Ga naar inhoud

Welke soorten boormachines zijn er?


Kieskeurig.nl

1277 weergaven

Hoe weet je voor welke klus je welke boormachine nodig hebt? Welke soorten boormachines bestaan er überhaupt? Aangezien er tegenwoordig nogal wat verschillende boormachines te koop zijn, zetten we in dit artikel een aantal soorten op een rijtje.

De klopboormachine

Zoals de naam al doet vermoeden, heeft de klopboormachine een klopfunctie. Schakel je die functie in, dan draait de boor niet alleen rond, maar komt daar ook een kloppende beweging bij. De boor beweegt bij deze functie dus ook heen en weer in de lengterichting. Die combinatie van kloppen en draaien zorgt ervoor dat je ook in hardere steensoorten kunt boren, zoals beton en baksteen. Schakel je de klopfunctie uit dan kun je met het apparaat ook gewoon in hout, kunststof, metaal en zachte steensoorten boren. Je kunt de klopboormachine zowel met accu als met snoer kopen.

tool-vehicle-screw-power-tool-srewdriver-drill-41492-pxhere_com.thumb.jpg.134e3f810136657d7d25959d3e806608.jpg

De boorhamer

Een boorhamer is eigenlijk een soort krachtigere uitvoering van de klopboormachine. De boorhamer (soms ook wel hamerboormachine genoemd) is namelijk bedoeld voor het boren in nog harder materiaal. Het apparaat wordt vooral gebruikt voor het boren van gaten in (gewapend) beton. Dat de boorhamer zoveel slagkracht heeft, heeft te maken met de hamerende beweging die de boor maakt. Vaak is het ook mogelijk om met een boorhamer lichte sloopwerkzaamheden uit te voeren. Daarvoor gebruik je een speciaal accessoire, waarmee je kunt beitelen. Ook van de boorhamer bestaan er varianten met accu.

De kolomboormachine

De klopboormachine en de boorhamer lijken vrij veel op elkaar. Dat geldt absoluut niet voor de kolomboormachine. Het gaat om een vaststaand apparaat, dat je vastzet op een onderstel of een werkbank. Het materiaal, waar je een gat in geboord wilt hebben, leg je tussen het apparaat en de tafel. Daarna haal je de boor naar beneden. Je kunt met een kolomboormachine dus geen gaten in de muur boren. Je kunt alleen in materiaal boren dat je naar de boormachine kunt brengen, zoals planken. Het grote voordeel is dat je met een kolomboormachine perfect rechte gaten kunt boren.

De accuboormachine

Anders dan vroeger kun je met een accuboormachine inmiddels veel meer dan schroeven en moeren in- en uitdraaien. De meeste accuboormachines zijn tegenwoordig ook geschikt om mee in hout, metaal, kunststof en zachte steensoorten te boren. Het is daarmee een boormachine geworden waarmee je veel van de gangbare klussen in en om het huis prima mee uit kunt voeren. Wil je een apparaat waarmee je echt alleen maar kunt schroeven? Kies dan voor een accuschroefboormachine.

tool-machine-craft-drill-battery-protection-1058827-pxhere_com.thumb.jpg.7c45f308d29cde42599ac5b80496ac1d.jpg

De slagschroevendraaier

Om nog even bij het schroeven te blijven, bespreken we tot slot de slagschroevendraaier. Met dit apparaat kun je schroeven en bouten met extra kracht in- en uitdraaien. Het gaat dan vooral om grote, brede schroeven. Toch is ook de slagschroevendraaier een vrij veelzijdig apparaat: je kunt er bijvoorbeeld ook mee boren in hout en metaal.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...