Ga naar inhoud

Feiten en fabels over zonnepanelen


Kieskeurig.nl

922 weergaven

Over zonnepanelen worden een hoop waarheden en bijna evenzoveel onwaarheden verspreid. Lastig, wanneer je op zoek bent naar de juiste informatie om je beslissing voor zonnepanelen te vergemakkelijken. In dit blog leggen we een aantal feiten en fabels aan je voor.

1. Zonnepanelen vergen veel onderhoud

Fabel

De meeste zonnepanelen hebben een vuilafstotende coating waardoor stof en vuil geen kans krijgen. Dit verhoogt de kwaliteit en de hoeveelheid onderhoud die nodig is. En dat mag ook wel: je zonnepanelen moeten namelijk maar liefst 25 jaar mee kunnen.

2. Zonnepanelen zijn duur

Fabel

Dit is een fabel met een kern van waarheid. Het valt immers niet te ontkennen dat de prijs van kwalitatief goede zonnepanelen hoog ligt. Deze aanschafprijs kun je echter drukken door een gemeentelijke subsidie aan te vragen of de btw op je zonnepanelen terug te vragen. Daarnaast is het zo dat je de waarde van je woning verhoogt met zonnepanelen, en je aardig wat terugverdient op je energierekening. Dit maakt zonnepanelen dus een goede investering voor de toekomst. Gemiddeld verdien je je investering in 7 tot 9 jaar weer terug.

3. Zonnepanelen geven je vrijheid

Feit

Wie zonnepanelen op zijn dak heeft liggen, is minder of soms zelfs helemaal niet afhankelijk van energieleveranciers en de prijsstijgingen die daarbij horen.

4. Je hebt geen vergunning nodig voor zonnepanelen

Feit

In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak, mits je niet in een monumentaal pand woont. Wel zijn er een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen, zoals de helling van je dak. Om een goede eerste indruk te krijgen van de mogelijkheden voor jouw dak, kun je een energieadviseur langs laten komen.

1i0a1137-min_optimized.jpg.5b15a3cf22d40d2d878aa27268bd5831.jpg5. Je kunt beter wachten tot de technologie verbeterd is

Fabel

Een veelgehoorde fabel is dat de kwaliteit van zonnepanelen voortdurend verbeterd, en je dus beter nog een aantal jaar kunt wachten. Hoewel het eerste gedeelte een kern van waarheid bevat, is de huidige kwaliteit al ruim voldoende voor een hoog rendement. Daarnaast is de kwaliteit van zonnepanelen over de jaren heen stabiel gebleven. Door nog jaren te wachten op een hoger rendement zul je uiteindelijk dus duurder uit zijn.

6.  Er is geen landelijke subsidie voor zonnepanelen, wel vaak via je gemeente

Feit

Doordat de prijs van zonnepanelen flink is gedaald terwijl het rendement is gestegen, is er sinds een aantal jaar geen landelijke subsidie meer beschikbaar voor zonnepanelen. Wel is het zo dat een aantal gemeentes nog subsidies op zonnepanelen hebben, of tegen een gunstige rente een lening kunnen afsluiten.

Door alle feiten en fabels over zonnepanelen is het soms lastig om je research te doen. Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel een stuk wijzer op dit gebied, en kun je feit iets beter van fabel scheiden.

Heb je vragen over zonnepanelen? Ga dan naar ons zonnepaneel forum.

Wil je helemaal niks missen over zonnepanelen? Schrijf je dan in voor de zonnepanelen livestream.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...