Ga naar inhoud

De 5 meest gemaakte fouten bij de aanschaf van zonnepanelen


Kieskeurig.nl

15126 weergaven

De aanschaf van zonnepanelen is niet iets wat je zomaar doet. Er komt aardig wat research bij kijken, en het is mogelijk om fouten te maken bij de aanschaf. Om te voorkomen dat dat gebeurt, hebben wij dit blog geschreven.

Je ziet het steeds meer: zonnepanelen op de daken van huizen in je buurt of straat. En met recht, zonne-energie is de toekomst. Het is schone energie en bovendien een slimme investering. Met zonnepanelen haal je immers makkelijk zo’n 8-15 procent rendement, meer dan je spaargeld op de bank. Maar voor je een installateur het dak opstuurt, is het belangrijk om onderstaande veel gemaakte fouten even door te nemen.

iStock-1286309220.thumb.jpg.6fd1dec10bc19c45c9ddc50dfe92fb72.jpg1. Goedkoop is duurkoop

Laten we eerlijk zijn: we willen allemaal de beste deal. En aangezien zonnepanelen een aardige investering zijn, wordt het verleidelijk om hier en daar wat op de prijs te beknibbelen. De prijs zou eigenlijk een van de minst beslissende factoren moeten zijn in de aanschaf van zonnepanelen. Wat dan wel belangrijk is?

Een zonnepaneel moet minstens 25 jaar meegaan, daarom is het zaak dat dit van goede kwaliteit is en niet te veel onderhoud vragen. Kijk goed naar het merk en - misschien wel belangrijker - de bijbehorende certificaten. Merken met het VDE of TÜV certificaat staan voor duurzame kwaliteit.

2. Je dakonderhoud verkeerd plannen

Wanneer je dak volligt met zonnepanelen, wordt het lastiger (en duurder) om dakonderhoud te doen. Omdat zonnepanelen zoals gezegd minimaal 25 jaar mee moeten, zul je ook in de toekomst moeten kijken. Is jouw dak binnen nu en 25 jaar aan vervanging toe? Dan is het zaak om goed na te denken over het onderhoud. Soms is het dan beter om eerst je dak te vervangen.

3. Het belang van service onderschatten

Je kunt nog zulke mooie zonnepanelen hebben, maar wanneer er iets kapotgaat wil je graag dat het weer gerepareerd wordt. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de service die je leverancier of je merk je biedt. Zaken als een opbrengstgarantie of een extra lange garantietermijn zijn heel belangrijk.

1i0a1178-min_optimized.jpg.96a252e4d275490a2a2943879f11e13c.jpg4. Teveel panelen op je dak laten plaatsen

Wanneer je offertes voor zonnepanelen gaat opvragen, is het eerste uitgangspunt je energieverbruik (kWh). Meer panelen kosten meer geld, dus dan duurt het langer voordat je je investering terugverdiend hebt. Daarom is het als vuistregel dus belangrijk dat je niet meer panelen op je dak laat plaatsen dan je nodig hebt. Maar soms kan dit wel verstandig zijn. Wil jij in de (nabije) toekomst een elektrische auto gaan rijden? Of ben je van plan een warmtepomp aan te schaffen? Dan is het goed om hier alvast rekening mee te houden.

5. Niet genoeg rekening houden met de veiligheid

Verschillende aanbieders hebben vaak verschillende ideeën over hoeveel zonnepanelen er nou precies op een dak passen. Om in de toekomst niet voor onaangename verassingen komen te staan, is het belangrijk om je zonnepanelen te laten installeren door een installateur die bij Zonnekeurmerk is aangesloten. Dit keurmerk is door de overheid in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat zonnepanelen veilig geïnstalleerd kunnen worden.

Het aanschaffen van zonnepanelen is een proces dat niet over één nacht ijs gaat. Daarom is het belangrijk dat je op voorhand goed je research doet. Hopelijk helpen bovenstaande veelgemaakte fouten bij de aanschaf van zonnepanelen je verder in het maken van je keuze.

Heb je vragen over zonnepanelen? Ga dan naar ons zonnepaneel forum.

Wil je helemaal niks missen over zonnepanelen? Kijk dan onze zonnepanelen livestream terug.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...