Ga naar inhoud

Wat zijn de voordelen en nadelen van een stoomoven?


Kieskeurig.nl

2914 weergaven

We zetten in dit artikel de voordelen en nadelen van een stoomoven op een rijtje. Ook vertellen we je wat je allemaal met een stoomoven kunt. Hoe werkt het apparaat en welke gerechten kun je ermee klaarmaken?

Hoe werkt een stoomoven?

Voordat we ingaan op de voordelen van een stoomoven, vertellen we je eerst graag hoe het apparaat werkt. Zoals de naam al doet vermoeden, is een stoomoven een oven die met stoom werkt. De oven zet water om in stoom (of waterdamp), waarmee de gerechten worden bereid. Niet alle ovens maken constant gebruik van stoom; een oven met enkel een stoomfunctie (ook wel een gedeeltelijke stoomoven genoemd) voegt alleen aan het begin van het bakproces stoom toe. Voor de rest van het bakproces gebruikt de oven gewoon warme lucht.

dish-meal-food-produce-vegetable-ceramic-1165031-pxhere_com.thumb.jpg.bba5e8d8485eee4eb4bbd87849968145.jpg

De voordelen van een stoomoven

  1. Kies je voor een volwaardige stoomoven dan kun je hele maaltijden tegelijk in de oven bereiden. De meeste mensen weten wel dat je met een stoomoven perfect groente en vis kan bereiden. Maar met een volwaardige stoomoven behoren zelfs pasta of rijst tot de mogelijkheden. Je hebt (in ieder geval in theorie) geen fornuis of kookplaat meer nodig. Dat is heel handig én scheelt je ook nog eens afwas.
  2. Kies je voor een gedeeltelijke stoomoven? Zoals gezegd voegt dit apparaat alleen aan het begin van het bakproces stoom toe. Dat betekent dat gerechten zacht van binnen worden, maar toch een knapperig korstje krijgen. Dat is bijvoorbeeld ideaal voor het bakken van taarten, ovenschotels, lasagnes en broodjes.
  3. Met een stoomoven zijn je gerechten vaak een stuk sneller klaar dan met een conventionele oven. Ook kun je gerechten heel precies op de juiste temperatuur klaarmaken. Dat betekent dat ze niet aanbranden of te gaar worden.
  4. Door je eten te stomen, blijft de smaak beter behouden. Datzelfde geldt voor voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Daarnaast is het niet nodig om olie of boter te gebruiken. Zodoende is je eten minder vet.
  5. Wanneer je meerdere gerechten klaarmaakt in een stoomoven vindt er amper reuk- of smaakvermenging plaats. Door tegelijkertijd verschillende gerechten klaar te maken, spaar je tijd en energie uit. Ook heb je bij een stoomoven sowieso minder last van vervelende kookluchtjes.

1219465121_nature-plant-dish-meal-food-green-675868-pxhere.com(1).thumb.jpg.80089be9e43b66123280f2800fe9d6ef.jpg

De nadelen van een stoomoven

  1. Natuurlijk kennen stoomovens ook een aantal nadelen. Zo vraagt een stoomoven meer onderhoud dan een conventionele oven. Je zult ze bijvoorbeeld niet alleen moeten schoonmaken, maar ook moeten ontkalken.
  2. Ondanks dat het prijsverschil inmiddels iets kleiner wordt, zijn stoomovens over het algemeen nog altijd duurder dan conventionele ovens.
  3. Kies je voor een volwaardige stoomoven, dan zijn er natuurlijk ook gerechten die je niet klaar kunt maken. Althans: niet zo als je gewend bent.
  4. Voor veel mensen is een stoomoven een apparaat dat ze gebruiken naast hun conventionele oven. Het is voor hen geen vervanger. Dat betekent dat je dus twee apparaten neer moet zetten – tenzij je natuurlijk kiest voor een combi-apparaat met enkel een stoomfunctie.
  5. Wanneer je nog nooit met een stoomoven gewerkt hebt, zal het eerst even wennen zijn. Je moet oude recepten aanpassen aan deze nieuwe manier van koken. De meeste stoomovens kennen ook nog eens allerlei verschillende (en soms verwarrende) functies en programma’s.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...