Ga naar inhoud

Welke soorten stoomovens zijn er?


Kieskeurig.nl

992 weergaven

Er worden drie soorten stoomovens onderscheiden, namelijk: hogedruk stoomovens, lagedruk stoomovens en combi-stoomovens. In dit artikel vertellen we je meer over deze drie apparaten. Eerst gaan we echter kort in op de algemene werking van een stoomoven.

Zo werkt bakken met een stoomoven

Een stoomoven werkt met stoom. Hiervoor zet de oven water om in stoom. Gerechten worden verwarmd en bereid met deze stoom. Er zijn stoomovens die volledig met stoom bakken. Deze apparaten worden ook wel volwaardige stoomovens genoemd. Er zijn ook gedeeltelijke stoomovens, die alleen aan het begin stoom toevoegen. Daarna wordt het bakproces afgemaakt met warme lucht.

Wat kun je zoal klaarmaken in een stoomoven? In principe kun je alles wat je kunt koken ook in een (volwaardige) stoomoven klaarmaken. Dat geldt zelfs voor volledige maaltijden, zoals een gerecht van aardappels, wortels en vis. Je kunt zelfs pasta en rijst klaarmaken in een stoomoven. Je ziet daarom vaak dat mensen die een stoomoven kopen hun kookplaat minder vaak gebruiken.

dish-meal-food-produce-breakfast-cuisine-766862-pxhere_com.thumb.jpg.129366340ff577b79b04cb69a84f429a.jpg

De voordelen van een stoomoven

Kies je voor een volwaardige stoomoven dan kun je hele maaltijden tegelijk in de oven zetten. Dat kan een hoop tijd – en afwas! – schelen. Kies je voor een gedeeltelijke stoomoven? Dat apparaat kent zijn eigen voordelen. Zo worden gerechten door de toevoeging van stoom zacht van binnen en zorgt de hete lucht vervolgens voor een knapperig korstje. Dat is bijvoorbeeld ideaal voor afbakbroodjes.

Ook handig: met een (volwaardige) stoomoven kunnen je gerechten eigenlijk niet aanbranden. Daarnaast is niet nodig om olie te gebruiken en zijn je gerechten zodoende minder vet.

Voor meer voordelen (en ook een aantal nadelen…) van stoomovens verwijzen we je graag naar deze blog.

Drie verschillende soorten stoomovens

In principe worden er drie soorten stoomovens onderscheiden, namelijk: hogedruk stoomovens, lagedruk stoomovens en combi-stoomovens. We zetten de drie soorten hieronder op een rijtje.

De lagedruk stoomoven

Een lagedruk stoomoven noemen we ook wel een drukloze oven. Die naam wordt gebruikt om het verschil met een hogedruk stoomoven te benadrukken – daarover straks meer. De meeste stoomovens op de consumentenmarkt zijn lagedruk stoomovens. De deur van een lagedruk stoomoven kun je tussentijds gewoon openen.

De hogedruk stoomoven

De deur tussentijds openen is bij een hogedruk stoomoven uitgesloten! In dit type stoomovens worden de gerechten namelijk onder hoge druk snel verhit. Vergelijk de werking van de oven maar met die van een snelkookpan. De hogedruk stoomoven wordt eigenlijk alleen gebruikt in restaurants. Je herkent dit type stoomoven aan de ronde deur (zonder venster).

nature-white-barley-wheat-grain-france-1348035-pxhere_com.thumb.jpg.084e28c893dacaec87f17e0a74044c25.jpg

De combi-stoomoven

Tot slot dan nog de combi-stoomoven. Een combi-stoomoven is een oven met verschillende ovenfuncties, waaronder óók een stoomfunctie. Meestal gaat het om een oven met een gedeeltelijke stoomfunctie, waarbij er alleen aan het begin van het bakproces stoom wordt toegevoegd. Er zijn echter ook combi-stoomovens te koop met een volwaardige stoomfunctie.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...