Ga naar inhoud

Kieskeurig.nl

8622 weergaven

Niemand zit te wachten op een kapotte wasmachine. Het is daarom ook raadzaam om goed voor dit apparaat te zorgen, dan gaat hij jarenlang mee en komt het wasgoed na al die jaren nog steeds schoon en fris uit de wasmachine. Voor klein onderhoud aan de wasmachine hoef je geen deskundige te zijn. Vrijwel iedereen kan en het bespaard een hoop gedoe, zoals verstoppingen met overstromingen tot gevolg.

 

DSC08814.thumb.JPG.603202176be221a39c02ba1ef9b67134.JPGWaardoor raakt de wasmachine verstopt?

De levensduur van een wasmachine is 2 tot 8 jaar. Je kunt je voorstellen dat door de jaren heen veel stof, vergeten inhoud van broekzakken en pluizen met het afvalwater, langs het filter van de wasmachine, wegspoelen. Grote materialen blijven in dat filter hangen. Hierdoor kan de wasmachine gaan stinken. Daarnaast herken je een verstopt filter doordat de wasmachine langer de tijd nodig heeft om het afvalwater weg te pompen.

 

Daarnaast kan de afvoer van de wasmachine ook verstopt raken door zeepresten. Ook dit kan gaan stinken, maar ook leiden tot overstromingen.

 

Hoe kan ik het filter van de wasmachine schoonmaken?

Om het filter van de wasmachine schoon te maken, heb je een bakje, schoonmaakdoekje en schoonmaakmiddel nodig. Zorg ervoor dat de wasmachine uit staat.

Aan de voorkant van de wasmachine zit een klepje waar het filter achter zit. Deze kun je openen en het bakje onder het klepje plaatsen. Nu kun je voorzichtig het filter losdraaien. Hier komt nog restwater achter vandaan. Als je het filter hebt verwijderd, kun je deze schoonmaken met bijvoorbeeld allesreiniger of schoonmaakazijn. Reinig met het schoonmaakdoekje ook nog de plaats waar je het filter hebt uitgehaald. Als beide schoon zijn, kun je het filter weer terugplaatsen en het klepje weer dichtdrukken. Het is verstandig om het filter in ieder geval een keer per half jaar schoon te maken.

 

Hoe kan ik de afvoer van de wasmachine ontstoppen?

Om de afvoer van de wasmachine te ontstoppen, moet de wasmachine uit staan. Haal de afvoerslang van de wasmachine uit de afvoerpijp. LET OP! Hier kan nog water uitstromen, leg de afvoerslang daarom bijvoorbeeld in een teil om uit te lekken.

Maak een mengsel van kokend water met soda en giet dit langzaam, met bijvoorbeeld een trechter, door de waterafvoer. Dit zou in ieder geval verstopping door zeepresten moeten oplossen.

Mocht de verstopping niet (geheel) zijn verdwenen, probeer dan een kopje soda en direct daarna een kopje azijn door de leiding te gieten. LET OP! Houd je gezicht uit de buurt van de leiding, door het bruisende effect kan het water opspatten. Laat deze combinatie 15 minuten inwerken en spoel vervolgens na met kokend water.

Om verstoppingen en overstromingen te voorkomen is het verstandig om eens per maand een kookwas te draaien, zodat alle zeepresten oplossen. Daarnaast kun je een keer per half jaar preventief een teiltje soda met kokend water door de afvoerleiding spoelen.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...