk – aan suiker, maar ook melk en allerlei smaaksiroopjes maken het van oorsprong vrij neutrale drankje ongezond(er). Maar dat ligt dus zeker niet aan het hoofdingrediënt in de vorm van koffie (en water). Cafeïne is het stimulerende onderdeel dat je in koffiebonen (en dus ook koffie) aantreft. Precies dat stimulerende effect is dé reden dat veel mensen niet zonder koffie (menen te) kunnen. De cafeïne-kick begint ook nog eens vrijwel direct na het drinken van een kop. Wat betekent dat je meteen weer een heel stuk alerter bent. Vandaar dat het veelal gebruikt wordt om op gang te komen in de ochtend, of om een saaie vergadering te overleven.

iStock-1321877176.thumb.jpg.12f591c7b0ac03bc2e1730de49b74ef1.jpgNiet helemáál cafeïnevrij

Cafeïne wordt niet door iedereen even goed getolereerd. Sommigen worden er al in kleinere hoeveelheden nerveus van. Voor zwangere vrouwen (of beter: de daarin groeiende baby) is het zonder meer niet gezond. Ook als je borstvoeding geeft wordt de consumptie van cafeïne afgeraden. En daar maakt cafeïnevrije koffie z’n entree. Via een speciaal procedé wordt de cafeïne nagenoeg uit de koffiebonen verwijderd. Nagenoeg, want er blijft altijd nog een paar mg per kopje over. Maar dat is heel wat minder dan de circa 85 mg die je in een reguliere kop koffie aantreft.

iStock-1098411738.thumb.jpg.b82d63edc6dcb3d166bc89a7bb592f45.jpgNiet kankerverwekkend

Cafeïnevrije koffie is niet kankerverwekkend. Dat idee doet in sommige kringen de ronde, gebaseerd op bepaalde chemicaliën die tijdens het decafineerproces worden gebruikt. Maar zoals bij elk chemisch proces snappen velen niet goed hoe het werkt en welke reacties er op treden. Soms worden de meest giftige chemicaliën voor iets gebruikt om totaal ongevaarlijke eindproducten mee te maken. In het geval van cafeïnevrije koffie wordt de ‘gewraakte’ chemische stof (DCM, ofwel Dichloormethaan voor de liefhebbers) komt niet in contact met de uiteindelijke koffie tijdens het ‘maken’ van cafeïnevrije koffie. Het is slechts een hulpstof en daardoor totaal niet interessant en geen enkel onderdeel van wat in jouw kop koffie beland. Laat je je dus niet gek maken door ‘experts’ die beter menen te weten, dit is weer een typisch voorbeeld van fake news.

05676104-46AD-4A48-9DA1-61651AFB8D0F.thumb.jpeg.b2d71a162da0bcbcb7451da9a99866e1.jpegCafeïnevrij gezond alternatief

Cafeïnevrije koffie kan een gezond alternatief zijn voor mensen die heel veel koffie drinken. Te veel cafeïne is namelijk wél ongezond. Wat ‘te veel’ is verschilt per individu, maar als je te veel onrust ervaart of bijvoorbeeld moeilijk in slaap kunt komen, gooi er dan eens een paar koppen cafeïnevrije koffie gedurende de dag (en vooral voor het slapen gaan) tegenaan. Kan zomaar goed zijn voor je gemoeds- en nachtrust.

 

3 reacties


Aanbevolen reacties

Hoi Bruinsmm,

DCM komt nooit 'letterlijk' in aanraking met de koffie tijdens het maken. Dus het klopt wat er in ons blog staat. Maar volgens mij staat het tegenovergestelde ook niet zo in het artikel van simonlevelt.nl. Waar zie jij dat precies staan?

Link naar reactie

lees deze zin maar eens:

Quote

De groene koffiebonen worden vochtig gemaakt met water en gedurende een half uur in het extractiemiddel geweekt

 

Link naar reactie
Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...