Ga naar inhoud

Raid 1 kunnen er dan nog partities op de schijf staan?


Aanbevolen berichten

Nee, daar is raid 1 juist voor bedoeld, dan kun je een array rebuild uitvoeren om de gegevens van de goede schijf weer op de nieuwe te krijgen. http://nl.wikipedia.org/wiki/Redundant_Array_of_Independent_Disks http://bluefive.pair.com/articles_raid.htm http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/706460
Link naar reactie
Lange Pier, hartelijk dank voor de informatie. Ik ben alles eens even goed aan het doorlezen. Het volgende kwam ik tegen: [i]Twee soorten SoftwareRAID: je hebt wel twee soorten softwarematige RAID. De ene wordt gestuurd via de BIOS/drivers, zoals bij de welbekende Promise en Highpoint controllers (ook wel firmware RAID genoemd), en de andere wordt louter via gespecialiseerde software gestuurd, zoals die is geïntegreerd in Win2K/XP[/i] Hoe moet ik dit nu zien? Er zit op m'n Asus moeder een sata raid controller. Ik neem aan dus dat ik gebruik kan maken van raid via de Bios/drivers. Maar wat voor rol speelt XP hier dan nog in? Deze moet toch ook weten dat er gebruik van raid gemaakt wordt?
Link naar reactie
Je kunt het beste ook de rest lezen, in die 2e optie wordt er gewerkt met dynamische schijven maar die zijn bedoeld voor opslag, je kunt er niet mee opstarten. In dit geval de twee schijven erin hangen, in de bios de raid bios op enabled zetten dan in die raid bios, waar je met een op het beeldschem opgegeven toets of toetsencombinatie in komt, een array aanmaken. Dan opstarten met het OS instalatie cd en met f6 de raid driver vanaf een flop laden met XP b.v. De rest spreekt voor zich.
Link naar reactie
Voor de duidelijkheid het idee van raid is dat je pc niet weet dat het twee schijven zijn. Je hoeft dus niks anders te doen dan normaal alleen moet je inderdaad zorgen dat windows je raid schijven goed benadert, dit doe je inderdaad door tijdens de setup een raid driver te installeren. Als dit eenmaal is gedaan merk je het verschil dus niet meer. Gaat een schijf kapot dan kun je een nieuwe schijf plaatsen en in het zelfde menu waar je eerst de array hebt gemaakt de optie rebuild array kiezen. raid1=alles staat ook op de andere schijf raid5=zelfde idee maar dan met 3 schijven waardoor het sneller is raid0= helft op 1 schijf helft op de andere (dus 200% vd snelheid).
Link naar reactie
Ik begrijp het principe van Raid. Ik ben alleen wat verward geraakt over de configuratie. Ik was in de veronderstelling dat je het moest configureren in de bios door een array te maken, maar vervolgens ook nog instellingen moest maken in windows zelf door het instellen van Dynamische schijven. Maar ik zal er wel naast zitten. @lange pier: Je kunt toch wel opstarten van dynamische schijven?
Link naar reactie
Ik begrijp dat dynamische puur een software matige oplossing is om raid te kunnen gebruiken. Ik zag dat 2003 server wel degelijk raid1 kan bieden met dynamische schijven. Voorlopig zal ik eens experimenteren met raid1 via de controller van het moederbord. Is het nog ergens te checken dat allebei de schijven meedoen? Want in windows zie je natuurlijk maar 1 schijf?
Link naar reactie
Het werkt allemaal!!! Maar ik dacht ik trek even het sata kabeltje los van één van de hd's. En inderdaad de boel draaide gewoon door. Kabeltje weer terug gestoken en toen het kabeltje van de andere los getrokken. Toen ging de pc toch even opnieuw opstarten, maar het werkte wel weer. Toen ik alles weer naar behoren had aangesloten kreeg ik de bios melding dat beide schijven Degraded waren. Even gekeken in het raid config programma, moest de schijven uit een array halen en wederom weer toevoegen. Wanneer ik nu probeer op te starten is windows toch beschadigd, dus maar weer even een nieuwe install gedaan. Heb ik iets fout gedaan????
Link naar reactie
Ja je hebt een kabel uit een draaiende pc getrokken en er vervolgens weer ingedaan. Dat kan niet he... tenzij je natuurlijk gegarandeerd je hardware wilt opblazen. Nieuwe array maken is ook niet de manier om het te repareren, je moet rebuilen maar dan moet 1 vd 2 wel werken. Hoop voor je dat je je hd niet hebt beschadigd, ik zou in ieder geval rekenen op een verkorte levensduur als hij nu nog wel goed functioneert.
Link naar reactie
Harde schijven eruit rossen heb men niet graag, je zou het inderdaad kunnen zien als een "fout". :wink: Als er een schijf uit een array wordt gehaald dien je erna tijdens een reboot de array te repareren in de raidbios, dat werkt niet lekker in windows, wat je ook ervaren hebt. Overigens zijn de nieuwere SATA controllers hot-swappeble, handig met 1 schijf, met een raid niet maar kan geen kwaad.
Link naar reactie

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...