Ga naar inhoud

Is een laser-projector iets voor mij?


Kieskeurig.nl

5403 weergaven

Laser-projectors zijn – zeker voor thuisgebruik – een relatief nieuwe ontwikkeling. Toch lijkt er veel toekomst in te zitten vanwege diverse unieke eigenschappen. Maar is het iets voor jou, op dit moment?

In feite zijn er voor thuis- en zakelijk gebruik drie typen projectoren (beamers) in zwang. De eerste categorie raakt eigenlijk al uitgefaseerd, waarmee we doelen op het type met een meer traditionele lamp als lichtbron. Dergelijke lampen hebben een vrij korte levensduur en zijn flink aan de prijs als ze vervangen moeten worden. De lichtopbrengst is tegenwoordig heel redelijk. Toch zijn deze projectoren eigenlijk niet meer de moeite om aan te schaffen, want ze zijn ingehaald door de LED-projector. Met – zoals de naam al doet vermoeden – een witte LED als basis. Net als bij de lampgebaseerde projector wordt het licht daarbij door een rood, groen en blauw filter (ofwel de primaire kleuren) geleid waarna het beeld weer wordt samengevoegd tot een geheel. LED-projectoren hebben veelal een hogere lichtopbrengst dan lamp-projectoren. Veel belangrijker is het feit dat een LED veel en veel langer mee gaat dan welke lamp ook. 20.000 branduren of meer zijn gemeengoed. Voor de meeste gebruiksscenario’s thuis zal gelden dat je er gedurende de levensduur van het apparaat geen omkijken meer naar hebt. LED-projectoren zijn – afhankelijk van de resolutie, lichtsterkte en mogelijkheden – tamelijk tot goed betaalbaar geworden.

741B04F6-8531-4857-B77B-A6CC4C59DBAF.thumb.jpeg.a481bddb70882b6aa2fc24f138917b33.jpeg

Drie lasers

Toch staat de opvolger van de LED-projector al in de startblokken (al gokken we dat er altijd een plek blijft voor eerstgenoemde, omdat het allemaal relatief simpel en dus voor een lage prijs te fabriceren in elkaar steekt). De laserprojector maakt als basis gebruik van een drietal laser-LED’s in de kleuren rood, groen en blauw wederom. De laserstralen worden op door een van minuscule spiegeltjes voorziene chip gereflecteerd, door een lenzenstelsel geleid en uiteindelijk geprojecteerd. Voordeel van de laserprojector is, dat er voor iedere primaire kleur een aparte lichtbron is. Samenvoegen levert dus geen verlies, maar winst op in lichtsterkte.

Van alles méér

Laserprojectoren bieden over het algemeen een breder kleurenspectrum, hebben een hogere lichtopbrengst en hogere contrastwaarden. Dat maakt ze prima geschikt voor ruimten die niet of niet goed verduisterd kunnen worden. In een thuisbioscoop die je volledig donker maakt kan het wellicht zelfs iets te veel van ’t goede zijn. Voorafgaand aan een beoogde aanschaf is het zeker geen slecht idee om diverse projectoren eens in werkende toestand te bekijken!

Aan de prijs

Een laserprojector is zoals gezegd vrij nieuwe techniek. Het maakt dat ze nog erg aan de prijs zijn, vanaf enkele duizenden Euro’s. Dat is een hoop geld, dus je moet bij aanschaf ook kijken naar toekomstbestendigheid. Gelukkig hebben de meeste exemplaren een resolutie van tenminste 4K, dus je kunt er een tijd mee vooruit denken we. Qua levensduur van de lichtbronnen zit je alvast goed: een laser-LED gaat in principe min of meer even lang mee als een reguliere LED, ofwel: 20.000+ uur is geen uitzondering. Het is beslist een mooie techniek, maar bedenk wel dat je als je nu instapt meebetaalt aan de ontwikkelprijs en veel minder profiteert van een ongetwijfeld in de nabije toekomst losbarstende concurrentiestrijd.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...