Ga naar inhoud

Wat is beter: was drogen in de wasdroger of aan de lijn?


Kieskeurig.nl

3099 weergaven

Je schoongewassen wasgoed drogen, kan op twee manieren: in de wasdroger of aan de lijn, binnen of buiten. Welke manier is beter? We zetten de voordelen en nadelen van alle opties op een rijtje voor je.

 

iStock-1320225503.thumb.jpg.5efa0946ad780504406a6d477ce0adc8.jpgJe wasgoed in de wasdroger drogen

Wanneer je haast hebt of geen plek hebt om je wasgoed op te hangen, dan kan een wasdroger een goede optie zijn. Ook voorkom je met het gebruik van een wasdroger dat je hele huis en tuin vol wasrekken staan. Zeker wanneer je een groot gezin hebt, gaat er nogal wat tijd in het ophangen van al dat wasgoed zitten… Ook fijn: je hoeft geen dag te wachten tot je wasgoed eindelijk droog is, maar kunt het na een uurtje alweer aantrekken. Ook komt je wasgoed lekker warm en zacht uit de droger. Dat voordeel is echter ook meteen een nadeel...

Je was drogen in een wasdroger is namelijk niet zo goed voor je wasgoed. Dat geldt in het bijzonder voor je mooie, kwetsbare kleding. Kijk maar eens in de filter. Zie je al die pluizen? Dat zijn allemaal vezels van je wasgoed. Een ander nadeel van een wasdroger is het energieverbruik. En dat is bij veel wasdrogers niet gering. Het apparaat is dus niet zo goed voor het milieu en je portemonnee.

 

flower-number-dry-red-color-clean-1039898-pxhere_com.thumb.jpg.5007c866f8d09c3627c1473ab755b1a0.jpgJe wasgoed buiten drogen

Wanneer het mooi weer is, kun je je wasgoed natuurlijk ook buiten drogen, aan een drooglijn of een droogmolen. Het buiten drogen van je wasgoed heeft veel voordelen, zo kost het bijvoorbeeld geen stroom en bespaar je dus op je energierekening. Ook kun je alle soorten textiel buiten drogen, zelfs je kwetsbare kleding. Je kleding slijt aan de lijn een stuk minder snel dan wanneer je het in de wasdroger stopt. Bijkomend voordeel: je witte wasgoed wordt in het zonnetje nog witter en zelfs schoner, omdat uv-straling bacteriën doodt en als een natuurlijk bleekmiddel werkt.

Het nadeel van buiten je wasgoed drogen, is dat je veel ruimte nodig hebt om al je was op te kunnen hangen. Met een klein balkonnetje kom je vaak ruimte tekort. Ook duurt het langer om je wasgoed om te hangen dan om het in de wasdroger te stoppen. Daarbij is het buiten drogen van je wasgoed erg weersafhankelijk: als het regent, gaat het natuurlijk niet. Ook droogt je wasgoed buiten vaak harder op dan in de wasdroger.

 

iStock-1254077731.thumb.jpg.f4f4e19ba2be605d85d9b127c1d1ad1b.jpgJe wasgoed binnen drogen

Je wasgoed binnen drogen, kent veel van dezelfde voordelen als je wasgoed buiten drogen. Het binnen drogen van je was is namelijk ook energiezuinig en beter voor je kwetsbare kleding. Je mist echter de zon en de wind, zodat het wel zaak is om voor een verwarmde, goed geventileerde ruimte te zorgen. Anders wordt je wasgoed nooit droog en loop je zelfs risico op vochtproblemen in je woning. Heb je echter een extra kamer waar je een wasrek in kwijt kunt of een zolder waar je een waslijn op kunt hangen, dan kun je op een regenachtige, koude dag prima je wasgoed binnen drogen.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...