Ga naar inhoud

Wat betekent het voltage van een boormachine?


Kieskeurig.nl

2382 weergaven

Er wordt wel eens gesproken over het voltage van een (accu)boormachine. In dit artikel vertellen we je graag wat er met die meeteenheid uitgedrukt wordt. Ook kijken we naar het voltage dat je nodig hebt voor verschillende soorten klussen.

iStock-959564664.thumb.jpg.263d18cb8b082a6c8df0b7fa159a3996.jpgWat is voltage?

Voordat we ingaan op het voltage van een accuboormachine, eerst een korte uitleg van de term voltage an sich. Volt (V) is de eenheid waarmee elektrische spanning wordt uitgedrukt. Een veelgebruikte vergelijking om de term minder abstract te maken, is die met een waterkraan. In deze vergelijking wordt voltage gezien als de druk op de kraan. En dat is een beeld waar veel mensen zich wel iets bij voor kunnen stellen.

Wat betekent voltage bij een accuboormachine?

We blijven even bij onze vergelijking met de waterkraan. Stel je voor dat je het water uit de kraan met je handen wilt tegenhouden. Als de druk achter het water heel hoog is, kun je het water vanwege de weerstand maar moeilijk tegenhouden. Dat betekent automatisch ook dat er dankzij die hogere druk minder water nodig is om dezelfde weerstand te bereiken.

Als we die vergelijking doortrekken naar een accuboormachine, dan zie je dat hoe meer spanning een accu heeft, hoe minder stroom er nodig is om een schroef in te draaien. Een (verder gelijkwaardige) accuboormachine met een hoger voltage zal daarom meer schroeven in kunnen draaien.

Het is daarom niet verbazingwekkend dat voltage vaak omschreven wordt als de kracht van een accuboormachine.

Drill-accessories-Rotary-tool-wood-Handheld-power-drill-Metalworking-hand-tool-1555333-pxhere_com.thumb.jpg.4e581afb855c20f64668f6403993a9ef.jpg

Een hoger voltage is lang niet altijd nodig 

Zoals gezegd zal een (verder gelijkwaardige) accuboormachine van 14,4 V minder stroom verbruiken dan een exemplaar met 10,8 V. Je kunt daarom met die accu van 14,4 V meer schroeven indraaien. Een logische conclusie zou zijn dat een hoger voltage altijd beter is. In de praktijk heb je een hoger voltage echter lang niet altijd nodig.

Een algemene spelregel is dat je voor de meeste klussen in en rondom het huis kunt volstaan met een accuboormachine met 18 V. Heb je vaak en lang een accuboormachine nodig? Kijk dan naar een apparaat met een hoger voltage.

Koop je een accuboormachine met een hoger voltage? Houd er dan rekening mee dat het apparaat (meestal) duurder in de aanschaf zal zijn. En dat is natuurlijk zonde als je het apparaat enkel sporadisch en kortstondig gebruikt.

hand-working-wing-wood-steel-airplane-1248657-pxhere_com.thumb.jpg.4598b87ee9c6d04b547aef59af118bff.jpgEn dan nog even over ampère-uur

Tot slot nog even een stukje verdieping. Eigenlijk is een uitleg over voltage namelijk niet compleet zonder ook naar ampère-uur (Ah) te kijken. Met Ah wordt uitgedrukt hoeveel stroom een accu per uur kan leveren. In onze vergelijking met de waterkraan kun je Ah zien als de watertank waar de kraan op aangesloten is. Het is de capaciteit van de accu; hoe lang gaat mijn accu mee zonder dat ik tussendoor hoef op te laden? Zeker wanneer je langere tijd achter elkaar een accuboormachine wilt gebruiken, is Ah een belangrijke maat.

Hebben twee accuboormachines dezelfde Ah? In dat geval kun je met het apparaat met het hogere voltage meer schroeven kunnen draaien. 

1 reactie


Aanbevolen reacties

Wel is het goed om te bekijken waar voor de machine het meest voor wordt gebruikt, voor lichte boorwerkzaamheden en schroeven ,is een 11 volt machine krachtig genoeg en veel lichter en handzamer van gewicht en met een merk machine heel veel te doen, ik heb ze allebei maar de 18 volt is meer een soort reserve geworden.

  • Thanks 1
Link naar reactie
Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...