Ga naar inhoud

Een goede gamemonitor kopen: waar moet je op letten?


Kieskeurig.nl

1205 weergaven

Je wilt graag een goede gamemonitor kopen, maar weet niet zo goed waar je precies op moet letten. Komt dat je bekend voor? Lees dan snel verder: we zetten in dit artikel namelijk de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje.

Waarom zou je kiezen voor een gamemonitor?

Je hebt flink geïnvesteerd in een goede pc. Het enige dat nog ontbreekt, is een goede monitor. Kies bij voorkeur voor een echte gamemonitor. Met een gamemonitor haal je namelijk het beste uit je pc. Een goede gamemonitor is daarmee minstens zo onmisbaar als een gamemuis of een headset.

Wat is een gamemonitor?

Maar wat is een gamemonitor eigenlijk? Waarin verschilt een gamemonitor van een ‘gewone’ monitor? Er bestaat helaas geen eenduidige definitie. Zowel fabrikanten als gamers gebruiken allemaal hun eigen criteria. Waar iedereen het echter wel over eens is, is dat een gamemonitor een hogere verversingssnelheid moet hebben dan een gewone monitor. Laten we ons lijstje met aandachtspunten bij het kopen van een gamemonitor daarom met verversingssnelheid aftrappen.

game-screen-display-device-electronic-device-technology-computer-monitor-1608779-pxhere_com.thumb.jpg.a283ffe12271698b7e250cb8d9b809f7.jpg

1. Verversingssnelheid

Met frames per seconde (fps) drukken we de hoeveelheid frames uit die je monitor in één seconde weergeeft. Een hogere fps zorgt voor een vloeiende, snellere ervaring. Wil je een hogere fps? Dan is het natuurlijk belangrijk krachtige hardware te kopen. Vergeet echter ook de verversingssnelheid (ook wel refresh rate genoemd) van je monitor niet. Een voorbeeld: een gamemonitor met een verversingssnelheid van 60Hz ververst zijn beeld 60 keer per seconde en kan dus nooit 120 fps tonen. Kies daarom voor een gamemonitor met een hogere verversingssnelheid, bij voorkeur van meer dan 120Hz.

2. Resolutie

De resolutie van een monitor is het aantal pixels dat maximaal kan worden weergegeven op het scherm. Steeds meer mensen kiezen voor een 4K-monitor. Om van al die pracht en praal te kunnen genieten, heb je echter wel een flink krachtige videokaart en processor nodig. Heb je een krachtpatser van een pc staan? Dan kan het zeker de moeite waard zijn om een 4K-gamemonitor te overwegen. Deze resolutie (3840x2160p) is namelijk maar liefst vier keer zo scherp als Full HD (1920x1080p). Als tussenoplossing zou je ook kunnen kiezen voor een 1440p-monitor (2560×1440p).

3. Responstijd

Ten derde noemen we responstijd van een monitor. De responstijd is de snelheid waarmee een pixel van zwart naar wit gaat en weer terug. Bij een te langzame responstijd zie je bij beweging een soort waas, ook wel ghosting genoemd. Hoe sneller de responstijd van je gamemonitor, hoe beter. Een responstijd van vijf milliseconden is snel, maar bij voorkeur kies je voor twee milliseconden of minder. Over het algemeen vind je de snelste responstijd bij zogenoemde TN-schermen. Daarover hieronder meer.

electronics-light-purple-magenta-lighting-stage-1561945-pxhere_com.thumb.jpg.f34745818fefaefcfb1f1bf7dd2674ed.jpg

4. Schermtechniek

Bij het kopen van een gamemonitor kun je kiezen voor verschillende soorten schermen, zoals TN, IPS en VA. Al deze schermen hebben hun eigen voor- en nadelen. Een TN-scherm heeft zoals gezegd de laagste responstijd, wat ideaal voor shooters is. IPS-panelen daarentegen kennen een levendige kleurweergave, waardoor je heerlijk kunt verdwalen in een rpg. VA-schermen staan ten slotte bekend om een hoge contrastratio en écht zwart, zodat het flink griezelen is bij horrorgames. Welk scherm je moet kiezen, is afhankelijk van je eigen voorkeur en de games die je wilt spelen.

  • Like 1

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...