Ga naar inhoud

Kieskeurig.nl

1677 weergaven

Een deel van de wasmachines beschikt over koolborstels. En die moeten zo af en toe vervangen worden. Een heel ingewikkelde klus is dat niet, gelukkig.

Loopt je wasmachine niet lekker, hoor je knetterende geluiden uit de motor of draait de trommel (bijna) helemaal niet meer? Dan is de kans groot dat de koolborstels (zie afbeelding hierboven, afkomstig van Wikipedia) van de wasmachine-motor versleten zijn. Zijn gelukkig geen dure onderdelen, dus daar hoef je alvast niet wakker van te liggen. Wel is zaak om na te gaan of de ‘draaiproblemen’ daadwerkelijk veroorzaakt worden door versleten koolborstels. Ook de aandrijfriem van de trommel kan gekkigheden veroorzaken. Beschikt jouw wasmachine bovendien over een moderne borstelloze motor, dan kunnen de koolborstels vanzelfsprekend ook niet versleten zijn en moet de oorzaak elders gezocht worden.

Let op: water en elektriciteit zijn geen vrienden

Heb je de oorzaak van je haperende wasmachine uiteindelijk op versleten koolborstels terug kunnen voeren, dan is het tijd voor een waarschuwing vooraf. Als je geen enkel gevoel voor techniek hebt, ga dan niet zelf lopen sleutelen aan je wasmachine. Bij apparaten waar water en elektriciteit samenkomen, is het extra opletten geblazen. Ga je toch zelf aan de slag, dan is het zaak om de correcte koolborstels voor de motor in jouw wasmachine te bestellen. Als het goed is vind je het juiste type in de handleiding van het apparaat. Of vraag het na bij een in witgoed-onderdelen gespecialiseerde winkel of leverancier.

Hoe vervang ik de koolborstels?

Heb je de koolborstels in huis, dan moet je voordat je begint de stekker van de wasmachine uit het stopcontact trekken. Ook draai je de watertoevoerkraan dicht. Check dat allemaal nog een keer extra. De motor bevindt zich meestal onderin de wasmachine en is redelijk makkelijk bereikbaar. Wel geldt dat je de achterkant van de wasmachine moet verwijderen, een goed passende schroevendraaier is het minimale dat je aan gereedschap moet hebben. Is de motor eenmaal toegankelijk, dan dien je meestal de bedrading los te koppelen (schuifstekkers). Noteer goed hoe een en ander was aangesloten, of maak een foto voordat je begint. Vervolgens moet je de koolborstels losschroeven verwijderen. Plaats de nieuwe, schroef ze vast en prik de kabels terug.

Werkt het met de vervangen koolborstels?

Controleer nog een keer heel goed of alles goed vastzit en correct aangesloten. Schroef de achterkant van de wasmachine weer terug, prik de stekker van de wasmachine terug in het stopcontact en draai de waterkraan weer open. Als het goed is, draait je wasmachine nu weer als een zonnetje! Niet? Dan zit er mogelijk toch een kabel verkeerd aangesloten of is er iets anders aan de hand. In dat geval kun je alles nog eens nauwkeurig checken. En wordt het – als je niks kunt vinden – mogelijk tijd om een monteur in te schakelen. Blijf er wellicht ook even een poosje bij staan als je de eerste was na vervangen van de borstels draait. Als je na een paar minuten geen gekke geluiden hoort of vonkerige geluiden constateert kun je concluderen dat de operatie geslaagd is.

Wasmachinemotor (bron afbeelding: https://pixabay.com/photos/washing-machine-engine-engine-block-569544/)

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...