Ga naar inhoud

Veilig boren doe je met deze voorzorgsmaatregelen


Kieskeurig.nl

2062 weergaven

Een gat in de muur boren? Appeltje, eitje, toch? Ondanks dat boren een eenvoudige klus lijkt, is het toch belangrijk een paar voorzorgsmaatregelen te nemen. Je wilt immers geen gehoorschade oplopen of een leiding raken… We zetten een aantal tips voor je op een rijtje!

Kies de juiste boor

Veilig boren begint met het kiezen van de juiste boormachine. Ga je in zachter materiaal boren? In dat geval is een accuboormachine vaak een goede keuze. Een andere boormachine voor klussen in en rondom je huis is de klopboormachine. Met deze machine kun je bijvoorbeeld gemakkelijk in hout en metaal boren. Om in hardere steensoorten te boren, schakel je de klopstand in. Wil je in nog harder materiaal boren? In dat geval kan een boorhamer uitkomst bieden.

Drill-accessories-Rotary-tool-wood-Handheld-power-drill-Metalworking-hand-tool-1555333-pxhere_com.thumb.jpg.f8d04503958cde2d6cbe5fa86abf502f.jpg

Kies het juiste boortje

Nu je weet welke machine je nodig hebt, is het tijd om een boortje te kiezen. Welk boortje je nodig hebt, is afhankelijk van het materiaal waarin je wilt boren. Je hebt bijvoorbeeld betonboren, houtboren en metaalboren. Soms is er binnen die types zelfs nog meer onderscheid te maken, zo is een speedboor bijvoorbeeld geschikt om grotere gaten in hout te boren en kun je met een slangenboor juist diepe gaten boren. Kijk dus goed of je het juiste type boor te pakken hebt.

Pas op voor leidingen en bedrading

Wil je een schilderij ophangen? Onze tweede tip staat in het teken van het opsporen van leidingen, bedrading en betonwapening in de muur. Om een schok, lekkage of een kapotte boormachine te voorkomen, gebruik je een leidingzoeker. Dit apparaatje spoort ijzerhoudend materiaal in de muur op. Door een leidingzoeker te gebruiken, weet je zeker dat je geen leidingen, bedrading en betonwapening raakt tijdens het boren.

Boor niet te diep

Om te voorkomen dat je te diep boort en per ongeluk dwars door het materiaal heen schiet, gebruik je een dieptestop. Een dieptestop is een soort opzetstukje dat je op je boormachine bevestigt en dat werkt als een soort drempel. Heb je geen dieptestop, maar wil je toch snel aan de slag? Meet dan eerst uit hoe diep het gat moet zijn en markeer die diepte op de boor. Daar kun je bijvoorbeeld een stukje ducttape voor gebruiken. Stof met boren op het moment dat de ducttape de muur raakt.

Ga veilig om met je snoer

Heb jij een snoerboormachine? Leg het snoer tijdens het boren goed aan de kant. Struikel er niet over en houd het snoer vooral uit de buurt van de boorkop. Kijk ook uit in vochtige ruimtes. Elektriciteit en water zijn zoals je weet geen goede vrienden…

outdoor-shoe-wall-boot-jeans-brick-1412317-pxhere_com.thumb.jpg.8a1eb08d155efa6da6f499ac8ca47072.jpg

Draag lichaamsbescherming

Tot slot dan nog lichaamsbescherming. Er zijn drie categorieën producten te onderscheiden die je veilig houden tijdens het boren:

  • Oorbescherming: Omdat boorgeluiden enorm luid zijn, kun je vrij gemakkelijk (permanente) gehoorschade oplopen. Het is dus belangrijk je oren te beschermen, bijvoorbeeld met oordopjes of oorkappen.
  • Oogbescherming: Met een beetje pech kunnen je ogen tijdens het boren beschadigd raken door rondvliegend materiaal en stof. De bekendste opties op het gebied van oogbescherming zijn veiligheidsbrillen en gelaatsschermen, die je gehele gezicht beschermen.
  • Stofmasker: Stof en gruis kunnen je luchtwegen behoorlijk irriteren. Kies daarom voor een stofmasker om je mond en neus mee af te schermen. Let bij het kopen van een stofmasker op de kwaliteit van het filter.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...