Ga naar inhoud

Hoe vergroot ik de harddisk na installatie van Windows Millennium ?


Aanbevolen berichten

Ik heb een computer met Windows Millennium erop, helemaal intact. Onlangs de harddisk (c-schijf) van 20gb kapot gegaan en vervangen door gloednieuwe van 160gb. Na aanzetten computer per ongeluk de optie "niet c-schijf vergroten" gekozen, hierna installatie van Windows Millennium met de originele fabrieksdiscen volbracht. Hierna is de capaciteit op de harddisk slechts 1.99gb. Hoe vergroot ik de harddisk naar 160gb ? Is er free software op Internet om dit te voldoen ? Of is er een handeling binnen mijn computer te voldoen ? Originele fabrieksdiscen geven geen optie voor deinstallatie van Windows Millennium en geen optie voor schijf vergroten (partitie), wel systeem herstellen en formateren of alleen herstellen. Wat is de oplossing ?
Link naar reactie
Ik kan het niet laten om te vragen waarom je met ME wil gaan werken. Als je een te oud beestje hebt staan kan je VEEL beter voor Linux kiezen. Dan werk je tenminste ook nog veilig. Zelf als je zelf goed uit kijkt en een goede virusscanner/firewall hebt lopen (op ME??) blijft een OS zonder updates gewoon open en gevaarlijk, zelfs Linux. Als Linux-gebruiker zou ik natuurlijk zelf even een live-usb maken, Gparted installeren en vanuit daar verder werken. Maar de meeste mensen zullen liever kiezen voor https://www.easeus.com/partition-manager-guide/usb-bootable-partition-manager.html Haal alles van de schijf weg, maak een nieuwe partitie aan en installeer ...ahum... ME er maar op.
Link naar reactie
Het gemakkelijkst gaat het met b.v. Minitool Partition Wizard maar daarvoor moet je misschien de disk even in een moderne pc hangen om het te kunnen draaien. Partition Magic was destijds mogelijk het beste programma om zoiets te doen in een tijd dat daar mogelijk nog geen andere software voor was, maar was geen free- of shareware. Misschien nu wel ergens voor heel weinig te vinden.
Link naar reactie
Hallo Kasander1, Bedankt voor je reactie. Probleem is dus dat ik die harde schijf niet leeg krijg/ dat Windows Millennium krijg ik er niet af, wat dus een vereiste is zoals ik begrijp om partitie te kunnen maken. Ik werk op één van me computers met ME omdat dat sinds het jaar 2000 prima gaat, met name tekstverwerken en nog een paar programma's en geen internet dus virus aanvallen en crashes zijn vrijwel uitgesloten. Als ik stop met deze pc kan ik alles ME software en printer etc. ook wel weggooien. :-( Hallo Homer, Jij ook bedankt voor je reactie. Inderdaad even idee om de disk in een moderne pc te zetten. Ik heb trouwens ook harddiscen op internet gevonden die hier van toepassing zijn (dus IDE) voor heel weinig geld, dus als het niet gaat lukken zet ik er een totaal nieuwe disc in en kies ik voor het installeren van ME wel eerst even de optie schijf groot maken. Alletwee bedankt, ik heb weer info en ga aan de slag :-)
Link naar reactie
Bedankt voor de reactie terug. Dat maak je hier niet vaak mee. Zelf heb ik een totaal van de buitenwereld afgesloten XP voor antieke (recovery-)software. Werkt nog steeds het beste. Maar alles wat tijdelijk aangesloten heeft gezeten gaat daarna als eerste door de scanners. Er zijn diverse (gratis) manieren om een schijf leeg te maken maar een nieuwe kopen kan natuurlijk ook.
Link naar reactie
