Ga naar inhoud

Water opzuigen met een waterstofzuiger


Kieskeurig.nl

1670 weergaven

Met een waterstofzuiger kun je – inderdaad – water opzuigen. Maar het apparaat kan meer, veel meer. Laten we daarom eens een wat uitgebreidere blik op dit fenomeen werpen!

Een waterstofzuiger kan vloeistoffen opzuigen. Probeer je een flinke plas water met een reguliere stofzuiger op te slorpen, dan is dat einde stofzuiger. En is er verder een gerede kans dat de stoppen eruit vliegen. Water en elektriciteit is iets wat nou eenmaal niet goed samengaat. Een waterstofzuiger is vanzelfsprekend zodanig opgebouwd dat er wat dat betreft geen problemen ontstaan. Al geldt ook nu weer: ga er – zoals met geen enkele stofzuiger – licht ontvlambare vloeistoffen zoals bijvoorbeeld benzine mee opzuigen! Hou het vooral bij (al dan niet licht verontreinigd) water. Verder geldt dat een waterstofzuiger door z’n veel grotere zuigkracht dan een reguliere stofzuiger ook zeer geschikt is voor grover werk. Denk aan het opzuigen van bouwgruis, inclusief wat grotere brokken. Zolang ze door de slang passen moet het goed gaan.

Hoger vermogen dan reguliere stofzuiger

Dat de waterstofzuiger zo’n krachtpatser is, heeft alles te maken met de veel zwaardere motor die erin zit. Daar waar de reguliere stofzuiger dankzij Europese regelgeving een motor met een vermogen van maximaal nog maar 900 Watt aan boord mag hebben, geldt die limiet niet voor een waterstofzuiger. Zo tref je waterstofzuigers aan met een vermogen van net onder de 2,5 Kilowatt en dát levert enorm veel extra kracht op. Ook een hogere energierekening, maar dat maakt voor een gespecialiseerde zuiger – die je als het goed is immers niet dagelijks gebruikt – niet bijzonder veel uit.

Mondstuk voor water en voor stof

Ondanks de veel sterkere motor is een waterzuiger wel minder efficiënt. Het is allemaal grover van opbouw, en er lek bijvoorbeeld meer lucht. Ook slangen en hulpstukken zijn minder efficiënt vormgegeven waardoor ze niet per definitie de optimale zuigkracht bieden die bij het vermogen hoort. Staat dan weer tegenover dat ze met grover vuil overweg kunnen, en dus ook water. Beide takken van sport eisen een andere benadering en stellen andere eisen aan de techniek onder de motorkap. Check voor aankoop of je beoogde waterstofzuiger redelijk compact is op te bergen. Ook is het handig om voor aanschaf na te gaan of een uitschuifbare telescoopstang meegeleverd wordt, het maakt ’t apparaat net wat veelzijdiger inzetbaar. Verder geldt dat er voor water opzuigen een mondstuk met rubberen strip benodigd is en voor stofzuigen eentje met een borstel. Controleer of beiden worden meegeleverd. Nog handiger zijn de mondstukken met zowel strips als borstel, ben je in één klap klaar.

Motorfilter, gebruik het goede

Tot slot geldt dat afhankelijk van de stofzuiger ook een motorfilter nodig is, soms is dat één exemplaar voor alle zuigklussen. En soms is er eentje voor waterzuigen nodig en een ander voor stofzuigen. Het is dan wel zaak het juiste filter voor de juiste zuigklus te installeren om schade aan de waterstofzuiger te voorkomen!

Huren soms handiger

Tipje tot slot: heb je een verbouwproject en heb je de waterstofzuiger eigenlijk alleen daarvoor nodig, dan is huren een stuk praktischer. Alleen als je een waterstofzuiger met enige regelmaat gebruikt is ie z’n geld waard. Maar dat geldt voor alles in het leven!

4BDCF6AD-BB0D-43DB-AA31-293F5C36DC79.thumb.jpeg.8f6158183e88e3140d3f484b2fa3d8ab.jpeg

 

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...