Ga naar inhoud

Kies je voor een boormachine met accu of met snoer?


Kieskeurig.nl

1482 weergaven

Ben je op zoek naar een boormachine, maar twijfel je over de uitvoering? In dit artikel bespreken we het verschil tussen een accuboormachine en een snoerboormachine. Wat zijn de voordelen en nadelen van beide soorten?

Wat is een accuboormachine?

Een accuboormachine is een boormachine zonder snoer. In plaats daarvan werkt de machine met een accu. De accuboormachine is niet meer weg te denken. Wat heet: de accuboormachine heeft de snoerboormachine ingehaald en is de meest verkochte en gebruikte variant.

De tijd waarin een accuboormachine niets meer was dan een elektrische schroevendraaier is voorbij. Het is een volwaardige boormachine, waarmee je met gemak de meeste gangbare klussen in en om het huis kunt uitvoeren. Er zijn tegenwoordig accuvarianten van allerlei soorten boormachines te koop, waarmee je ook zwaardere klussen kunt uitvoeren.

work-hand-wing-light-technology-tool-759474-pxhere_com.thumb.jpg.d92f68163bd124eb22f0255e8934cf22.jpg

De voordelen van een accuboormachine

Een accuboormachine is tegenwoordig een allround-machine, waarmee je niet alleen mee kunt schroeven, maar ook mee in hout, (zachtere) steensoorten en metaal kunt boren. Er zijn zelfs heavy duty-boormachines, zoals klopboren en boorhamers, met accu te koop. Anders dan vroeger zijn accuboormachines ook steeds krachtiger te worden. Accu’s zijn namelijk steeds krachtiger geworden en de capaciteit steeds groter geworden.

Het belangrijkste voordeel van de accuboormachine is de bewegingsvrijheid: je hoeft geen rekening te houden bij de nabijheid van een stopcontact en het snoer dat in de weg ligt of te kort is. Je kunt een accuboormachine overal gebruiken, ook op plekken waar geen elektriciteit is.

De voordelen van een snoerboormachine

Er zijn tegenwoordig ook snelladers te koop, waarmee je je accuboormachine binnen een uur weer volledig op kunt laden. Toch kan het voorkomen dat je accu halverwege je klus leeg raakt. Daarmee komen we meteen bij één van de grootste voordelen van een snoerboormachine: zolang je netstroom hebt, kun je zonder onderbrekingen door werken.

Ondanks dat het idee dat een snoerboormachine altijd krachtiger is dan een accuboormachine inmiddels grotendeels achterhaald is, valt er bij écht zwaar boorwerk nog wel wat te zeggen voor een snoerboormachine. Dat geldt in het bijzonder voor klussen waarbij je bijvoorbeeld een hamerboor nodig hebt. In dat soort situaties verkiezen sommige klussers toch de variant met snoer.

wood-tool-craft-material-drill-drilling-1071404-pxhere_com.thumb.jpg.aa14079557b9ac7034f82e45d0b830c8.jpg

Waar moet je op letten bij het kopen van een accuboormachine?

Wanneer je accuboormachine wilt kopen, zijn twee aandachtspunten heel belangrijk: voltage en capaciteit. De kracht van een accuboormachine wordt bepaald door de spanning van de accu, uitgedrukt in volt. Hoe hoger het voltage, hoe krachtiger de accu is. Daarnaast dan de capaciteit: deze maat (uitgedrukt in Ah) vertelt je hoe lang je met de accu kunt schroeven of boren. Hoe hoger de Ah, hoe langer je kunt werken met één acculading. Wil je je nog verder verdiepen in accuboormachines? Kijk dan ook naar het toerental en de koppel.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...