Ga naar inhoud

Kieskeurig.nl

8985 weergaven

Door het gebruik van water in je koffiezetapparaat ontstaat kalk. Dit kan op zichtbare plekken ontstaan, maar ook op plekken waar je het niet direct ziet. In een waterkoker zie je het bijvoorbeeld in een oogopslag op de bodem liggen. Maar bij bijvoorbeeld een Senseo koffiemachine legt het water een route af binnen het apparaat, wat je niet direct met het blote oog ziet. Zo kan het koffiezetapparaat er aan de buitenkant mooi en schoon uitzien, maar kan aan de binnenkant kalk ophopen. Uiteindelijk kom je daarachter als er witte/gele schilfers in de koffie drijven. Daarnaast kan de koffie bitter gaan smaken als er kalk aanwezig is in het water. Niet heel smakelijk, dus laten we snel aan de slag gaan met een schoonmaakbeurt.

Senseo koffiemachine ontkalken

Voor het ontkalken van een Senseo koffiemachine heeft Philips speciale ontkalkingszakjes ontwikkeld. Tijdens een ontkalkingsbeurt van de Senseo koffiemachine gebruik je twee van deze zakjes.

Stap 1: Vul een maatbeker met 1 liter kraanwater en gooi het zakje met het Senseo ontkalkingsmiddel erbij. Meng het geheel met een lepel.

Stap 2: Vul het waterreservoir van de Senseo tot aan de ‘max’-streep met het mengsel uit de maatbeker.

Stap 3: Zet een grote kom, met een inhoud van meer dan 1 liter, waar u normaal het kopje plaatst.

Stap 4: Zet het apparaat aan. Als het apparaat aangeeft dat het water warm genoeg is, drukt u drie keer achter elkaar op de knop met twee mokken, zodat al het water uit het waterreservoir door de Senseo koffiemachine stroomt.

Herhaal stap 1 tot en met stap 4 nogmaals.

Na gebruik van dit middel is het apparaat weer kalkvrij en kan je weer normaal gebruik maken van de Senseo koffiemachine.

Kan het ook met ander middelen?

Het is nooit verkeerd om het middel van de fabrikant van het apparaat te gebruiken, zij hebben ten slotte het apparaat geproduceerd en kennen het van binnen en van buiten. Echter bestaan de ontkalkingszakjes van Philips Senseo uit 100% citroenzuur.

Dit is een natuurproduct dat in de zelfde zuivere vorm ook door andere merken wordt verkocht, meestal voor een lagere prijs. Door 50 gram citroenzuur te mengen met 1 liter water, krijg je hetzelfde mengsel en kun je stap 1 tot en met 4 tweemaal achter elkaar uitvoeren.

Voordelen van het ontkalken van de Senseo

Naast dat het niet fris is dat er stukjes kalk in de koffie drijven, zijn er nog een aantal redenen om de Senseo koffiemachine eens in de 3 maanden te ontkalken, namelijk:

-        De levensduur wordt verlengt

-        De machine blijft volle koffiekopjes schenken

-        De temperatuur van de koffie blijft goed

-        De Senseo maakt minder geluid tijdens het koffiezetten

-        Het voorkomt defecten

Het is een klusje van enkele minuten en het levert een heerlijk bakje koffie op na deze taak.

5 reacties


Aanbevolen reacties

Senseo's mogen beslist niet ontkalkt worden met azijn.

Want azijn vernietigt de rubber afdichtingen van o.a. de pomp en is de machine defect, moet je maar iemand vinden, die hem repareren kan, want de kosten zijn vrij hoog en is de machine feitelijk total loss.

Dus ontkalken van een Senseo alleen met citroenzuur.

de richtprijs is ongeveer 10 euro per kilo

Daar kun je dus 20 maal mee ontkalken. Dan ben je dus zo 5 jaar verder.
 

Mocht je ooit wat willen weten over de reparatie van Senseo's dan is het forum van het Repaircafe een aanrader

https://repaircafe-forum.org/nederlands/index.php

Link naar reactie

En als de kopjes niet meer goed gevuld worden, duidt dat vaker op een defecte condensator, dan op een kalkafzetting.

En dit zegt Philips er zelf van:

 

Je SENSEO® ontkalken met de juiste ontkalker

Speciaal ontwikkeld voor alle SENSEO® apparaten
Je hebt het langst plezier van jouw SENSEO® als je deze regelmatig ontkalkt met de speciaal ontwikkelde SENSEO® ontkalker. De SENSEO® ontkalker geeft je een optimaal resultaat. Het verwijdert kalkdeeltjes, zodat de verse smaak van SENSEO® koffie volledig tot zijn recht komt. Het citroenzuur dat wordt gebruikt in deze ontkalker verbetert het ontkalkingsproces zonder de SENSEO® te beschadigen.

Waarschuwing
Het gebruiken van een andere ontkalker kan schadelijk zijn voor jouw SENSEO®. Gebruik nooit een ontkalker op basis van een anorganisch zuur, zoals zwavelzuur, zoutzuur, sulfaminezuur en azijnzuur (bijv. azijn). Deze ontkalkers kunnen de SENSEO® koffiemachine beschadigen.

En hoe dit te doen voor jouw apparaat?

https://www.philips.nl/c-m-ho/koffie/senseo-ontkalken

Link naar reactie

Goed dat je dit opmerkt Lampje. Het gekke is dat deze waarschuwing niet in de gebruiksaanwijzing staat die bij het apparaat is geleverd. De tekst in het artikel is aangepast.

Link naar reactie

Nog merkwaardiger is dat in de gebruiksaanwijzing, wel azijn wordt aanbevolen om hardnekkige vlekken op de pads en in de waterhouder te verwijderen. En daar ook een rubber afdichting onderin zit.

Eigenlijk is azijn voor alle automatische koffiezetters, ook die hele dure, een NO-USE item, want er zitten eigenlijk allemaal dezelfde vibratiepompen in van meestal dezelfde fabrikant en die kunnen beslist niet tegen azijn.

Neem gewoon citroenzuur, kost ook niet zo veel per Kg, en kun je ook in het voedsel gebruiken, om het oxideren van bijv. gesneden appels te voorkomen. Dan zit je altijd zeker.

Net zoals de mooie druk pompen waarmee je zo lekker in de tuin het onkruid tussen de tegels zo fijn mee kunt besproeien kunnen daar ook niet tegen. Daar zitten ook O-ringen in de pomp, die niet tegen azijn kunnen en al een paar jaar geleden stond daar al een dikke sticker op, dat azijn er niet in mag.

Maar daar was ik al achter gekomen en heb er andere O-ringen in gedaan, die wel azijn lusten. Maar die zullen wel duurder zijn en het verdienmodel van de heren fabrikanten met een paar centen negatief beïnvloeden.

  • Thanks 1
Link naar reactie

En als laatste wil ik nog even opmerken, dat bij het ontkalken er wel een (oude)koffiepad geplaatst moet zijn, om te voorkomen dat de kalkdeeltjes de kanaaltjes naar de uitgifte verstoppen.

Link naar reactie
Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...