Ga naar inhoud

Tips voor het schoonmaken van je oven


Kieskeurig.nl

8310 weergaven

Helaas ontkom je er niet aan: je oven moet elke paar maanden schoongemaakt worden... Je oven wordt tijdens het gebruik nou eenmaal smerig, hoe voorzichtig je ook bent. We vertellen je daarom graag hoe je je oven het beste schoon kunt maken én kunt houden. 

oven1.png.068e4d966d3cf3f58f18d523c5b05432.pngKruimels verwijderen

Voordat je begint met poetsen, is het natuurlijk eerst is het zaak alle kruimels en eventuele etensresten te verwijderen. Dat doe je gemakkelijk met een (vochtig) doekje, óf met de stofzuiger of de kruimelzuiger. Vergeet ook de rand van de ovendeur niet te controleren. Daar blijven vaak ook kruimels liggen. Klaar? Dan is het tijd om je oven vetvrij te maken. Er zijn speciale ovenreinigers te koop, maar je kunt ook kiezen voor beproefde huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die vaak net zo goed werken. We zetten hieronder een aantal opties op een rijtje.

Baking soda, citroen of azijn

Verwarm je oven voor op ongeveer 200 graden. Los in de tussentijd een kopje soda op in een kommetje water. Voeg eventueel wat citroensap toe. Giet het mengsel in een ovenschaal en zet deze in de oven. Laat je oven minimaal 30 minuten aanstaan, zodat het mengsel goed in kan trekken. Zet je oven vervolgens uit en laat deze helemaal afkoelen. Pak nu een vochtige doek en verwijder het vuil van de wanden. Je kunt deze methode ook proberen met azijn.

oven2.png.45cf512a9e9cd324cbc220e239f50d20.pngPoetsen

Je kunt je oven ook schoonmaken met een ontvetter als afwasmiddel of zelfs met groene zeep. Pas tijdens het schoonmaken op voor de verwarmingselementen; deze mag je niet insmeren. Laat het schoonmaakmiddel rustig een paar uur intrekken. Plaats eventueel een schaaltje met ammonia om vieze giertjes te verwijderen. Sluit de ovendeur en laat je keuken goed ventileren. Verwijder daarna het vuil met een vochtige doek. Wil je liever een speciale ovenreiniger gebruiken? Ook dit schoonmaakmiddel moet je vaak laten inwerken. Lees voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing, zo mogen sommige middelen niet op bepaalde oppervlakten gebruikt worden.

Voorkomen is beter dan genezen

Tot slot nog wat tips om het schoonmaakwerk de volgende keer enigszins te beperken.
1. Gebruik zoveel mogelijk een ovenschaal. Leg etenswaren liever niet los op het rooster of op de bakplaat. De kans op knoeien is dan veel groter.
2. Wil je toch het rooster of de bakplaat gebruiken? Gebruik dan in ieder geval bakpapier of aluminiumfolie om kruimels, vet en vocht op te vangen. 
3. Heb je toch geknoeid? Maak je oven dan bij voorkeur zo snel mogelijk schoon. Op die manier kunnen vuil en kruimels in ieder geval niet verbranden.

 

 

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...