Ga naar inhoud

Wat moet ik doen als mijn wasmachine stinkt?


Kieskeurig.nl

8245 weergaven

Door het overmatig gebruik van wasmiddelen en het wassen met koud waswater kunnen zeepresten in de wastrommel en leidingen van de wasmachine achterblijven. Hoe langer deze zeepresten blijven ‘hangen’ des de minder fris ze gaan ruiken op den duur. Als deze zeepresten langdurig in de wasmachine achterblijven, kan zelfs vetluis ontstaan. Dit zijn geen levende luizen, net als hoofdluis. Vetluis, ook wel wasluis genoemd, is een vette substantie die bestaat uit onopgeloste wasmiddelen, huidvet en huidschilfers. Dit klontert samen tot een soort geel/grijze stinkende substantie. Als het eenmaal zover is dat het vetluis betreft, komt een soort rioollucht je tegemoet uit de wastrommel. Daarnaast ruikt de schone was onfris en kunnen zelfs grijze vlekken op het wasgoed achterblijven.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Om de wasmachine schoon en fris te houden is het raadzaam om een keer per maand het zelfreinigingsprogramma van de wasmachine te laten draaien. Indien er geen zelfreinigingsprogramma op jouw wasmachine zit, kun je de wasmachine laten draaien op 60 tot 90 graden. Op deze manier los je periodiek de achtergebleven zeepresten op.

 

Zorg voor een exacte dosering van hete wasmiddel

Probeer daarnaast zo exact mogelijk het wasmiddel te doseren. Te veel wasmiddel blijft hangen in het wasgoed, wat onder andere huidirritaties kan veroorzaken. Daarnaast blijven de onopgeloste zeepresten achter in de wasmachine.

Te weinig wasmiddel zorgt ervoor dat het wasgoed niet goed schoon wordt. Hierdoor kan het wasgoed gaan stinken.

 

Gebruik vloeibaar wasmiddel

Nog een tip om een stinkende wasmachine te voorkomen is het gebruik van vloeibaar wasmiddel ten opzichte van waspoeder. Zeker bij wassen op lage temperaturen. Vloeibaar wasmiddel lost namelijk beter op bij lagere temperaturen dan waspoeder.

 

Laat de wasmachine luchten

Tot slot is het aan te raden om na elke wasbeurt de deur en het doseerlade open te laten staan, zodat de wasmachine van binnen kan drogen. En als je nog een paar minuten extra de tijd hebt, helpt het om af en toe een doekje langs de rubbers te halen en de doseerlade uit te spoelen onder de hete kraan.

 

Wat als het kwaad al is geschied?

Is het te laat en ruikt jouw wasmachine naar het riool? Geen paniek! Draai een lege kookwas op 90 of 95 graden. Bij hardnekkige vetluis kun je een kopje soda in de doseerlade doen. Maak daarna het filter schoon. Deze vindt je meestal achter een klep aan de voorkant van de wasmachine. Maak met een schone doek de rubbers van de wasmachine schoon. Haal tot slot de doseerlade uit de wasmachine en maak deze schoon in heet water met een scheutje afwasmiddel.

Laat de wasmachine vervolgens goed drogen met de doseerlade en deur open. Als de stank nog niet helemaal is verdwenen, kun je de kookwas nogmaals herhalen met opnieuw een kopje soda.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...