Meal prep tips om tijd en geld te besparen
Meal preppen: in Amerika is het een grote trend voor drukke gezinnen die wel gezond willen eten maar niet veel tijd hebben om elke dag een verse maaltijd te bereiden. Het concept van meal preppen is dat je meerdere maaltijden in één keer maakt en deze dan verdeelt over de hele week. Daarmee bespaar je niet alleen een hoop tijd maar ook geld!
Om goed voorbereid te beginnen aan je meal prep avontuur, heb je een paar benodigdheden nodig zoals veel plastic opbergbakjes met een goed sluitende deksel. In deze bakjes kun je namelijk alle porties verdelen van de maaltijden die je gemaakt hebt. Hierdoor hoef je simpelweg maar een bakje uit de koelkast te pakken om te kunnen genieten van een vers gekookte maaltijd. Natuurlijk kun je ook porties invriezen voor een later moment zodat je altijd iets achter de hand hebt!
Ideaal om te preppen
Handige gerechten om te preppen zijn basis ingrediënten die als de bouwsteen van jouw maaltijd dienen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zelfgemaakte pastasaus, zelf getrokken groentebouillon of geblancheerde groenten zoals broccoli, bonen of pompoenblokjes. Door dit voor te bereiden en bijvoorbeeld in te vriezen, bespaar je jezelf op de lange termijn een hoop werk als het op het daadwerkelijke bereiden van de maaltijd aan komt. Ook ontbijt en lunch laat zich goed voorbereiden. Denk bijvoorbeeld aan ontbijtgerechten zoals overnight oats. Deze kun je in één grote portie maken en de rest van de week gebruiken als ontbijt.
Gezond eten
Meal preppen helpt je ook om gezond te eten. Doordat je in één keer maaltijden voor de hele week maakt, kom je minder in de verleiding om iets anders te maken of te bestellen dat minder gezond is. Je doet extra voordeel op als je bijvoorbeeld je groente en fruit op de markt haalt in plaats van in de supermarkt. Hierdoor koop je lokaal, bespaar je een hoop geld omdat de marktprijzen een stuk lager zijn dan supermarktprijzen, en kun je direct aan de slag met het voorbereiden van jouw verse producten. Geblancheerde groentes kun je makkelijk invriezen en deze blijven nog maanden goed om te gebruiken. Let er bijvoorbeeld ook op wat in supermarkten in de aanbieding is en probeer daar gerechten mee te bedenken om extra geld te besparen.
Handige tips
Als je maaltijden hebt gekookt, wacht dan tot ze volledig afgekoeld zijn voordat je ze in de koelkast zet. Zo bespaar je energie én voorkom je extra vochtvorming in je koelkast, wat weer kan leiden tot schimmelvorming.
Maak daarnaast optimaal gebruik van je voorbereide basis ingrediënten door ze elke dag in een ander gerecht te verwerken. Zo voorkom je dat je verveeld raakt en geen zin hebt in drie dagen rijst met broccoli. Gebruik daarnaast voor dingen zoals pasta, rijst of couscous een maathulp zodat je beter kunt bepalen hoeveel je nodig hebt om voor een aantal personen voor een aantal dagen maaltijden voor te bereiden.
1 reactie
Aanbevolen reacties