Ga naar inhoud

Kieskeurig.nl

3622 weergaven

Een paar jaar geleden maakte de Airfryer zijn intrede in de Hollandse keukens. Hiermee werd het nieuwe ‘gezonde’ frituren en bakken geïntroduceerd. Inmiddels hebben duizenden Nederlanders zo’n Airfryer in de keuken staan. Een deel van de mensen is enorm enthousiast over dit apparaat en de nieuwe manier van voedsel bereiden. Anderen zijn sceptisch en vinden het niet meer dan een mini-oven. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen? En welk apparaat moeten we houden en welke moet de deur uit?

iStock-1305594664.thumb.jpg.b01c1401e7356d5c3ed753dd23d61383.jpgWat is het verschil tussen een Airfryer en oven?

De overeenkomst is dat zowel een Airfryer als een oven gerechten bereiden op basis van hete lucht. Toch zijn er een paar verschillen. Zoals de opwarmtijd, deze is bij een Airfryer 2 tot 3 minuten. Terwijl het voorverwarmen van een oven al snel 10 minuten kan duren.
Daarnaast wordt het voedsel in een Airfryer gelijkmatig gegaard. Dit komt doordat de hete lucht via alle kanten het voedsel wordt bereikt. In de oven ligt het voedsel vaak op een bakplaat, waardoor de onderkant eerder sompig dan krokant wordt. Dit komt doordat het vocht blijft liggen op de bakplaat waardoor het een soort van gekookt wordt in plaats van geroosterd. Dit kun je oplossen door het rooster te gebruikten, maar dit is niet voor al het voedsel mogelijk, denk bijvoorbeeld aan ovenfriet.

Hiervoor is de Airfryer dus ideaal, omdat het vocht uit het voedsel door het mandje in de pan druipt en vervolgens verdampt. Hierdoor wordt voedsel, in dit geval patat, krokant en aan alle kanten egaal goudbruin.

Wat zijn de voordelen van een Airfryer?

- De opwarmtijd is kort 2-3 minuten.
- Geeft een gelijkmatige en krokante garing van gerechten, ideaal voor bijvoorbeeld patat en kipkluifjes.
- Snelle garing.

Wat zijn de nadelen van een Airfryer?

- Het is een redelijk groot apparaat die niet zomaar in een keukenkastje op te ruimen is.
- Ondanks de grootte van het apparaat, is de inhoudscapaciteit vrij beperkt.

Wat zijn de voordelen van een oven?

- Grote capaciteit.
- Langzame garing, ideaal voor ovenschotels, taarten en grote stukken vlees.
- Makkelijk schoon te maken, zeker bij gebruik van bakpapier.

Wat zijn de nadelen van een oven?

- Lange voorverwarmtijd, ca. 10 minuten.
- Minder krokant en gelijkmatig gegaard. Vocht blijft liggen op de bakplaat en voedsel dat aan de achterkant ligt, gaart sneller dan het voedsel aan de kant van de deur.

iStock-1285083536.thumb.jpg.46b70b971645d045941d4a5004e42391.jpgConclusie

Een Airfryer is geen vervanging voor een oven en vice versa. Beide hebben voor- en nadelen. Beide apparaten geven een ander bakresultaat. Een airfryer gaart snel, dit werkt heel goed bij patat en kipkluifjes. Een oven gaart langzamer dit werk dan weer goed bij bijvoorbeeld ovenschotels, taarten en grote stukken vlees. Beide apparaten kunnen naast elkaar bestaan, mits er voldoende ruimte is in de keuken.

2 reacties


Aanbevolen reacties

Ik heb in mijn heteluchtoven een airfryerbakplaat, hierdoor worden mijn frietjes ed wel knapperig en heb ik geen los apparaat meer nodig. Oven is ook een stuk makkelijker te reinigen en er past meer in.  

1CC7FDB4-A400-4B75-B31A-90A495E9583D.jpeg

  • Like 2
Link naar reactie

Wij hebben al jaren een Airfryer en stoppen er bijna alles in, eerst een Philips gehad, maar deze was moeilijk schoon te maken en snel stuk.

Nu alweer jaren tevreden met een Princess Aerofryer, werkt perfect en makkelijk schoonmaken.

  • Like 1
Link naar reactie
Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...