Ga naar inhoud

De salderingsregeling: hoe zit het precies?


Kieskeurig.nl

675 weergaven

Wanneer je erover denkt om zonnepanelen aan te gaan schaffen, kom je met een aantal nieuwe termen in aanraking. Een belangrijke is de salderingsregeling. In dit blog leggen we je precies uit wat deze regeling inhoudt.

Wanneer je zonnepanelen hebt, wek je op sommige dagen meer stroom op dan je nodig hebt. Deze stroom kun je terugleveren aan het net, waarbij je op dit moment net zoveel terugkrijgt als wanneer je de stroom afneemt. Een klein zakcentje dus, bovenop het voordeel dat je al hebt door zonnepanelen op je dak te leggen.

1i0a1145-min_optimized.jpg.29dd934ed41b7c52124e8b2bdb70abad.jpgNa 2023 wordt de salderingsregeling (waarschijnlijk) afgebouwd

Althans, zo is de situatie nu. Na 2023 wil de Nederlandse regering de salderingsregeling langzaam gaan afbouwen. Dat betekent dat je ieder jaar minder krijgt voor de stroom die je teruglevert aan het stroomnet, totdat je in 2031 helemaal niet meer kan salderen. Tenminste, zo is het plan van de regering. Het is nog niet concreet of de salderingsregeling er uberhaupt komt in 2023.

Concreet betekent dit dat je ieder jaar 9 procent minder mag gaan salderen. Maar dit betekent niet dat je na 2031 geen geld meer terugkrijgt voor het terugleveren van elektriciteit. Naast de salderingsregeling krijg je namelijk nog steeds een (kleine) bijdrage voor het leveren van je ongebruikte elektriciteit.

Zijn zonnepanelen nog steeds een goede investering?

Ondanks het afbouwen van de salderingsregeling blijven zonnepanelen een goede investering. Gemiddeld duurt het 7 jaar voordat je je investering in zonnepanelen terug hebt verdiend. Koop je ze later, dan loopt de terugverdientijd op tot gemiddeld 9 jaar in 2030. Geen groot verschil, dus. Daarnaast verhogen zonnepanelen de waarde van je woning en leveren ze gratis groene energie. Daarom zijn zonnepanelen ook zonder de salderingsregeling een goede investering.

1i0a1137-min_optimized.jpg.dad11ef47a9dffa657838542753d16d8.jpgDe oplossing na 2023: slimmer gebruik maken van je apparaten

Als de salderingsregeling afgebouwd wordt, wordt het dus niet langer rendabel om stroom terug aan het net te leveren. Daarom wordt het de komende jaren nog belangrijker dat het rendement van je zonnepanelen overeenkomt met je gebruik. Hoe je dat doet? Door je apparaten slim te gebruiken. Zet bijvoorbeeld ’s middags in plaats van ’s nachts de wasmachine aan. Dan schijnt de zon en profiteer je direct van de zonne-energie. Let er hierbij wel op dat je niet al teveel stroomslurpende apparatuur tegelijk gebruikt. Voor je het weet gebruik je meer elektriciteit dan je opwekt. Gelukkig heb je hiervoor genoeg handige apps om dit te weten.

Al met al is de salderingsregeling niet veel meer dan een kleine wijziging in het beleid omtrent zonnepanelen. Dit is echter geen reden om geen zonnepanelen aan te schaffen. Zonnepanelen zijn en blijven voorlopig een goede manier om te investeren in de waarde van je huis, een lagere energierekening en een groenere planeet.

Heb je vragen over zonnepanelen? Ga dan naar ons zonnepaneel forum.

Wil je helemaal niks missen over zonnepanelen? Schrijf je dan in voor de zonnepanelen livestream.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...