Ga naar inhoud

Waar moet je op letten bij het kopen van een oven?


Kieskeurig.nl

5850 weergaven

Wil je een nieuwe oven kopen, maar weet je niet goed op welke eigenschappen je de apparaten zoal kunt vergelijken? In dit artikel vertellen we je graag welke eigenschappen allemaal van belang zijn bij het kopen van een nieuwe oven.

Inbouwoven versus vrijstaande oven

De eerste keuze die je moet maken, is die tussen een vrijstaande oven en een inbouwoven. Een vrijstaande oven is een losstaande oven, die je zodoende overal in je keuken neer kunt zetten. Het apparaat is verkrijgbaar in allerlei formaten. Een inbouwoven daarentegen wordt weggewerkt in je keuken. Dat staat netjes, maar is vaak wel duurder.

We noemen voor de volledigheid ook nog het fornuis. Hierbij worden een oven en een kookplaat gecombineerd in één apparaat. Als je een fornuis koopt, heb je geen aparte oven meer nodig.

white-sweet-dark-celebration-cup-food-605659-pxhere_com.thumb.jpg.473f5eceb25cea3b45a4e1146ca3323d.jpg

De verschillende soorten ovens

In principe kun je twee soorten ovens onderscheiden: de conventionele oven en de multifunctionele oven. Een conventionele oven, ook wel een elektrische oven genoemd, maakt gebruik van boven- en onderwarmte. Veel conventionele ovens zijn tegenwoordig uitgerust met meerdere bakfuncties.

Desalniettemin zijn elektrische ovens meestal niet zo veelzijdig als multifunctionele ovens, die bijvoorbeeld zijn uitgerust met een heteluchtfunctie en een grill. Ook de combi-oven, die ovenfuncties combineert met een magnetronfunctie, is een voorbeeld van een multifunctionele oven.

Welke van de twee soorten ovens de beste is voor jouw situatie is, is afhankelijk van de vraag wat je erin wilt bereiden. Wil je je oven eigenlijk alleen voor bepaalde gerechten gebruiken? Het antwoord op die vraag, kun je meenemen in je overweging.

De inhoud van je oven

Een tweede aandachtspunt bij het kopen van een oven is het formaat. Voor hoeveel mensen kook je? Het is zaak goed na te denken over de hoeveelheid ruimte die je nodig hebt. Zo duurt het bijvoorbeeld langer voordat een grote oven opgewarmd is. Daarmee verbruik je onnodig veel energie. Een te kleine oven is echter ook niet handig.

Kies je voor een inbouwoven? Dan is het extra belangrijk om naar het formaat van de oven te kijken. In het kader van inbouwovens zijn de nismaten van belang, oftewel: de ruimte waarin de oven geplaatst moet worden.

food-cuisine-chocolate-cake-dish-cake-snack-cake-1619560-pxhere_com.thumb.jpg.873ac4d311265100b77ac8d0957d5a17.jpg

Functionaliteit en gebruiksgemak

Tot slot kun je de functionaliteiten en het gebruiksgemak van een oven meenemen in je overweging.

Wat betreft functionaliteiten kun je bijvoorbeeld denken aan voorgeprogrammeerde programma's, waarmee je gerechten altijd perfect gegaard worden. Of neem een extra snelle voorverwarming, waardoor je sneller van start kunt. Bedenk van te voren of dit soort functies echt van toegevoegde waarde zijn of dat je er in de praktijk weinig gebruik van zult maken.

Ook gebruiksgemak speelt een grote rol bij de keuze voor een nieuwe oven. Beoordeel of de functies van de knoppen helder zijn en je het display goed kunt aflezen. Let ook op de deur. Als je de oven wat hoger plaatst, kan een klep bijvoorbeeld nogal in de weg zitten en is een draaideur handiger. Als laatste voorbeeld van gebruiksgemak noemen we uitschuifbare geleiders waarover je een rooster naar buiten kunt schuiven.

Uiteraard is energieverbruik ook een belangrijk aandachtspunt.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...