Ga naar inhoud

Vermoeide ogen door monitor: hoe voorkom je dat?


Kieskeurig.nl

1179 weergaven

Dansen aan het einde van een werkdag ook bij jou de lettertjes over het scherm? Geïrriteerde ogen, troebel zicht en moeite met focussen zijn bekende vermoeidheidskwalen voor wie op dagelijkse basis veel voor een monitor zit. Blijvende schade levert dat voor zover bekend niet op, maar vervelend is het wel. Bovendien heb je maar één paar kijkers, waar je dan ook zuinig op wil zijn. Probeer eens de volgende drie tips.

We durven wel te stellen dat vermoeide ogen de laatste tijd meer mensen treft dan ooit tevoren, omdat er tegenwoordig veel thuisgewerkt wordt. Waar je op kantoor geregeld wegkijkt van je scherm om een babbeltje met een collega te maken, is het thuis iets te eenvoudig om uren achter elkaar naar je monitor te turen. Wanneer je naar je beeldscherm kijkt, knipper je minder vaak met je ogen en staar je voortdurend naar hetzelfde punt. Gevolg is dat de spieren in je oog zelden rust krijgen, met de eerder genoemde klachten tot gevolg.

curved.jpg.063820051f66a866709353c54856de3d.jpgNeem genoeg afstand
Misschien herken je het wel dat je gedurende de dag met je neus telkens dichter naar de monitor kruipt. Naast het feit dat dit geen ideale houding is voor met name je rug- en nekspieren, stellen je ogen het ook niet op prijs om zo dicht bovenop het beeld te zitten. Over het algemeen wordt aangeraden om ongeveer een armlengte afstand (50 á 60 cm) te houden tussen je ogen en het scherm. Dit hangt echter ook af van het schermformaat. Bij een forse ultrawide-monitor bijvoorbeeld, zit je het liefste nog wat verder weg.

iStock-166008883.thumb.jpg.5eae4eb4b0b618c362ebc57b140fc53f.jpgHoud de 20-20-20-regel aan
De 20-20-20-regel houdt in dat je iedere 20 minuten van je scherm wegkijkt, om 20 seconden naar een object te kijken dat 20 'voet' (6 meter) van je afstaat. Idealiter staat je bureau in de buurt van een raam, dan kun je mooi even naar buiten kijken. Los van het feit dat je ergens anders op focust, knipper je op zo'n moment ook meer. Het traanvocht dat vrijkomt, helpt tegen droge ogen. 

Als je geconcentreerd aan het werk bent, verlies je die 20 minuten natuurlijk gemakkelijk uit het... oog. Er bestaan dan ook allerlei gratis programmaatjes die je er tijdig aan herinneren. Voor Windows heb je bijvoorbeeld '202020' en voor macOS is 'Breaks For Eyes' een goed voorbeeld.

iStock-1215380721.thumb.jpg.0b2db174e56ab59b1748a64e8d282c9c.jpgControleer je instellingen
Met name wanneer je een QHD- of zelfs 4K-monitor op je bureau hebt staan, ogen letters en icoontjes weliswaar hartstikke scherp, maar mogelijk ook piepklein. Dit vanwege de hoge resolutie waarin ze worden weergegeven. Gevolg: je ogen moeten nog meer moeite doen om de informatie tot zich te nemen.

Je kunt de resolutie weliswaar verlagen, maar dat ziet er niet zo mooi uit. Zowel Windows als macOS bieden gelukkig opties om het lettertype en bepaalde onderdelen van het besturingssysteem te vergroten, zonder dat je inlevert op het haarfijne beeld. Loop de instellingen eens door en kijk of het scheelt. Bevalt het niet, dan zet je het net zo eenvoudig weer terug.

Bij Windows ga je naar Instellingen > Beeldscherm > Schaal en lay-out. Op macOS zijn veel programma's te schalen door de Apple-toets het plusteken op het toetsenbord tegelijkertijd in te houden. Op Windows-werkt dit overigens ook, maar dan met de Ctrl-toets. Wedden dat dit al een wereld van verschil maakt? Zo komen ook je ogen comfortabel de werkdag door!

  • Like 1

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...