Ga naar inhoud

Kieskeurig.nl

7493 weergaven

In elke wasmachine zit een verwarmingselement om het waswater op te warmen. Door de jaren heen ontstaat hier kalkaanslag op. Hoe snel de kalkaanslag ontstaat en hoe hevig de kalkaanslag is, hangt af van de hardheid van het water. Dit verschilt per regio.

Daarnaast ontstaat er meer kalkaanslag bij het wassen op hoge temperaturen. Als hard water wordt verwarmd, ontstaat kalksteen. De kalksteen slaat neer op het warme oppervlak, in dit geval het verwarmingselement. Dit veroorzaakt een grauwwitte laag om het verwarmingselement. Bij herhaling van het wasproces, komt hier elke keer weer een nieuw laagje kalkaanslag overheen, tot het verwarmingselement zijn warmte niet meer kwijt kan en de wasmachine het begeeft.

Voorkomen is beter dan genezenDSC08815.thumb.JPG.185d5c11d121b5f3d1c08838e3d45281.JPG

Hoe harder het water, hoe meer kalkaanslag wordt veroorzaakt. Zorg daarom dat er zo zacht mogelijk water door de leidingen stroomt. Dit kan bijvoorbeeld door een waterontharder te installeren. Dit kan door middel van grote en dure installaties die ook nog onderhoud nodig hebben, maar er zijn ook handzame en goedkope magnetische waterontharders verkrijgbaar. Deze verwijderen de kalk niet uit het water, maar zorgen ervoor dat calcium en magnesium niet aan elkaar gaan hechten.

Daarnaast is voorkom je overmatig kalkaanslag door te wassen op lage temperaturen. Koud water veroorzaakt namelijk minder kalkaanslag dan warm water.

Hoe krijg ik de reeds bestaande kalk weg?

Als je al jaren wast op water en wasmiddel, kan het zijn dat er inmiddels al een hoop kalk in de wasmachine is opgehoopt. Er zijn speciale middelen te koop, zoals onderhoudsmonteur voor wasmachines. Deze gebruik je veelal in een kookprogramma van een lege wasmachine. Als je al jaren wast zonder enig onderhoud, is het slim om eens zo’n beurt uit te voeren.

Daarnaast kan het ook subtieler en goedkoper, vooral als je wasmachine nog niet zo oud is, kun je af en toe wassen met azijn in plaats van wasverzachter. Gebruik in dit geval natuurazijn in plaats van schoonmaakazijn. Natuurazijn is namelijk vriendelijk voor je kleding én het milieu. De geur van azijn is heftig, maar als je maximaal een kopje gebruikt ruik je deze geur niet terug in je wasgoed.

DSC08816.thumb.JPG.8884bba5f4d33eca8bce06242eb302ac.JPG

Nadelen van kalkaanslag in de wasmachine

Doordat het verwarmingselement harder moet werken om het water warm te krijgen als deze voorzien is van een laag kalkaanslag, kost het meer energie. Daarmee wordt ook de energierekening hoger.

Daarnaast kun je last krijgen van huidirritatie. De kalk blijft namelijk niet alleen achter in de wasmachine, maar ook in de pas gewassen kleding. Dit kan daardoor hard en stug aanvoelen. De kalkdeeltjes die in de kleding achterblijven, kunnen zorgen voor huidirritatie.

Tot slot zal de wasmachine uiteindelijk eerder defect gaan door opgehoopte kalkaanslag. Als de kalk zich verzamelt om het verwarmingselement, kan het verwarmingselement op de duur zijn warmte niet meer goed kwijt en brand daardoor door.

 

1 reactie


Aanbevolen reacties

Mijn advies is bij elke was een eetlepel Soda, deze ontkalkt, ruikt niet, maakt de wasmachine schoon en werkt als wasverzachter.

 

aangepast door HereIsTom
Link naar reactie
Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...