Ga naar inhoud

Samsung Ecobubble wf80f5e5q4w wasmachine storing SE en SUd, what next?


Aanbevolen berichten

Beste allen,

We hebben een Samsung wf80f5e5q4w wasmachine (8kg) die sinds enige tijd storing geeft. Meestal SE, soms SUd. Soms wil hij het programma afmaken, nadat twee maal op pauze is gedrukt, maar meestal niet. Dan moeten we het water er handmatig uit halen.  

Ik heb de meeste makkelijke tips op dit forum al geprobeerd, zoals het controleren van de afvoerslang en rioolaansluiting, het schoonmaken van het zeefje/filter (was nauwelijks vies), het doorblazen van het slangetje naar de pressostaat vanaf de zijde van de pressostaat, het schoonmaken van en doorspoelen vanaf het zeepbakje, het (nog) minder zeep doseren, en het vervangen van de pressostaat door een nieuwe. Het vervangen van de pressostaat heeft de frequentie van het optreden van de foutmeldingen tijdelijk verminderd, maar een maandje later is het weer elke wasbeurt raak.

We gebruiken kwalitatief goede zeep en er is geen noemenswaardig schuim in de trommel te zien. Het gebeurt ook wel eens dat de indicatie van resterende tijd in het programma groter is dan de vorige keer dat iemand op de display keek. Wat ook vreemd is, is dat er nooit water uit het zwarte slangetje bij het filter wil komen. Het handmatig legen van de machine bij storing moeten wij altijd doen door het filter eruit te draaien met een bak eronder en een waterballet tot gevolg.

Wat kan ik nog meer proberen? Moet ik de pomp eruit halen? Dank voor het advies!!

Groet, Wouter

Link naar reactie

Wouter je hebt daadwerkelijk storingsmeldingen van te veel schuim en van geen afvoer.

Dat laatste wordt bevestigd door jouw verhaal dat je de trommel niet leeg kunt laten lopen met de noodafvoerslang.

Je hebt al veel gedaan in de omgeving van de balg, maar daar moet een blokkade zitten. 

Dus begin met het demonteren van de balg en het pompfilter en reinig alles goed. pak ook de luchtkamer en slang van de pressostaat  aan en natuurlijk ook het balletje in de sumphose.

De schuimmelding lijkt apart te staan, maar ik weet niet hoe dat bij Samsung precies in zijn werk gaat.

Is dat een schaaltje met een vlotter die leeggemaakt moet worden? Geen flauw idee.

Met vriendelijke groet,  

 

Lampje   Lampje-kl.jpg.24efe35bebc578de8497820696a9554d.jpg

Link naar reactie

Ja met filter wordt bedoeld, dat filter wat je er uit kunt draaien en de pomp beschermt tegen munten, schroeven, BH beugels enz.

De balg (sumphose) zit onderaan de kuip en zorgt voor het vervoer van afvalwater naar de pomp. Daarop zit een vertakking met een luchtkamer en een slang naar de pressostaat. Die niet in aanraking mag komen met de vloeistoffen.

Ook zit er een balletje in dat voorkomt dat bij het vullen van de wasmachine de zeeppoeder gelijk in de afvoer belandt

 

Lees het verhaal van HarryO, mijn voorganger maar eens na, ik maakt uit zijn verhaal op dat de schuimsensor en de slang vanuit de zeepdispenser zit en als die een maal vuil geworden is en goed kleeft, blijft het problemen geven.

https://community.kieskeurig.nl/topic/7405-samsung-wf8604nhwg-geeft-5d-melding/

 

Met vriendelijke groet,  

 

Lampje   Lampje-kl.jpg.24efe35bebc578de8497820696a9554d.jpg

Link naar reactie
  • 2 weken later...

Goed, vorig weekend dus de wasmachine op zijn kant en vanaf de onderkant erbij. Zo ziet het eruit:2108011043_2022-11-2016_57_13.thumb.jpg.f76474c11ed2bdaab454557cabe76c1b.jpg

Allereerst de centrale afvoer uit de trommel (1) los. Die was mooi schoon. Ook de afvoer richting filter+pomp (2) was schoon, als ook de aftakking richting de pressostaat (3):

1461479452_2022-11-2016_57.19-kopie.thumb.jpg.9f9d46f3ef2ac01a3b10522f0bd48859.jpg

Vervolgens de grijze afvoerslang die door de achterkant heen gaat richting rioolaansluiting los van de pomp en eruit gehaald. De aansluitingen van het pomphuis gecheckt met een spiegeltje, alles brandschoon. De grijze slang was zeer smerig. In de badkuip met een trekveer voor elektra en veel water schoongemaakt. Daar kwam een hoop bruine bagger uit.

Volgende stap het schoonmaken van (4), (5), (6) en (7):

934193626_2022-11-2016_37.46-kopie.thumb.jpg.8926ad862dbd3ebe33a8b898cfd00c23.jpg

De korte slang 4 gaat ook richting het pomphuis. Deze was redelijk vies, hebben we schoongemaakt, maar ik vraag me af waar hij voor is? Er gaat immers al slang (2) naar de pomp?

De witte buis 5 was een beetje vies, niet zo erg. Toch schoongemaakt. Verderop gaat deze over in een zwarte geribbelde slang naar de pressostaat. Deze slang was brandschoon.

De zwarte slang 6 was redelijk vies, dus ook schoongemaakt. Deze gaat aan de bovenkant weer rechtstreeks de trommel in. Waarvoor is deze slang?

Slang (7) is het aftapslangetje voor het handmatig legen van het systeem. Die was geblokkeerd door een prop viezigheid en zal nu weer moeten werken.

Na dit alles vol goede moed een nieuwe was gedraaid. Meteen bij het eerste programma melding SUd. Na 2x pauzeknop ging het programma door. Vervolgens enkele wassen zonder foutmelding. Maar sindsdien bij vrijwel elke was weer meermaals de melding SE en soms SUd.

Ik zie nu dat we in onze focus op de onderkant niet hebben gekeken naar de slang vanaf het zeepbakje. Dat moeten we dus nog doen. Maar er vanuit gaande dat dat de SUd verklaart, wat kan er nu nog leiden tot SE, gezien alles wat we hebben schoongemaakt?

Dank voor je hulp!

 

aangepast door kiesjes
Link naar reactie

Kijk deze tekening maar eens https://www.samsungonderdelen.com/Samsung-model/WF80F5E5Q4WEN/Veer.htm

Ik zie ook een slang die voor circulatie van het sop terug naar de trommel gaat.

En ja de slang van het zeepbakje geeft waarschijnlijk de foutmelding.

En heb je de pomp gecontroleerd of de impellor nog wel vast zit op de as ? 

SE staat toch echt voor afpompen en Sud voor te veel schuim.

Met vriendelijke groet,  

 

Lampje   Lampje-kl.jpg.24efe35bebc578de8497820696a9554d.jpg

Link naar reactie

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...