Ga naar inhoud

Kieskeurig.nl

1844 weergaven

Het aantal koffiesoorten is - afhankelijk van de insteek - nagenoeg oneindig of eenvoudig categoriseerbaar. Maar in alle gevallen is de keuze smaakbepalend.

De omschrijving koffiesoorten kun je op meerdere manieren interpreteren. Ten eerste zijn er natuurlijk de vele koffievariëteiten, zoals cappuccino of Latte. Komen we zo op terug. Want we keren eerst terug naar de basis, ofwel de koffiebonen. En dan is het onderscheid in koffiesoorten ineens heel overzichtelijk, want er zijn er maar drie: Arabica, Robusta en Liberica. De laatstgenoemde is ongetwijfeld de minst bekende en kun je wat ons betreft ook snel vergeten. Hij is namelijk niet bijzonder smaakvol en ook nog eens een lage opbrengst heeft; alleen de eerste twee worden geteeld voor consumptie. Arabica is veruit de meest geteelde koffiesoort ter wereld (70%). Het cafeïnegehalte is vrij laag, wat leidt tot een prettige zoetige smaak. Robusta-planten groeien een stuk lager dan de op grotere hoogte (1500 meter) geteelde Arabica-planten. Het betekent dat Robusta meer cafeïne aanmaakt om de zichzelf te beschermen tegen ziekten en parasieten. Deze feature maakt dat Robusta in populariteit aan het stijgen is bij telers, hoewel op dit moment nog ‘slechts’ 30% van de koffiesoorten uit Robusta-bonen bestaat. Robusta heeft een kenmerkende, scherpe en stevige smaak, wat natuurlijk veroorzaakt wordt door dat hogere cafeïnegehalte.

Gemalen of zelf malen?

Een tweede onderscheid in koffiesoorten is te maken in hoe deze verkocht wordt: gemalen of als bonen. Heb je een koffiemachine die zelf bonen kan malen, dan levert dit eigenlijk altijd een betere smaak op. Gemalen koffie is ook niks mis mee, maar een eenmaal geopende verpakking blijft minder lang een topsmaak houden.  Als je geen heel grote koffiedrinker bent is het niet onverstandig om kleinere pakken koffie te kopen. De vacuümverpakte gemalen koffie blijft goed zolang deze in een vacuüm bewaard wordt, na openen gaat de kwaliteit relatief snel achteruit.

Wat voor koffiespecialiteiten zijn er?

Het is nagenoeg onmogelijk om alle koffiespecialiteiten op een rijtje te zetten, dat zijn er gewoon veel te veel. Als grof onderscheid kun je alvast een scheiding maken tussen filterkoffie en espresso. In het eerste geval - vooral populair in Nederland bijvoorbeeld - druppelt heet water gestaag door een in een filter geplaatste hoeveelheid gemalen koffie. Makkelijk, want je hebt in no time een volle koffiekan die langer warm gehouden kan worden. Perfect voor bijvoorbeeld vergaderingen. In het geval van espresso wordt onder hoge druk heet water door een vast filter geperst. Het levert een karakteristieke, stevige smaak op. Het is ook espresso dat de basis vormt voor de meeste koffiespecialiteiten. Kies je voor een stevig glas (warme) melk met een kop espresso erin, dan heb je een Latte. Koude melk met ijsblokjes plus eventueel suiker en (of) een ander smaakje erin levert een Frappé op. Alleraardigst is ook mokka, bestaande uit warme chocolademelk met een scheut espresso afgetopt met een flinke toef slagroom of gestoomde melk. Wetenswaardigheidje: de mokkabar was een van de populairste zo niet dé populairste uitgaansgelegenheden in de voormalige DDR. Met name Oost-Berlijn had er vele. En je vindt ze er nog steeds!

E4A2D22F-84B0-4CD2-8380-4CE6F5FD8479.jpeg.7ae5c05106092eda61f4a62a8cb12737.jpeg

Een Eis, Milch & Mokkabar in Magdeburg (bron: Wikipedia / Deutsches Bundesarchiv)

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...