Ga naar inhoud

Wat is beter? Was drogen in de wasdroger of aan de lijn?


Kieskeurig.nl

1731 weergaven

Na het doen van de was, ben je nog niet klaar. De was moet nog drogen. Dit kan in een wasdroger of aan de waslijn of een wasrek. Waar de ene persoon kies voor een wasdroger, hangt de ander de was liever buiten om te drogen. Wat is eigenlijk beter?
 

De voordelen van een wasdroger

Het grootste voordeel van een wasdroger is dat je wasgoed snel droog is, gemiddeld duurt een droogprogramma 2 uur. Daarnaast komt wasgoed lekker zacht uit een droger omdat het wordt gedroogd, terwijl het wasgoed ronddraait en in beweging blijft.

Tot slot is het drogen van groot wasgoed, bijvoorbeeld dekbedovertrekken, makkelijker in de droger. Wasrekken zijn namelijk vaak te kort om grote dekbedovertrekken op te hangen.

 

De nadelen van een wasdroger

Hoewel het ideaal klinkt, dat het wasgoed snel droog is, zijn er helaas veel kledingstukken en stoffen die niet in de wasdroger kunnen. Bijvoorbeeld bikini’s, truien, kleding met steentjes en andere versieringen, delicate en synthetische stoffen, beha’s etc.

Er is kans dat het wasgoed krimpt of slijt. Door de wrijving met ander wasgoed en de droogtrommel is de kans op slijtage hoger. Dit kun je ook zien op het moment dat je het pluizenfilter van de wasdroger schoonmaakt, dit zijn allemaal vezelresten van het wasgoed dat je in de wasdroger hebt gedaan.

Tot slot zijn de kosten van wasdroger hoog, zowel in aanschaf als gebruik (energiekosten).

 

De voordelen van buiten drogen

Het grootste voordeel van buiten drogen van wasgoed is dat het weinig kost. Het enige dat je nodig hebt is een waslijn, wasrek of droogmolen. Eventueel nog een paar kledinghangers en/of knijpers.

Daarnaast ruikt de was extra fris als het in de buitenlucht droogt. Een fijne bijkomstigheid als de zon schijn is, dat eventuele bacteriën worden gedood.

 

Waar tijdbesparing een voordeel is van een wasdroger, is dat ook het geval bij het buiten drogen van het wasgoed. Op een zomerse dag met wat wind, kan het wasgoed in 45 minuten droog zijn! De wind zorgt er ook voor dat kreukels uit het wasgoed verdwijnen.

 

Tot slot is het buiten laten drogen van wasgoed goed voor het milieu. Het kost geen elektriciteit en is daarmee ook goed voor de portemonnee.

 

De nadelen van buiten drogen

Het grootste nadeel van het buiten drogen van wasgoed is dat je afhankelijk bent van het weer. Buiten drogen kan natuurlijk niet op een dag dat het regent of de lucht erg vochtig is.

Daarnaast kan het wasgoed verkleuren door de zon. Hang daarom altijd al het wasgoed binnenstebuiten aan de waslijn.

 

Tot slot is groot wasgoed, zoals beddengoed, lastiger. Wil je het beddengoed buiten laten drogen, is een droogmolen of hoge waslijn belangrijk. Je wilt niet dat je pas gewassen dekbedovertrek op de vieze tegels hangt.

 

Wat is beter?

De conclusie is dat het beter is om wasgoed buiten te drogen. De kleding slijt minder snel, het is goedkoper en beter voor het milieu. Maar het is echt niet erg om op een regenachtige dag de handdoeken en beddengoed een keer in de wasdroger te drogen.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...