Hallo Kasander1, Graag gedaan en ik vind het wel zo netjes om feedback te geven. Ik had gedacht die nieuwe HDisc erin te kunnen zetten net als een batterij in een speelgoedautootje ofzo, klik en klaar maar niet dus (haha). Die meldingen van de pc zijn betreffende formulering en communicatie ook niet altijd zoals het zou moeten en zodoende is dat ook een struikelblokje. Zie hier even wat ik kreeg na aansluiting van de HDisc p het scherm : Uw computer bevat een schijf die groter is dan 512 mb Deze versie van Windows biedt verbeterde ondersteuning voor grote schijven, waardoor schijfruimte op grote schijven efficiënter wordt gebruikt en schijven van meer dan 2 gb als één schijf kunnen worden geformatteerd. Belangrijk : Als u ondersteuning voor grote schijven inschakelt en nieuwe schijven maakt op dit station, kunt u geen toegang verkrijgen tot de nieuwe schijf of schijven met behulp van andere besturingssystemen; dit geldt voor bepaalde versies van Windown 95 en NT en voor oudere versies van Windows en MS-DOS. Bovendien kunnen schijfhulpprogramma's die niet expliciet zijn ontworpen voor het FAT32-bestandssysteem, niet met dit station werken. Als u toegang wilt verkrijgen tot dit station met behulp van andere besturingssystemen op oudere schijfhulpprogramma's, schakelt u ondersteuning voor grote schijven niet in. Wit u ondersteuning voor grote schijven inschakelen ? Yes or No -- Hier had ik dus No gekozen en krijg melding -- Huidige vaste schijf : 1 Kies één van de volgende opties : 1 DOS-partitie of logisch station kiezen 2 Actieve partitie kiezen 3 Een partitie of logisch DOS-station verwijderen 4 Partitiegegevens weergeven -- Hierna had ik dus optie 1 gekozen -- Zodoende heeft de HDisc maar 1.99 gb beschikbaar gesteld en mijn Windows Millennium daar geplaatst, dus geen ruimte meer voor printer software etc. Beter zou zijn als die pc kort en krachtig vraag : We herkennen je aangesloten nieuwe HardDisc, hoe groot is deze in gb ? Welk systeem wil je erop zetten ? Wil je partities maken ? Zoiets........ Naast dit alles las ik ook dat een Harde Schijf ongeveer een levensduur van 10 jaar maar heeft, afhankelijk ook van gebruik natuurlijk. Die van mij 19 jaar en ratelde af en toe al wat en het had soms moeite met printopdrachten, dan printe deze wel makkelijk teksten maar posters met veel plaatjes deed ie dan niet en je kreeg melding van : Gegevensfout (cyclische redundantiecontrole). Nu dit alles gebeurd is ga ik wel serieus rekening houden met levensduur van onderdelen etc. Het scherm was trouwens nog met beeldbuis, had het 14 jaar gedaan en eenvoudig vervangen door flatscreen. Al met al heb ik bij deze PC de originele fabrieksdiscen dus in geval van crashes kan ik altijd mijn pc weer in orde maken, zo ook printer en software die ik destijds nieuw in de winkel kocht dus die blijven het doen. :-) Groetjes :-)
Link naar reactie
  • 4 weken later...
@Kasander1 Sorry hier ben ik weer, was even weg. Voordeel van die oude spullen is dat als je nog wat vind is het vaak goedkoop want in principe werkt niemand (meer) met dat oude spul (hehe), nadeel is oude is moeilijk te vinden. Maar goed nu om het probleem op te lossen is of weten hoe ruimte op de Hdisc te maken, of leeg maken en dan opnieuw de procedure voldoen op de goede manier, of compleet nieuwe lege Hdisc erin. Nu heb ik onlangs nog 2 van die oude IDE Hdiscen gekregen van iemand, en wel 120 en 80gb dus het plezier kan niet op. Eigenlijk wil ik die ik er nu in heb (160gb) behouden, daarvoor zou makkelijks zijn deze Hdisc in een andere pc te plaatsen en dan compleet leeg te maken en dan terug in mijn WMillennium pc. Nadeel is weer de moderne pc's zijn SATA aansluitingen......Kasander als jij me door het opschonen van mijn Hdisc kan praten graag, maar kan je dat via mijn WMillennium Pc ?? Super dank voor je reacties zo ver......
Link naar reactie

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...