Ga naar inhoud

Kieskeurig.nl

3731 weergaven

Veel huishoudelijke apparaten hebben onderhoud nodig. Veel consumenten weten dit niet, hebben er geen verstand van of zien niet direct de gevolgen van het niet onderhouden van het apparaat, waardoor onderhoud soms wordt overgeslagen of te weinig wordt gedaan. Zonde! Bij goed onderhoud van je huishoudelijke apparatuur, gaan ze vaak langer mee en presteren ze beter. Zo heeft ook je stofzuiger onderhoud nodig.

 

545478006_DSC08952450X270.JPG.05dd22efd492f6509fc151ee87433188.JPGHoe onderhoud ik mijn stofzuiger met zak?

Bij het onderhouden van een stofzuiger met zak, is het verstandig om regelmatig de stofzuigerzak te vervangen. Afhankelijk van de grootte van het te stofzuigen oppervlak en het hebben van huisdieren wordt een gemiddelde periode van 3 maanden aangehouden per stofzuigzak. Het te laat vervangen van de stofzuigzak zorgt voor afnemende zuigkracht en kan zorgen voor defecten in de stofzuiger.

Zodra de stofzuigzak is vervangen, is het belangrijk om het uitblaasfilter schoon te maken. In de meegeleverde handleiding van de stofzuiger staat aangegeven waar het filter zit en hoe je deze schoonmaakt. Meestal is het een kwestie van buiten even het stof eruit kloppen.

Hoe onderhoud ik mijn stofzuiger zonder zak?1599854615_DSC08949450X270.JPG.414c30abeccdb8e5b711ae12a04d9c9d.JPG

Bij stofzuigers zonder zak is het belangrijk om de opvangbak regelmatig te legen en schoon te maken. Ik raad aan om de opvangbak na iedere grote wekelijkse stofzuigbeurt te legen en niet te wachten tot hij helemaal vol zit. Hoe voller de opvangbak zit, hoe minder zuigkracht de stofzuiger heeft. Na het legen van de opvangbak kun je de opvangbak schoonmaken met een vochtige doek. Laat de opvangbak daarna goed drogen voordat je weer gaat stofzuigen, anders blijft alle droge stof aan de vochtige opvangbak plakken.

Vervolgens kun je een keer per kwartaal de filters schoonmaken. De meeste filters zijn wasbaar en kun je afspoelen onder de kraan. Lees hiervoor de handleiding van jouw stofzuiger. Laat de filters goed drogen, minimaal 24 uur, voordat je ze weer in de stofzuiger terugplaatst.

1049677800_DSC08948450x270.JPG.25a22ec7eb3fcaa76c22100282930186.JPGTijd om de filters te vervangen?

Het is belangrijk om de filters regelmatig te vervangen. Het uitblaasfilter dien je te vervangen op het moment dat de stofzuiger een muffe geur uitblaast. Gemiddeld gaat een uitblaasfilter ongeveer een half jaar mee. Een motorfilter, dat direct achter de stofzuigzak of opvangbak zit, gaat langer mee. Vooral als deze wasbaar zijn met water en regelmatig worden schoongemaakt. Voor de meeste type stofzuigers kun je voor een laag bedrag nieuwe filter(set)s kopen.

 

 

 

Wat gebeurt er als ik geen onderhoud pleeg?DSC08951 450X270.JPG

Indien je je stofzuiger blijft gebruiken vanaf het moment van aankoop en geen onderhoud pleegt, zal je stofzuiger al snel zuigkracht verliezen. Daarnaast zal hij ook muffe lucht uitblazen en zal de levensduur van jouw stofzuiger beduidend korter zijn. Uiteindelijk ben je dan genoodzaakt om, eerder dan wanneer je een goed onderhouden stofzuiger hebt, een nieuwe stofzuiger aan te schaffen. Niet goed voor de portemonnee en het milieu. Het goede nieuws is dat je op elk moment nog kan kiezen om de handleiding van je stofzuiger op te zoeken en te kijken hoe je jouw stofzuiger het beste kan onderhouden.

 

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...