Ga naar inhoud

Is een 'dure' HDMI kabel beter dan een goedkopere versie?


Kieskeurig.nl

4047 weergaven

HDMI-kabels heb je in alle soorten, maten en prijsklassen. Sommigen zijn ‘exorbitant’ duur, andere koop je voor bijna een appel en een ei. Wat zijn de verschillen?

iStock-1264203598.thumb.jpg.176bdff6a9d74e0a7d22bffec6ed466d.jpgVooropgesteld – zoals altijd: alle waar naar z’n geld. Een wel heel extreem goedkope HDMI-kabel is mogelijk van dusdanig inferieure kwaliteit dat het ding geen lang leven beschoren zal zijn. Of de afscherming is zo slecht dat er makkelijk storingen kunnen ontstaan. Maar er is ook nog een verschil tussen ‘normaal’ geprijsde kabels en veel duurdere exemplaren. Dat heeft ten eerste vaak alles te maken met het soort kabel. Sommige HDMI-kabels zijn alleen geschikt voor Full HD en anderen kunnen moeiteloos 8K aan. In het eerstgenoemde geval – Full HD ofwel 1080p-capabel hebben we het over cat 1-kabels. Die zijn zonder meer het goedkoopst en voor alles wat Full HD betreft inzetbaar. Heb je geen 4K of hogere bron, dan heeft het gebruik van een duurdere kabel geen zin. Heb je een 4K bron en een 4K tv, dan moet je op zoek naar een cat 2.0-kabel (feitelijk werkt 1.4 ook al, maar het prijsverschil tussen de modernere 2.0 en 1.4 is prijstechnisch niet heel veel). Die is inderdaad ontworpen voor 4K en voorzien van de benodigde interne afscherming. Ben je in het gelukkige bezit van een 8K-bron én een 8K-tv, dan is er eveneens de cat 2-HDMI-kabel (lees wel even door voor de grote ‘maar’!). Let daarbij op dat het altijd de maximale resolutie en verversingsfrequentie van de bron is die de kabelcategorie bepaalt. Het levert geen enkele kwaliteitswinst op als jij bijvoorbeeld een Full HD gameconsole op een 8K-tv aansluit met een duurdere kabel. Full HD blijft van bron tot en met tv Full HD.

B6A51357-3B63-417F-B5E2-0BA015C6EC6C.thumb.jpeg.a6adb3f97561b8d9dc392b64683ea604.jpeg30 Hz

Er is nog één addertje onder het gras in de vorm van cat 2-HDMI-kabels. Dit is zoals gezegd óók een 8K-capabele kabel, maar dan eentje met een maximale verversingsfrequentie van 30 Hz. Als je niet zeker weet of jouw bron en tv 60 Hz ondersteunen (die kans is anno nu vrij groot namelijk!) dan koop je ’t best een cat 2.1-kabel. Alleen daarmee haal je (storingsvrij) die 60 Hz verversingsfrequentie.


Ethernet

Tot slot zijn er nog HDMI-kabels met ingebouwd ethernet. Die heb je alleen nodig als zowel bron als doel die mogelijkheid ondersteunen en er ook daadwerkelijk gebruik gemaakt van wordt. Op de kabelverpakking worden de ethernetmogelijkheden veelal duidelijk vermeld; vraag het desnoods nog even na. Sowieso is het een goede zaak om voor aanschaf van een kabel waarmee je het onderste uit de kan wilt halen in jouw setup, de handleidingen van alle apparaten even goed door te spitten. Er zijn namelijk ook nog allerlei subcategorieën als 2.0 en 2.1, die elk weer net wat extra functies en bandbreedte toevoegen.

Omschrijving in plaats van categorie

Zoals je hierboven al gemerkt hebt, is de onderverdeling in categorieën wat rommelig waarbij er ook overlap te zien is. Tegenwoordig gebruikt de HDMI-organisatie dan ook meer praktisch omschreven categorieën. Te beginnen bij HDMI Standard voor Full HD en ook 720p, High Speed (4k met max 30 Hz verversingsfrequentie), High Speed Premium (onder meer 4K @60 Hz) en Ultra High Speed (8k @60Hz). Lees de verpakkingen alvorens tot definitieve aankoop over te gaan, om een (soms dure) kat in de zak te voorkomen.

Waar let jij op tijdens het kopen van een HDMI kabel?

1161948252_KieskeurigCommunity-aanjaagblokonderartikel-topicenblogcommunitymetcommunitybeeldmerk.thumb.png.a97a1202640866b2d5f49ced55a1d3ca.png

  • Like 1

5 reacties


Aanbevolen reacties

Bij een UHD 4K TV is het wel duidelijk waarneembaar of je een A-merk kwalitatieve HDMI-kabel aansluit van bijv. AudioQuest of een HDMI-kabel van bijv. de Hema.

Ik spreek uit ervaring...

Link naar reactie

Aan het type..?  Geen idee waar je dit vandaan hebt, maar het is grote onzin… Nogmaals ik spreek uit ervaring daar ik een 15-tal HDMI kabels uitgebreid heb uitgetest van div. merken en div. prijsklassen.

Link naar reactie

Ik heb ze ook allemaal geprobeerd met mijn Hometheater setup, en die dure merken waren echt niet beter!

De 4K high-speed van de Action doet het net zo goed.

Link naar reactie
Op 10-4-2022 om 17:42, ariedehaan zei:

Aan het type..?  Geen idee waar je dit vandaan hebt, maar het is grote onzin… Nogmaals ik spreek uit ervaring daar ik een 15-tal HDMI kabels uitgebreid heb uitgetest van div. merken en div. prijsklassen.

Hey Arie,

Dat is wel interessant. Kan ik de testuitslagen ergens vinden?

Link naar reactie
Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...