Ga naar inhoud

Welke melk gebruik je voor cappuccino?


Kieskeurig.nl

4101 weergaven

Als je fabrikanten en supermarkten moet geloven, is het ’t best om speciale ‘opschuimmelk’ te gebruiken. Maar is dat inderdaad de beste melk voor cappuccino?

Speciale opschuimmelk voor je cappuccino? Die ook nog eens een heel stuk meer kost dan gewone melk? Sommigen zweren erbij. Maar het is alvast goed om te weten dat in ‘cappuccinoland’ Italië hard gelachen wordt om deze marketing-melk. Daar wordt gewoon en traditioneel volle melk gebruikt. Geeft een heerlijk schuim zonder gedoe. Helaas is er de ‘lepeltjestest’, een Nederlandse mythe die zegt dat je lepel op het schuim moet blijven liggen. Vergeet die regel, want in datzelfde al genoemde Italië bestaat ie niet.

iStock-184115403.thumb.jpg.d0549a226f794f6fc7f5eba125c1c559.jpgWat is opschuimmelk?
Opschuimmelk is een mix van volle en halfvolle melk plus extra eiwitten en suiker. Die melk wordt tot 120 graden verhit om ‘m te steriliseren en langer houdbaar te maken. De suiker maakt hem zoeter van smaak (en daarmee tegelijk ook ongezonder), terwijl de toegevoegde eiwitten voor steviger bubbels zorgen. Inderdaad: daar blijft je lepel op drijven. Bovendien is het vele tientallen Eurocenten duurder dan gewone, volle melk. Een (goede) barista zal dan ook nooit deze in elkaar geknutselde melk gebruiken, maar de al genoemde volle melk. Niet alleen goedkoper, maar uiteindelijk ook een stuk lekkerder. En als je per se een wat zoetere cappuccino wilt, kun je er altijd zelf nog een schepje suiker naar wens aan toevoegen.

iStock-171115183.thumb.jpg.0d61dddc8db02dcf0c576643257e9947.jpgSojamelk?
Voor vegetariërs is er eventueel nog sojamelk. Of dat de echte cappuccinosmaak oplevert? Dat moet iedereen voor zichzelf beslissen. Als je er niet echt gecharmeerd van bent kun je natuurlijk ook gewoon een melkloze koffiespecialiteit kiezen. Of gaan voor puur in de vorm van een espresso.

Ga voor vol
Concluderend kunnen we stellen: vergéét die speciale opschuimmelk. Het is niet alleen ongezonder dan reguliere volle melk, en een stuk duurder. Het levert ook niet een traditionele cappuccino op, maar een verzoette en verdikte variant die onder de streep minder lekker is dan romig schuim gemaakt van pure melk. Het is als met zoveel speciale ‘made for’-producten. Vaak is het originele, pure product beter én gezonder dan het gekunstelde marketingproduct. Anderzijds: als je de speciale opschuimmelk toevallig lekker vindt: ga ervoor. Maar gebruik het met mate.

iStock-530829318.thumb.jpg.d3bd9031f2236373409eaadcf2198949.jpgMelk opschuimen, hoe doe je dat?
Om melk op te schuimen kun je prima een simpel en goedkoop op batterijen werkend (of zelfs handbediend) melkfrottertje gebruiken. De betere koffiemachines beschikken over de optie om melk op te schuimen. Ook zijn er speciale melkopschuim-machientjes. Feitelijk een frotter gecombineerd met een verwarmingselement, in de vorm van een beker. Ideaal voor veelgebruikers. Let bij aanschaf op of je de onderdelen gewoon in de vaatwasser kunt meedraaien. Scheelt schoonmaakgedoe.

 

1 reactie


Aanbevolen reacties

Wij zetten nog altijd in een kan koffie met opgeschuurde melk. Hiervoor gebruiken we volle houdbare melk van de Aldi en dat gaat heel mooi. Goede dikke volle schuim. Heerlijk

Link naar reactie
Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...