Ga naar inhoud

5 nadelen van zonnepanelen


Kieskeurig.nl

2677 weergaven

Er wordt een hoop geschreven over de vele voordelen die zonnepanelen hebben. Maar er zijn ook wat nadelen van zonnepanelen. In dit artikel gaan we daar nader op in.

Zonnepanelen zijn een grote investering

Waarschijnlijk ben je hier al van op de hoogte, maar toch. Wist je dat zonnepanelen zo’n 300 tot 500 euro per stuk kosten? Dit is inclusief alle materialen en de installatie. Voor sommige consumenten of ondernemers is dat een grote investering. Gelukkig is er soms een gemeentelijke subsidie of kun je gebruikmaken van een energiebespaarlening van de overheid.

Zonnepanelen hebben onderhoud nodig

Wanneer de zonnepanelen eenmaal gelegd zijn, zullen deze ook onderhouden moeten worden. Eén a twee keer per jaar moet je de zonnepanelen schoonmaken. Je kunt dit zelf doen, maar dan is er een kans dat je de zonnepanelen beschadigd. Eens in de drie á vier jaar hebben de zonnepanelen een technische check nodig. Hierbij wordt gekeken of alles nog naar behoren werkt. Vaak kun je met het bedrijf dat de zonnepanelen plaatst een onderhoudscontract afsluiten.

De salderingsregeling wordt (langzaam) afgebouwd

Met de salderingsregeling konden eigenaren van zonnepanelen jarenlang energie terugleveren aan het stroomnet. Hiervoor ontvingen zij een kleine korting op hun energierekening. De salderingsregeling wordt echter langzaam afgebouwd. Dit zal stapsgewijs gebeuren vanaf 2023. Maar, zonnepanelen zonder salderingsregeling is desalniettemin een investering van waarde.

Zonnepanelen veranderen je huis en hebben de juiste ligging nodig

Misschien een open deur, maar wel eentje waar veel mensen mee te maken krijgen. Door zonnepanelen op je dak te plaatsen krijgt je dak een nieuw uiterlijk. Niet iedereen vindt zonnepanelen mooi. Het is belangrijk dat je zonnepaneel een goede ligging heeft om er een zo groot mogelijk rendement uit te halen. Als je zonnepanelen installeert moet je er dus voor zorgen dat ze niet geplaatst worden in de schaduw van bomen of andere huizen.

De opslag van elektriciteit

Zonnepanelen wekken niet alleen stroom op wanneer de zon schijnt. Ook als het bewolkt is wekt een zonnepaneel stroom op. Het probleem is echter dat je de opgewekte stroom direct moet gebruiken. En ‘s nachts heb je ook geen elektriciteit uit zonnepanelen. Om de opgewekte stroom op te slaan zijn er oplossingen, in de vorm van accu’s. Deze batterijen zijn alleen nog erg prijzig.

Al met al zijn zonnepanelen een goede investering, wanneer je de hierboven genoemde nadelen in gedachte houdt. De kwaliteit, de levensduur en het design blijven namelijk alleen maar verbeteren. Ook zonder salderingsregeling is het dus interessant om zelf je groene stroom op te wekken met zonnepanelen.

Heb je vragen over zonnepanelen? Ga dan naar ons zonnepaneel forum.

Wil je helemaal niks missen over zonnepanelen? Schrijf je dan in voor de zonnepanelen livestream.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...