Wasmachine met waterstop: hoe werkt het?
Ter voorkoming van waterschade door een lekkende wasmachine kan een waterstop/waterslot uitkomst bieden. Een waterslot kun je herkennen aan een verdikking aan het uiteinde van de watertoevoerslang. Deze slang wordt meestal meegeleverd bij een nieuwe wasmachine, maar kun je eventueel ook los kopen.
Soorten beveiliging tegen lekken
De meeste nieuwe wasmachines worden geleverd met beveiliging tegen lekken. Er zijn 3 typen waterbeveiliging in een wasmachine, namelijk slangbeveiliging, overloopbeveiliging en een bodemsensor. Het kan zijn dat een wasmachine 1, 2 of zelfs alle typen beveiligingen heeft.
Slangbeveiliging
De slangbeveiliging zit in de watertoevoerslang van de wasmachine ingebouwd. De watertoevoerslang met slangbeveiliging bestaat uit 2 lagen. Wanneer de binnenste slang lekt, komt er water tussen de 2 lagen. Dit wordt gedetecteerd, waardoor vervolgens de watertoevoer wordt afgesloten.
Overloopbeveiliging
De overloopbeveiliging houdt het waterpeil in de trommel van de wasmachine in de gaten. Zodra het waterpeil te hoog is, pompt de wasmachine het water direct weg om lekkage te voorkomen.
Bodemsensor
Vooral in de nieuwste wasmachines wordt de bodemsensor toegepast. Zoals de term al aangeeft, bevindt deze sensor zich op de bodem van de wasmachine. De bodemsensor detecteert water in de ingebouwde lekbak van de wasmachine. Zodra de bodemsensor water detecteert, kan de sensor de wasmachine uitzetten of de watertoevoer sluiten.
Externe preventiemiddelen ter bescherming tegen lekkage
Indien jouw wasmachine geen of te weinig beveiliging biedt tegen lekkage, zijn er ook externe preventiemiddelen om lekkage van de wasmachine te voorkomen / de schade door water te beperken.
Waterslot
Indien jouw wasmachine geen slangbeveiliging heeft, kun je overwegen een losse waterslot aan te schaffen. De waterstop sluit je aan tussen de kraan en de watertoevoerslang van de wasmachine. Op het waterslot kun je de maximale hoeveelheid water instellen dat door de waterstop stroomt. Het waterslot sluit de watertoevoer automatisch zodra er teveel water doorheen stroomt.
Dubbelwandige toevoerslang
Ook is de dubbelwandige watertoevoerslang los verkrijgbaar. Deze werkt hetzelfde als de slangbeveiliging (eerder vermeld). Een dubbelwandige toevoerslang is in vele gevallen ook in combinatie met een waterslot verkrijgbaar.
Lekbak
Tot slot bestaat er een externe lekbak om waterschade door lekkage te voorkomen. De lekbak plaats je onder de wasmachine. Indien de wasmachine lekt, vangt deze lekbak het water op.
Een externe lekbak is overbodig als je een wasmachine hebt met een bodemsensor, aangezien hier al een interne lekbak inzit en de sensor op tijd maatregelen neemt zodra hij water detecteert in de lekbak.
Reinigen van de wasmachine
Ook is het reinigen van de wasmachine van essentieel belang om lekkage in de wasmachine te voorkomen. Door het draaien van een kookwas (eens in de maand) zorg je ervoor dat onder andere aangekoekte zeepresten worden verwijderd. Daarnaast is ook het schoonhouden van de filters belangrijk om verstopping en lekkage te voorkomen. Op deze manier hou je de leidingen vrij om het water af te voeren.
0 reacties
Aanbevolen reacties
Er zijn geen reacties om weer te geven.