Ga naar inhoud

Kieskeurig.nl

11222 weergaven

Een oven is een apparaat waar vetvlekken voorkomen, welke ook nog eens inbranden door de hoge oventemperatuur. Het beste is om na elk gebruik van de oven, de oven te ontvetten zodra deze een beetje is afgekoeld. Op deze manier voorkom je hardnekkige vetvlekken waarbij een simpel sopje vaak niet meer genoeg is.

iStock-157676198.thumb.jpg.37df486cd139f688bf0055c8637a5193.jpgVoorkomen is beter dan genezen

Indien je de oven gebruikt, kun je het beste gebruik maken van een ovenschaal. Op deze manier voorkom je vetvlekken op de bakplaat of het rooster.

Bij bijvoorbeeld ovenfriet of vissticks kun je het beste gebruik maken van bakpapier of een siliconen bakmat. Een siliconen bakmat kun je na het schoonmaken weerhergebruiken, wel zo duurzaam!

Met bakpapier voorkom je dat het te bereiden eten niet aanbakt en vangt het vet op.

Daarnaast kun je ook aluminiumfolie gebruiken. Een nadeel bij aluminiumfolie is dat aluminiumfolie aan sommige ingrediënten blijft kleven. Bij bakpapier gebeurt dit niet. Bakpapier heeft dan weer het nadeel dat je het tot maximaal 220 graden kunt gebruiken.

Wat als de vetvlekken dan toch zijn ingebrand?

Hoe hard je ook je best doet om gebruik te maken van ovenschalen, bakpapier en aluminiumfolie, ontkom je er niet aan dat vetvlekken op de bodem en wanden van de oven terecht komen. Vet spat namelijk ook wel eens op tijdens de bereiding van eten in de oven. Hoe langer deze vlekken blijven zitten en hoe vaker ze ‘meebakken’, des de moeilijker wordt het om de vetvlekken weg te poetsen.

iStock-1298094124.thumb.jpg.cc1deeaa84899e1259acc4267874b63b.jpgOvenreiniger

In de winkel zijn van diverse merken ovenreinigers te koop. Deze werken over het algemeen erg goed op ingebrande vetvlekken en zijn geschikt voor het reinigen van roestvrijstalen oppervlakten, het grillrooster en de bakplaat.

Spray de te reinigen oppervlakte in en laat het circa 5 minuten inwerken. Het helpt om de oven handwarm op te warmen. Maak daarna de oven, grillrooster en de bakplaat schoon met een natte en zachte spons. Zodra al het vet is verwijderd,  maak het dan nog een keer goed schoon met heet water.

Mochten de vetvlekken niet allemaal weg zijn, kun je de behandeling enkele malen herhalen.

Baking soda

Het is ook mogelijk om de oven schoon te maken met baking soda. Maak een zachte microvezeldoek nat, strooi hier wat baking soda op en maak hiermee de oven schoon. Laat het circa 30 minuten intrekken en maak de oven vervolgens schoon met het schoongespoelde doekje.

Strooi ook wat baking soda op de bakplaat en laat dit inwerken. Giet vervolgens kokend water in de bakplaat en laat het nog eens 5 minuten inwerken. Let op dat de bakplaat op een hittebestendige ondergrond staat. Giet vervolgens de bakplaat leeg in de gootsteen en maak de bakplaat schoon met een zachte vochtige doek.

DSC08846.thumb.JPG.5d58f45b2700aa393651ac8c991b0be2.JPGTips

-        Gebruik een zachte spons of microvezeldoek en ga niet aan de slag met de schuurkant van een schuursponsje of andere scherpe attributen. Hierdoor krijg je krassen aan de binnenkant van je oven.

-        Indien je een combimagnetron hebt, zet het draaiplateau dan regelmatig in de vaatwasser.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...