Zo bespaar je op het energieverbruik van je koelkast
Een (verouderde) koelkast kan een flinke aanslag betekenen op je energierekening. Gelukkig zijn er een aantal manieren om het energieverbruik van je koelkast terug te brengen. Wij zetten graag een aantal tips voor je op een rijtje!
De toestroom van warme lucht voorkomen
Om te besparen op het energieverbruik van je koelkast is het zaak de toestroom van warme lucht zoveel mogelijk te voorkomen. Wanneer er warme lucht binnenkomt, moet het apparaat namelijk constant hard werken om koel te blijven.
Zo voorkom je de toestroom van warme lucht:
- Check of je koelkast wel waterpas staat. Wanneer het apparaat niet rechtstaat, kunnen er kieren ontstaan waardoor warme lucht naar binnen stroomt.
- Maak de deurrubbers van je koelkast regelmatig schoon. Daarmee voorkom je dat de deur niet goed sluit.
- Je koelkast produceert zelf ook warme lucht. Je wilt dat deze lucht zo goed mogelijk afgevoerd wordt. Zet het apparaat daarom minstens 10 centimeter van de muur af.
- Ook belangrijk: zet je koelkast zeker niet in de buurt van apparaten die warmte produceren, zoals je oven of een radiator.
- Laat warm voedsel altijd buiten de koelkast afkoelen. Wanneer je warm voedsel in je koelkast zet, moet deze harder werken om het voedsel te koelen.
Je koelkast zo koud mogelijk houden
Je wilt dus de toestroom van warme lucht in en om je koelkast zoveel mogelijk beperken. We hebben je hierboven een aantal tips gegeven om dat te bereiken. Daarnaast kun je je koelkast ook een handje helpen om zo koud mogelijk te blijven.
Zo houd je de koelkast zo koud mogelijk:
- Een bevroren maaltijd ontdooien? Dat kun je het beste in je koelkast doen. Daarmee wordt je koelkast uit zichzelf kouder zonder dat deze daar (extra) energie voor hoeft te gebruiken.
- Zorg ervoor dat je koelkast zo vol mogelijk is. Dat klinkt misschien contra-intuïtief, maar wanneer het apparaat vol is, kan er minder warme lucht naar binnen stromen. Ook houden de gekoelde producten elkaar extra koel.
- Moet je nog boodschappen doen en is je koelkast zo goed als leeg? Om de toestroom van warme lucht te blokkeren, kun je de lege plekken opvullen met flessen water.
- Het is trouwens niet nodig om je koelkast extra koud af te stellen. Dat zorgt namelijk alleen maar voor onnodig energieverbruik. Het koelgedeelte hoeft niet kouder afgesteld te staan dan 4 graden. Heb je een vriesvak? Dat hoef je niet kouder af te stellen dan -18 graden.
Een nieuwe, energiezuinige koelkast kopen
Is je koelkast al een dagje ouder? In dat geval kun je mogelijk ook energie besparen door een nieuw exemplaar te kopen. Goed om te weten: de energielabels zijn in maart 2021 vernieuwd. Voorheen liepen de energielabels van A+++ tot en met D. De toevoeging van al die plusjes leidde echter tot veel onduidelijkheid. Het huidige systeem is duidelijker en eenvoudiger: het energielabel loopt van A tot en met G, waarbij A het meest zuinige energielabel is en G het minst zuinige energielabel.
Niet alleen de letters van de energielabels zijn veranderd, ook de eisen erachter zijn aangepast én strenger geworden. En dat is prettig: het betekent namelijk dat fabrikanten nog meer moeten investeren in energiezuinigheid. Ze moeten met nieuwe innovaties komen om apparaten te laten voldoen aan de nieuwe eisen en om ze aantrekkelijk te maken voor consumenten. Wanneer een koelkast op dit moment uitgerust is met een energielabel A, weet je zeker dat je écht een zo zuinig mogelijk apparaat in huis haalt.
0 reacties
Aanbevolen reacties
Er zijn geen reacties om weer te geven.