Ga naar inhoud

Meal prep tips om tijd en geld te besparen


Kieskeurig.nl

2170 weergaven

Meal preppen: in Amerika is het een grote trend voor drukke gezinnen die wel gezond willen eten maar niet veel tijd hebben om elke dag een verse maaltijd te bereiden. Het concept van meal preppen is dat je meerdere maaltijden in één keer maakt en deze dan verdeelt over de hele week. Daarmee bespaar je niet alleen een hoop tijd maar ook geld!

 

iStock-1136168094.thumb.jpg.fb17f2edbb2ce6cf48285b42e9f4b566.jpgAltijd iets achter de hand

Om goed voorbereid te beginnen aan je meal prep avontuur, heb je een paar benodigdheden nodig zoals veel plastic opbergbakjes met een goed sluitende deksel. In deze bakjes kun je namelijk alle porties verdelen van de maaltijden die je gemaakt hebt. Hierdoor hoef je simpelweg maar een bakje uit de koelkast te pakken om te kunnen genieten van een vers gekookte maaltijd. Natuurlijk kun je ook porties invriezen voor een later moment zodat je altijd iets achter de hand hebt!

 

Ideaal om te preppen

Handige gerechten om te preppen zijn basis ingrediënten die als de bouwsteen van jouw maaltijd dienen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zelfgemaakte pastasaus, zelf getrokken groentebouillon of geblancheerde groenten zoals broccoli, bonen of pompoenblokjes. Door dit voor te bereiden en bijvoorbeeld in te vriezen, bespaar je jezelf op de lange termijn een hoop werk als het op het daadwerkelijke bereiden van de maaltijd aan komt. Ook ontbijt en lunch laat zich goed voorbereiden. Denk bijvoorbeeld aan ontbijtgerechten zoals overnight oats. Deze kun je in één grote portie maken en de rest van de week gebruiken als ontbijt.

 

Gezond eten

Meal preppen helpt je ook om gezond te eten. Doordat je in één keer maaltijden voor de hele week maakt, kom je minder in de verleiding om iets anders te maken of te bestellen dat minder gezond is. Je doet extra voordeel op als je bijvoorbeeld je groente en fruit op de markt haalt in plaats van in de supermarkt. Hierdoor koop je lokaal, bespaar je een hoop geld omdat de marktprijzen een stuk lager zijn dan supermarktprijzen, en kun je direct aan de slag met het voorbereiden van jouw verse producten. Geblancheerde groentes kun je makkelijk invriezen en deze blijven nog maanden goed om te gebruiken. Let er bijvoorbeeld ook op wat in supermarkten in de aanbieding is en probeer daar gerechten mee te bedenken om extra geld te besparen.

 spacer.png

Handige tips

Als je maaltijden hebt gekookt, wacht dan tot ze volledig afgekoeld zijn voordat je ze in de koelkast zet. Zo bespaar je energie én voorkom je extra vochtvorming in je koelkast, wat weer kan leiden tot schimmelvorming.

Maak daarnaast optimaal gebruik van je voorbereide basis ingrediënten door ze elke dag in een ander gerecht te verwerken. Zo voorkom je dat je verveeld raakt en geen zin hebt in drie dagen rijst met broccoli. Gebruik daarnaast voor dingen zoals pasta, rijst of couscous een maathulp zodat je beter kunt bepalen hoeveel je nodig hebt om voor een aantal personen voor een aantal dagen maaltijden voor te bereiden.

 

1 reactie


Aanbevolen reacties

Bij mij is het niet over komen waaien uit Amerika, maar meer voortgekomen uit praktisch oogpunt toen ik alleen kwam te staan.

Want toen mijn vrouw nog leefde werd werkelijk alles in Tupperware doosjes bewaard.

Het nadeel daarvan is dat er geen gelijkvormigheid is en er erg veel ruimtebeslag is vanwege de slechte vulling van de doosjes. 

Nu kook ik een grote pan vol en maak daar mijn eigen voorraad aan "Luie buien" van, zoals ik deze methode genoemd heb.

Daarvoor heb ik bij de Action zakjes gevonden van 0,9 L met een waterdichte rits, die precies waren wat ik zocht. Deze zijn werkelijk spotgoedkoop.

20211225_212800.thumb.jpg.95df7421180444346d347ebd6f6efe51.jpg

De rits mag bij het vullen pertinent niet vies worden, want dan sluit hij niet meer.

Ik heb daarom een passende maatbeker gezocht en daar de bodem uit gesneden.

20220216_204135.thumb.jpg.92bf8ed74fd4088d5a81cd6552da93df.jpg

 

Deze gebruik ik dan als vultrechter. En kan de zakjes op het door mij gewenste gewicht afvullen. En open laten staan om uit te dampen en af te koelen.

Dan de rits dicht maken tot de laatste centimeter.

Door de inhoud goed in de onderhoeken te drukken en stijf op te rollen, druk je de lucht uit de zak. En dan sluit je het laatste stukje rits.

20211225_212335.thumb.jpg.bf8a9472fb1feef493607099367e083e.jpg

Dan het geheel weer afrollen en door met de hand te masseren, gelijk over de hele zak te verdelen.

Nu is het de truc om de zakjes helemaal vlak in te vriezen.

Daarvoor gebruik ik een kleine kunststof snijplank er onder.

 

En heb altijd een voorraad van diverse maaltijden. Zoals Bami, Nasi, Boerenkool, Zuurkool, enz. Of restanten van andere maaltijden.

233339752_Nassistapel.thumb.png.e29234cf774b2889cec1ef70ed0f4b13.png

 

En je hebt gelijkvormige stapels, waar geen lucht ingevroren hoeft te worden en ook geen ruimte verlies is door half lege dozen.

Voor het opwarmen in de magnetron, knip ik de 2 bovenhoekjes er af, zodat het zakje net lek wordt. Dan kan de stoom ontsnappen. Als het zakje bol gaat staan, dan is de maaltijd kokend heet en klaar.

Maak de rits open en je kunt het zo op je bord laten zakken.

Op deze manier heb je binnen  5 minuten een warme maaltijd op tafel staan.

  • Like 2
Link naar reactie
Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...