Ga naar inhoud

Zo maak je een schimmelige koelkast schoon


Kieskeurig.nl

1862 weergaven

Je koelkast wil je natuurlijk zo netjes mogelijk houden. Tenslotte bewaar je hierin al je etenswaren en je wil niet dat schimmel of prut je andere voedingsmiddelen aantast. Zeker als je voor een langere tijd weggaat en je van plan bent de koelkast uit te trekken, is het belangrijk dat je de deur open laat staan om schimmelvorming tegen te gaan. Mocht het toch misgaan, dan zijn hier een paar tips hoe je het beste een schimmelige koelkast schoonmaakt.

Een schone lei

Begin met alles uit de koelkast te halen en sorteer het hoe je het straks weer terug op de plateaus wil plaatsen. Maak van dit moment direct gebruik om de houdbaarheidsdatum van potjes en sausjes te checken. Vaak ligt er wel iets achter in de koelkast verstopt dat twee jaar geleden al de vuilnisbak in had gemoeten. Als je eenmaal alles uit de koelkast hebt gehaald, heb je een schone lei om hem schoon te gaan maken.

Schade beperken

Als jouw koelkast echt zwart ziet van binnen, dan kun je het beste overige etenswaren direct weggooien. Deze zijn aangetast door de schimmel en niet meer veilig om te eten. Vervolgens ga je met een oude doek en een emmer water aan de slag om alle oppervlakken af te nemen in de koelkast. Doe in de emmer water een flinke scheut witte azijn of schoonmaakazijn. De azijn zorgt er namelijk voor dat de schimmelsporen echt worden gedood en dat je koelkast een stuk hygiënischer wordt.

Aan de slag met een sopje

Om het jezelf makkelijker te maken, kun je alle losse elementen het beste uit de koelkast halen zodat je deze in de wasbak kunt afnemen met een sopje. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de groentelade, het flessenrek en het eierrekje maar ook alle glazen plateaus. Neem deze allemaal af met een sopje van warm water en afwasmiddel en gebruik eenzelfde sopje om ook de binnenkant van de koelkast nog eens af te nemen. Droog alles goed na met een theedoek en vergeet ook het afvoerputje niet. Hier loopt namelijk al het vocht van jouw koelkast in weg en hierdoor kan er ook in dit putje schimmelvorming ontstaan. Met een wattenstaafje kun je de randen van dit afvoerputje makkelijk schoonmaken.

Wat kun je zelf doen?

Om schimmelvorming in je koelkast zo veel mogelijk tegen te gaan, is het belangrijk dat er zo min mogelijk vochtvorming plaatsvindt in je koelkast. Moderne koelkasten zijn tegenwoordig uitgerust met allerlei technieken die dit tegengaan, maar je kunt natuurlijk zelf ook het een en ander doen. Laat bijvoorbeeld de koelkastdeur niet te lang openstaan. Hierdoor moet de koelkast namelijk harder werken om producten weer te koelen. Dit kost niet alleen extra energie maar zorgt ook voor meer vochtvorming. Hetzelfde gebeurt er als je hete pannen of etensresten in de koelkast zet. De stoom hiervan creëert extra vocht waardoor de houdbaarheid van de rest van je producten afneemt en je koelkast meer energie moet gebruiken om de temperatuur laag te houden.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...