Ga naar inhoud

Wassen op vakantie: campingwasmachine


Kieskeurig.nl

2300 weergaven

Tuurlijk kun je je vakantiewas bestaande uit die ene zwembroek of bikini met de hand wassen in een teiltje. Maar een vakantie in eigen land betekent veelal een groter arsenaal aan kleding. En dán komt een campingwasmachine prima van pas!

iStock-1141423618.thumb.jpg.8dc82d2123de0376d7ff1278d0e40526.jpgCampingwasmachines zijn er in twee uitvoeringen. De eerste is een volledig handmatige variant, waarbij je aan een slinger moet draaien om te wassen. Feitelijk een soort van minder arbeidsintensieve variant van de aloude handwas. Net als in een gewone wasmachine wordt het wasgoed rondgedraaid en ‘gekneed’, waarbij water met daarin wasmiddel voor het schoonmaken zorgt. In dit soort campingwasmachines kun je trouwens hooguit een paar kilo wasgoed kwijt, ga dus geen was opsparen. Beter elke dag of om de dag een klein beetje dan ineens een complete wasdag met een berg aan was – die verdeeld moet worden over verschillende wasbeurten – voor de boeg. Een deel van de campingwasmachines beschikt over een centrifuge-functie, wat handig kan zijn in een meer zompig vakantieland. Heb je gekozen voor een vakantie aan zee in het zuiden van Europa, dan zorgen zon en zeewind wel voor een rap droogproces.

Elektrisch

Elektrische campingwasmachines zijn er ook. Het scheelt je slingeren en het is een apparaat waar je vooral heel dankbaar voor zult zijn als je met kinderen op vakantie gaat. Waarbij wel geldt, dat deze mini-wasmachines allemaal op de netspanning werken. Heb je een stevige camper met al even stevige motor en accu aan boord, dan zou je een 12 V (of 24 V) omvormer in kunnen zetten om de wasmachine van energie te voorzien. In dat geval moet je wel tijdens het wassen de motor laten draaien om een volledig leeg getrokken accu te voorkomen. Het wordt daardoor allemaal niet alleen bewerkelijk, maar ook tamelijk milieu-onvriendelijk. Iets voor in geval van uiterste nood dus, wellicht. Gelukkig is op de meeste campings (en natuurlijk ook in vakantiehuisjes!) gewoon 230 Volt aan netspanning beschikbaar. Makkelijk, want dan is het een kwestie van machine aansluiten, water en wasmiddel volgens de gebruiksaanwijzing toevoegen en aanzetten. Dergelijke machines zijn ideaal voor een ieder die wat vaker op vakantie gaat (als je bijvoorbeeld een vaste plek op een camping hebt, of een aanmeerplek voor een boot waar ook netspanning voorhanden is).

19B89F1A-A319-4202-A994-CB6A493437AC.thumb.jpeg.47ec6e470c6f9ca4e4998668b6144249.jpegStekker en netspanning

Check wel voor vertrek even of er mogelijk een ander type stopcontact in het land van je bestemming gebruikt wordt. Koop in dat geval een verloopstekker. Ga je buiten Europa vakantievieren, dan moet je ook naar de netspanningswaarde kijken. In bijvoorbeeld de VS bedraagt die 115 Volt. Als jouw campingwasmachine alleen op 230 Volt werkt, zal er niets aan wasactiviteiten plaatsvinden. Sommige machines kunnen wellicht omgeschakeld worden naar een andere netspanning. Vergeet niet om bij thuiskomst de schakelaar dan weer op 230 Volt terug te zetten. Om een rookwolkje in plaats van een schone was te voorkomen als je de machine eens in deze contreien gebruikt.

Plan C is om gewoon gebruik te maken van een wasserette in de buurt of op de camping zelve. Maar daar sta je mogelijk in de rij en blijf je heen en weer lopen met wasgoed.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...