Ga naar inhoud

4 gebruikstips voor je zonnepanelen


Kieskeurig.nl

2898 weergaven

Ben jij van plan om zonnepanelen aan te schaffen? Dan zijn er een aantal dingen waarmee je rekening moet houden omtrent het gebruik van je zonnepanelen. In dit blog geven we je een aantal gebruikstips, zodat je zeker weet dat je zonnepanelen zo lang mogelijk meegaan.

iStock-492025689.thumb.jpg.537b4a271ea2b5125283040afa8aba68.jpg1. Je zonnepanelen schoonhouden

Het spreekt natuurlijk voor zich dat je jouw zonnepanelen zo schoon mogelijk moet houden. Een stoffig en vies zonnepaneel zal immers veel minder stroom opleveren. In sommige landen bedraagt dit tot wel 30 procent! Gelukkig regent het in Nederland regelmatig, waardoor vuil en stof gemakkelijk van de panelen afspoelt. Om deze reden hebben zonnepanelen dan ook een vuilafstotende laag.

Soms kan het echter beter zijn om je zonnepanelen wat vaker schoon te maken. Bijvoorbeeld wanneer de hellingshoek van je dak minder scherp is, of wanneer je vlakbij een drukke weg, kanaal of vliegroute woont en er veel roet in de lucht zit. Industrie of houtkachels van buren kunnen hier ook voor zorgen. Ook hardnekkige vogelpoep is een reden om eens te schrobben. Het is belangrijk dat je dit nooit met hardnekkig schoonmaakmiddel doet. Kun je er zelf niet goed bij? Dan kun je een onderhoudscontract aanvragen voor periodieke schoonmaak en service aan je zonnepanelen.

2. Je zonnepanelen verzekeren

Natuurlijk wil je er zeker van zijn dat je zonnepanelen in het geval van schade of defect goed verzekerd zijn. Je hoeft deze echter niet apart te verzekeren; zonnepanelen vallen onder een opstalverzekering. Het is wel een goed idee om je verzekeraar te melden wanneer je zonnepanelen aan je huis toevoegt: de herbouwwaarde stijgt.

iStock-452698115.thumb.jpg.b4e0ce005d238de405f28ee3c013f47f.jpg3. Een accu voor je zonnepanelen

Met zonnepanelen verbruik je vaak niet alle stroom die je opwekt. Zeker op zonnige dagen kan het voorkomen dat je een aardig overschot hebt. Een oplossing daarvoor is een accu die je energie opslaat om dit op een later, minder zonnig moment, te gebruiken. Zeker met zicht op de afbouw van de salderingsregeling wordt dit steeds aantrekkelijker. Een accu voor thuisgebruik is wel een prijzige investering, de kosten van een dergelijk systeem beginnen bij zo’n drieduizend euro.

4. Denk toekomstgericht

Zonnepanelen zijn bij uitstek een investering die lange tijd (minimaal 25 jaar) mee moet gaan. Je energieverbruik blijft waarschijnlijk niet hetzelfde. Bijvoorbeeld: denk je aan gezinsuitbreiding? Of heb je opgroeiende kinderen? Reken er dan maar op dat je energieverbruik gaat stijgen. Ook een elektrische auto of het installeren van een warmtepomp gaat meer energie vragen. Bespreek dit dus van tevoren goed met je installateur, zodat je toekomstbestendig bezig bent.

Zonnepanelen zijn een goede investering in de toekomst. Zowel voor het milieu als je portemonnee. Door bovenstaande gebruikerstips in acht te nemen kun je het maximale uit je zonnepanelen halen.

Heb je vragen over zonnepanelen? Ga dan naar ons zonnepaneel forum.

Wil je helemaal niks missen over zonnepanelen? Schrijf je dan in voor de zonnepanelen livestream.

2 reacties


Aanbevolen reacties

Ik wil dit (zeker met die 30%) naar het rijk der fabelen verwijzen. 

Jaren terug eens de proef op de som genomen op nog nooit gereinigde panelen. Panelen waren erg vies van saharazand en ronde piektijd met veel opbrengst de proef op de som genomen. Ten eerste, Ze waren vies ten tweede Ze waren erg warm. Ben ze toen gaan afwassen met gewoon koud water en de opbrengst werd zichtbaar absoluut niks meer. I rest my case. 

Link naar reactie

Ook ik heb dezelfde ervaring met onder meer Saharazand. Op de panelen lag duidelijk zichtbaar een laagje zand, op het onderste deel, pakweg een derde van het paneel, had het zand zich ook nog eens opgehoogd. Genoteerd over een uur wat de opbrengst was, vervolgens schoongespoten met koud leidingwater en wederom een uur de opbrengst bijgehouden => zo goed als geen verschil!

Wat wel een verschil uitmaakte was de boom van de buren. Na het snoeien van behoorlijk wat takken bleek de opbrengst fors meer te worden.

aangepast door Ronald3689
Link naar reactie
Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...