Ga naar inhoud

Centrifugeren met wasmachine: hoe werkt het?


Kieskeurig.nl

14291 weergaven

Vrijwel elke wasmachine beschikt over een centrifugefunctie, welke ook in vele wasprogramma’s wordt toegepast. Het centrifugeren zorgt er namelijk voor dat het wasgoed droger wordt. De meeste wasmachines beschikken over een centrifugeerstand van 1200, 1400, 1600 of 1800 toeren. Hoe hoger de centrifugeerstand, hoe droger het wasgoed uit de wasmachine komt. Hoe werkt het precies?

 

Centrifugeren vindt plaats aan het einde van het wasprogramma. Het wasgoed wordt voorafgaand aan het centrifugeren zo gelijk mogelijk over de trommel verdeeld, zodat de trommel in balans blijft. De wastrommel draait vervolgens razendsnel rond, waardoor het wasgoed tegen de trommel aan wordt gedrukt en het water uit het wasgoed wordt geperst. Het centrifugeren van het wasgoed duurt ongeveer 10 tot 20 minuten.

DSC08573.thumb.JPG.04279c292f258d06bed0fd1645037d04.JPG

Het centrifugeren kan veel lawaai maken en de wasmachine kan gaan bewegen, omdat er enorme krachten vrij komen. Ik kan me nog goed herinneren hoe de wasmachine bij mijn oma in de keuken bewoog en lawaai maakte als hij aan het centrifugeren was. Tegenwoordig worden wasmachines goed verzwaard, waardoor ze op hun plaats blijven staan tijdens het centrifugeren, dit zorgt ook voor minder lawaai. Zorg er wel voor dat je geen breekbare spullen op de wasmachine hebt liggen die er tijdens het centrifugeren vanaf kunnen vallen.

 

Na het centrifugeren wordt het wasgoed nog langzaam losgedraaid, zodat het minder gekreukt en stijf uit de wasmachine komt.

 

Hoogte van het toerental bepalen

Op de meeste wasmachines kun je de hoogte van het toerental zelf instellen. Daarnaast zijn er verschillende wasprogramma’s vooraf ingesteld met een daarbij behorend toerental. Het toerental geeft aan hoeveel rondjes de wastrommel per minuut maakt tijdens het centrifugeren. Dus bij een toerental van 1600, maakt de wastrommel 1600 rondjes per minuut.

 

Voor handdoeken en beddengoed kun je prima een hoog toerental gebruiken. Kletsnat beddengoed of handdoeken aan een waslijn zijn namelijk geen succes. Een toerental van 1600 haalt bijvoorbeeld 56% van het vocht uit het wasgoed.

 

Voor overhemden, spijkerbroeken, nieuwe shirts en fijne stoffen is een lager toerental voldoende. Het wasgoed komt iets natter uit de wasmachine, maar het slijt dan wel minder snel. Bij een toerental van 1200 wordt ongeveer 48% van het vocht uit het wasgoed afgevoerd.

 

Voor- en nadelen van centrifugeren

Voordelen:

-        Hoe hoger het toerental, hoe droger het wasgoed uit de wasmachine komt. Dit zorgt ervoor dat het wasgoed kortere droogtijd aan de waslijn nodig heeft of in de droger.
 

Nadelen:

-        Hoe hoger het toerental, hoe meer kreukels in het wasgoed komen.

-        Kleding kan eerder beschadigd raken of slijten bij een hoger toerental.

-        Hoe hoger het toerental, hoe meer lawaai de wasmachine maakt.

-        Hoe hoger het toerental, hoe meer de wasmachine beweegt.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...